Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A dobálási jog részleteit firtatja az SZDSZ

Írásbeli kérdést nyújtott be Magyar Bálint és Pető Iván, az SZDSZ országgyűlési képviselői a legfőbb ügyészhez és az igazságügyi miniszterhez is.
A liebrálisok annak kapcsán fogalmazták meg kérdéseiket, hogy a Budapesti melegfelvonulás után több embert is felmentett a bíróság, arra hivatkozva, hogy a tojásdobálás a véleménynyilvánítás egy elfogadott formája.

A képviselők egyebek mellett olyan szándékosan groteszk kérdésekre várnak választ a - mint fogalmaznak - "dobálási joggal" kapcsolatban, hogy élelmiszeren kívül mással is megengedett-e itthon a dobálás, illetve hogyan kívánják segíteni a gondos állampolgárokat abban, hogy még a dobálás előtt kellő információkat szerezzenek a lehetőségekről.

Magyar Bálint és Pető Iván az írásbeli kérdések megfogalmazását azzal indokolták, hogy a Meleg Büszkeség Menete alatt elkövetett atrocitások után elhangzott bírósági és ügyészségi megnyilvánulások olyan benyomást keltettek, hogy más polgárok közvetlen fizikai fenyegetése, inzultálása, bántalmazása a véleménynyilvánítási szabadság gyakorlásának elfogadható formái közé tartozik.

A liberális politikusok hangsúlyozták, hogy a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság elkötelezett hívei, de mélységes felháborodással látták, hogy július első hétvégéjén, a 13. LMBT Fesztivál keretében megrendezett Meleg Méltóság Menete résztvevőivel szemben hova vezetett a véleménynyilvánítási szabadság szerintük szándékos és szélsőséges félreértelmezése

"Ez a helyzet elfogadhatatlan és szégyenteljes, drámai következményekkel fenyeget. Mégis, némely esetben csak groteszknek tűnő, az abszurditásokat kiemelő kérdésekkel látjuk megvilágíthatónak az igazságszolgáltatásért felelős szervek - szerintünk - elfogadhatatlan gyakorlatát" - írják a politikusok.

A kérdések között egyebek mellett olyanok találhatók, hogy ha a rendőrség által kihelyezett korlátok akadályozzák a dobálás útján gyakorolt szabad véleménynyilvánítást, a kordon lebontása állampolgári jog, esetleg a közszereplők különleges joga, vagy csak egyes országgyűlési képviselőket megillető lehetőség? A tojásdobálással kapcsolatban a liberálisok szerint tisztázatlan az a kérdés is, hogy ha a békésen tüntető, felvonuló állampolgár meg kívánja akadályozni, hogy megdobálják, nem számít-e büntetendő cselekménynek, ha elhajol, vagy éppen hátralép a neki szánt tojások elöl, hiszen ilyen módon nyilvánvalóan korlátozza a másik, kevésbé békés honfitársának véleménynyilvánítási szabadságát?

A liberálisok arra is választ várnak, hogy hol kapható felvilágosítás arról, hogy mely személyekkel, közszereplőkkel, hivatalos közegekkel szemben gyakorolható jogszerűen a szabad véleménynyilvánítás dobálásos formája, illetve a dobálást, csak bejelentett rendezvények esetében megengedett, vagy lehetőség van a spontán dobálásra, például villamoson, esküvőn, temetésen, színházban.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) egyébként időközben közölte: foglalkozik azzal az ombudsmani beadvánnyal, amely jogegységi eljárást javasol a tojásdobálások egységes megítélésére.

Olvasóink írták

 • 11. Lacas 2008. július 18. 23:57
  „Ma Magyarországon a legnagyobb probléma a tojásdobálás kérdése,illetve az egyre szaporodó félelmet keltő nácik,fasiszták megjelenése,akik veszélyt jelentenek az egész társadalomra!
  Az nem probléma,hogy közben tönkre megy az ország.Bár igaz,ez a cél.Aki a nemzetét védi és kiáll mellette,szólásszabadság,demokrácia ide vagy oda,az náci és fasiszta,aki veszélyezteti a magyar népet.Vagy talán csak egyes köröket??”
 • 10. röhej 2008. július 18. 20:25
  „Az utcán sem illik állatként viselkedni! Elvégre emberek vagyunk és nem majmok! :)”
 • 9. Dobálózós majomcsorda 2008. július 18. 19:33
  „"a tojásdobálás a véleménynyilvánítás egy elfogadott formája..."

