Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

A férfiakéval egyenlő bérezést ígér a nőknek Karácsony Gergely

Karácsony Gergely miniszterelnökként ratifikálja az isztambuli egyezményt, valamint garantálja a nők és férfiak egyenlő bérezését - hangzott el az MSZP-Párbeszéd kormányfő-jelöltjének csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón.
A politikus úgy fogalmazott: április 8-a lesz az igazi nőnap Magyarországon, mert aznap olyan kormányt választhatnak a szavazók, amelyik hitet tesz a férfiak és a nők egyenlősége mellett.
    
Azt mondta, ha kormányt alakíthat, hathatós intézkedéseket tesznek a családon belüli erőszak ellen. Fejlesztik a bölcsődei és óvodai ellátást, valamint felemelik a bölcsődei ágazatban dolgozó nők bérét. A családok maguk dönthetnek arról, hogy hány gyermeket vállalnak és a nőknek nem kell majd választaniuk hivatás és család között - jelentette ki Karácsony Gergely.
    
Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének tagja azt mondta, hogy amíg az ország miniszterelnökét Orbán Viktornak hívják, addig a női esélyegyenlőség ügye nem fog előre haladni. "Ebben az országban kormánypárti képviselők bántalmazhatnak nőket", folyamatosan nő a dolgozói szegénység és ezzel a szegénysorba taszított nők száma - jelentette ki a politikus.
    
Magyarországon ma rossz nőnek, szegénynek és demokratának lenni - fogalmazott a szocialisták nőtagozatának elnöke,  kiemelve, hogy ha kormányra kerülnek, akkor alkotmányba foglalják a nők és férfiak egyenlő bérezésének elvét.
    
Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja a nőket ért inzultusokra hívta fel a figyelmet. Egy általa nem nevesített felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy Magyarországon a társadalom fele nem tartja törvényellenesnek a munkahelyi zaklatásokat. Hozzátette, hogy a lakosság ötven százaléka pedig az áldozatokat hibáztatja az őket ért szexuális erőszak miatt.
    
A politikus közölte, hogy a Párbeszéd programot indít azért, hogy "meginduljon egyfajta társadalmi érzékenyítés".
    
Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője az isztambuli egyezmény ratifikálása mellett érvelt. Hangsúlyozta, hogy a magyar nők 23 százaléka él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyben bántalmazták, a nők sérelmére elkövetett nemi erőszakok 70 százalékát pedig jelenlegi vagy volt házas- illetve élettárs követi el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A második negyedévben érkezik a téli rezsicsökkentés jelentette be Lázár János

A miniszter megerősítette továbbá, hogy ismét 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a… Tovább olvasom