Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Csaknem 900 országgyűlési határozatot helyeznek hatályon kívül

Összesen 871, az eljárásokat akadályozó, avítt országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését hagyta jóvá szerdai ülésén a kabinet - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.
Kovács Zoltán elmondta: a közigazgatási apparátus a 2010 májusa előtti parlamenti határozatokat vizsgálta át, és 871 olyan határozatnak a hatályon kívül helyezését kezdeményezte, amely a hétköznapokban a különböző eljárásokban mind a mai napig gátolta a hatékony működést. A 871-ből 171 határozat még 1990 előtti, van közöttük egészen az 1950-es évekig visszanyúló avítt, értelmetlen rendelkezés is - tette hozzá, példaként említve a második havannai kiáltvány kiadása, a vietnámi nemzetgyűlés felhívása alkalmából született dokumentumokat és a forradalmi munkás-paraszt kormányról szóló határozatot. Eljárási ügyekben természetesen nem ezek okoztak nagy problémát, hanem több, rendszerváltás utáni szabályozás - jegyezte meg.

Az államtitkár hangsúlyozta, az egyszerű állam azt jelenti, hogy a felesleges jogszabályokat ki kell iktatni, ezért a kormány- és a miniszteri határozatokat is át fogják tekinteni. Emlékeztetett, a Magyary-terv egyik célja a magyar "jogszabálydzsungel" felszámolása.

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a kormányülésen elfogadták a nemzeti energiastratégiáról szóló határozat javaslat tervezetét is, amellyel a parlament ősszel foglalkozik majd. A stratégia egy olyan szakpolitikai keretrendszer lesz, amely összehangolja a környezeti fenntarthatóságot, illetve a gazdasági fejlődés szempontjait - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, Jávor Benedek szerdán azt mondta, a kormányülésen az energiastratégiáról és annak részeként a paksi atomerőmű azonnali bővítésének megkezdéséről is döntenek, a kormányzati kommunikációs államtitkár azt mondta: Pakssal kapcsolatban konkrét döntés nem született, és nem is születhet, mert bármilyen, a paksi erőművet érintő döntés nem a kormány, hanem a parlament hatáskörébe tartozik.

A kabinet tanácskozásán mindemellett téma volt a nyugdíjrendszer átalakítása, amellyel összefüggésben döntés nem született, a kormány nyár végéig biztosan tárgyalja majd a témát, a 2012. január 1-jétől bevezetendő új szisztéma kereteit jelentő javaslatok pedig ősszel kerülnek a Ház elé - közölte. Hozzátette, a kormányülésen döntés született arról, hogy különböző pályázati projektek indulnak hátrányos helyzetű munkavállalók képzésére.

Olvasóink írták

 • 3. Vanek_B._Eduárd 2011. július 14. 00:29
  „Sima ügy . Nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok akasszák fel magukat.
  Sok család sír majd, a szeretett vezér pedig ...hát ehhez kevés a fantáziátok.
  Sajnos.”
 • 2. kilo 2011. július 13. 22:42
  „"téma volt a nyugdíjrendszer átalakítása, amellyel összefüggésben döntés nem született"

  Aha, pedig mar decemberben azt mondtak, hogy keszek a tervek...
  Hol kell meg aladucolni a romot, forradalmarok?”
 • 1. Larsson 2011. július 13. 20:00
  „Ennek hol lehet utánanézni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz égett Böhönyén

Tüzet okozott a csöpögő üzemanyag egy autóbusz motorterében szerda délután Böhönyén a buszmegállóban. Tovább olvasom