Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

2007-ben csökkent a halálos balesetek száma

Kevesebb halálos baleset volt tavaly, mint 2006-ban - ez derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság legfrissebb statisztikai adataiból. 2007-ben összesen 20 644 olyan baleset történt, amiben megsérült valaki. Ez 333-al kevesebb, mint az azt megelőző évben.
Az balesetek száma az összesített adatok szerint tehát arányaiban nem csökkent, de a halálos kimenetelűek száma ezen belül több, mint hat százalékkal volt kevesebb.

A legtöbb sérüléssel járó baleset Budapesten és Pest megyében történt. Az országos adat több, mint 20 ezer, ennek valamivel kevesebb mint egyötöde, 3955 volt a fővárosban. A megyei adatokat tekintve a Pest megyei kiugró, 2306 olyan baleset történt, ahol megsérült valaki. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben volt a legtöbb sérüléssel járó baleset, megyénként általában valamivel ezer fölött volt a számuk.

A többi megyében az ilyen balesetekből kevesebb, mint ezer volt. A legkevesebb - 326 - Nógrád megyében történt 2007-ben. Ezek az arányok - vagyis hogy melyik megyében volt több vagy kevesebb sérüléssel járó baleset - 2006-hoz képest nem változtak. Pest megyében volt egyébként a legtöbb - 143 - halálos baleset is 2007-ben.

A legkevesebben - 25 ember - tavaly Heves megye útjain halt meg. Az országban összesen 1096 ember halt meg közlekedési balesetben tavaly, ami több, mint 6 százalékos csökkenés a 2006-os számokhoz képest. Akkor 1173 halálos áldozat maradt az utakon.

A legtöbb balesetet még mindig kiugró számban a személyautók okozzák. Autó több, mint 13 ezerszer okozott sérüléses balesetet tavaly. Az ezután következő, legtöbb ilyen karambolt a teherautósok okozták, 1827 sérüléses karamboljuk volt egy év alatt. A fővárosban is igaz, hogy az autósok okozzák a legtöbb balesetet, de az ország többi részétől eltérően Budapesten a gyalogosok állnak a második helyen.

A fővárosban ugyanis ők a sérüléses közlekedési balesetek második leggyakoribb okozói - és egyben általában áldozatai is. A sérüléssel járó balesetek legfőbb oka egyébként a korábbi évekhez hasonlóan a gyorshajtás volt. A második az elsőbbség meg nem adása, ezt követi számban a kanyarodás közben történt szabálytalankodás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek éjféltől kapható az utolsó Harry Potter kötet

A nagy könyváruházak éjszakai nyitva tartással és meglepetésekkel készülnek a Harry Potter és a… Tovább olvasom