Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

3,6 millió forintos pénzbüntetést kapott Princz Gábor

Az 1997-ben érvényes legmagasabb pénzbüntetést rótta ki a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a Postabank volt vezetőire, Princz Gáborra és három helyettesére.
A büntetést hanyag kezelés miatt kapták. Az előző, 2006-os ítélettel ellentétes döntéssel szemben a vádlottak és az ügyész is fellebbeztek.

Felkai György, a Fővárosi Ítélőtábla sajtótitkára a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy Princz Gábor 3,6 millió, három helyettese 1,5-1,5 millió forint pénzbüntetést kapott. A pénzbüntetések az 1997-es tételekkel számolva - ekkor ment csődbe a bank - a legmagasabbak. Princz Gábor ugyanis 360 napnak megfelelő büntetést kapott, ez 1997-ben napi tízezer forint volt, helyettesei 150 napnak megfelelő büntetést kaptak, szintén napi 10 ezer forintjával számolva. Az ügynek egyébként hét vádlottja volt, de három ember esetében az előző, felmentő ítéletet helyben hagyta a táblabíróság.

A korábbi, 2006-ban született nem jogerős ítélet bűncselekmény hiányában mentette fel a Postabank hét vezetőjét, a vád akkor hűtlen kezelés volt. Az ítélet indoklása akkor kitért a hanyag kezelés lehetőségére is, az ítélőtábla most emiatt változtatta meg a felmentő végzést pénzbüntetésre. Fellebbezni az ítélőtábla döntése ellen akkor lehet, ha az ellentétes az előző bírósági döntéssel. Most ez történt, ezért az ügyész és a vádlottak is fellebbeztek, vagyis nem jogerős az ítélet. Az ötöd-, hatod,- és hetedrendű vádlottak esetében a korábbi döntést helybenhagyó, felmentő ítélet viszont jogerős.

Princz Gábort és hat társát évekkel ezelőtt azért fogták perbe, mert az ügyészség akkori álláspontja szerint a pénzintézet vezetőinek elhibázott üzletpolitikája súlyos veszteségekhez és a bank vagyonának feléléséhez vezetett. A Postabank vezetői, az ügyészség szerint, nem voltak kellő tekintettel az Állami Bankfelügyelet figyelmeztetéseire, tovább folytatták a magas kamatok melletti betétgyűjtést, és a pénzt rosszul jövedelmező üzletekbe fektették be. Ez volt, az ügyészség szerint a bank csődjének oka. Ez alól a vád alól végül 2006-ban felmentették őket.

Olvasóink írták

 • 5. defoe 2008. január 12. 12:35
  „Mit csodálkoztok?

  Olyan az igazságszolgáltatás, mint a köztársasági elnökünk.
  Az orvost 60 mill. károkozás után közkegyelembe részesíti.”
 • 4. Kolompár Rómeó 2008. január 11. 09:26
  „Ilyenkor miért nincs jegybanki alapkamat kétszerese??? Milyen "igazság"szolgáltatás ez??? Rohadjon meg ez az egész ország!!! (Jó úton halad efelé).

  Ellopok 34milliárdot és megbüntetnek 3.6millióra??? Ja és majd legfelsőbb szinten újra felmentik.

  Köszönjük a "jogalkotóknak" és a végrehajtóknak.”
 • 3. Szabolcs 2008. január 11. 08:18
  „És milyen gyors volt az igazságszolgáltatás!”
 • 2. Ati 2008. január 11. 00:04
  „Ennyit a magyar igazságról !”
 • 1. holland 2008. január 10. 16:18
  „Princz Gábor példás "büntetést" kapott! 3,6 millió a napi uzsonnapénze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sóból és lisztből állt a képviselőknek küldött fehér por

Só és liszt keveréke az a fehér por, amit eddig 22 országgyűlési képviselőnek küldtek postán… Tovább olvasom