Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Egy mártír naplója

Szeged - Benedekfy István zongoraművész és öccse, a hegedűs Benedekfy Zoltán zenét írt egy vietnami–amerikai filmhez, amely közönségdíjat kapott Japánban, a fukuokai filmfesztiválon.
Gyulán tanított még Benedekfy István zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Karának oktatója, amikor igazgatója révén kapcsolatba került egy vietnami orvosnővel, akinek édesapja neves filmrendező. Dang Nhat Minh új mozijához, egy vietnami–amerikai koprodukcióban készülő filmhez Magyarországról is keresett zeneszerzőt. A Don’t Burn című film egy fiatal orvosnő, Dang Thuy Tram történetét meséli el, aki a vietnami háború idején a fronton szolgált, és naplót írt az élményeiről, mielőtt lelőtték. Amikor az amerikai hírszerzés megtalálta a hazájában mártírként tisztelt orvosnő naplóját, el akarták égetni, de egy mellettük harcoló vietnami katona kérésére mégsem tették. A naplót Texasba vitték, ahonnan csak 2006-ban került vissza az orvosnő szüleihez.

– Ennyit tudtunk a projektről, amikor az öcsémmel, Zoltánnal, aki Szecsődi Ferencnél hegedülni tanul, munkához láttunk. Írtunk pár részletnyi demoanyagot hegedű–zongora dallamokkal, amit elküldtünk Vietnamba. Hamarosan jött a válasz: a mi pályázatunk nyert. Ezután kezdődött az igazi munka, megnéztük a hang nélküli filmet, és megírtuk rá a zenét. Szabad kezet kaptunk, elkészítettük az anyagot, amit meghallgatott a rendező. Nagy részét elfogadta, de azért több helyen belenyúlt. Ezt követően két hónap alatt sikerült megkomponálni a teljes filmzenét, amit egy pesti stúdióban rögzítettünk is – meséli Benedekfy István, aki szerint az európai ízléshez közel álló muzsikát kértek tőlük.

A film ősbemutatóját április 30-án Vietnamban tartották, nemrégiben pedig Japánban, a fukuokai nemzetközi filmfesztiválon elnyerte a közönség nagydíját – az érzelem és a bánat filmjének nevezték a kritikusok. A magyar nézők jövőre a budapesti Titanic Fesztiválon láthatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betöményezett tette előtt a gyálaréti gyilkos

Tanúmeghallgatásokkal folyatódott csütörtök reggel M. Viktor, a gyálaréti gyilkosságok vádlottjának pere. Tovább olvasom