  Ó, igen. Elfogadott forma még az kurvanyázás, köcsögözés, kiabálás, ajtócsapkodás, szembeköpés is de miért csinál ebból párszáz ember utcai mutatványt? Miért kell egy idegentől eltűrni, hogy így fejezze ki a véleményét? Emberek vagyunk, azért való az agy és a szánk hogy azzal fejezzük ki a gondolatainkat nem dobálózással mint valami állat.

  Ezek a jobboldaliak egyenlőek egy majomcsordával.”
 • 8. röhej 2008. július 18. 19:22
  „Fulnak! Mindez elkerülhető lett volna, ha nem tartják meg és az SZDSZ nem veri a tam-tamot a rendőrségnél. Most már büszkék?”
 • 7. Ful 2008. július 18. 18:58
  „Olvassátok el még egyszer Birkák! Épp rólatok szól a cik!
  Ugyanis legközelebb benneteket dobálnak meg, mert -balos, -jobbos, -meleg, -hideg, -fekete, -fehér, -munkás, -munkanélküli, -örömteli, -bánatos vagy bármilyen felvonuláson vagytok - esetleg csak valamilyen felvonulás vagy tüntetés környékére csöppentek.
  Nem fáj, ha mást dobálnak?
  És, ha a téged vagy a gyerekedet b&sszák fejbe csak azért mert ez a véleményük..?”
 • 6. lilik 2008. július 18. 17:35
  „Drogosok, zsidók, melegek, az szdsz veletek !”
 • 5. ráfaragó 2008. július 18. 16:49
  „Márcsak a habostorta hiányzik, meg Stan (magyarhangja Magyar Bálint) és Pan (magyarhangja Pető Iván). A kolibritojást temetésen állni kell, a strucctojás csak bukósisakos rebiszesek ellen alkalmazható, de csak, ha nem tartalmaz savat. A dobj vissza "kenyérrel", dobj vissza "zsemlével"-re módosul. Ezek nem normálisak!!”
 • 4. Átlagember 2008. július 18. 16:33
  „Figyeljetek, Libikéim! Nincs időm állandóan a marhaságaitokra, álljunk meg egy kicsit, itt, a nagy homokozó körül, utoljára mondom el. HA KITÖRTED A SZÉLVÉDŐT, MEG NE PRÓBÁLJ MENETKÖZBEN KIPISÁLNI RAJA! Nézd meg magad! Naná, hogy beverted a szélvédőt, naná, hogy hajtasz fénnyel, naná, hogy kipisálsz a szélvédőn. Miért mondod, hogy a szomszéd fia sz@rt tele a képedet?”
 • 3. zoltanz 2008. július 18. 16:18
  „Szavamra, úgy érzem magam, mintha valami ego-tréningen lennék fogyatékosok között, szintre süllyedt médiával.”
 • 2. harrug 2008. július 18. 16:16
  „Jókat szoktam szórakozni az olyan írásokon, rádióműsorokon, amelyekben érvényben lévő, de nevetséges jogszabályokat idéznek. A szabaddemokrata eminensek jócskán megdobnák a repertoárt, ha a fenti kérdéseik alapján jogszabályok születnének. Kabarétréfának nagyon jók a javaslataik, de hogy ezeket állítólag felelős, agyilag rendben lévő politikusok tették, azt kétlem.”
 • 1. zászlóvivő 2008. július 18. 15:59
  „Ez vicc? Vagy Magyar Bálint és társa meghibbant? Ez nekik a legfontosabb? És miért most?? Ha már nagyon kérdezhetnéke van M. Bálintnak, akkor kérdezze már meg, hogy milyen büntetést érdemel az a felelős vezető, aki az oktatás teljes vertikumát szétverte??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtön a melegfelvonuláson erőszakoskodóknak

Két embert ítélt felfüggesztett börtönbüntetésre pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság azok… Tovább olvasom