Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A Fidesz szerint a kormány hülyének nézi az embereket

A kormányzati negyeddel hülyének nézte az embereket a kormány - jelentette ki Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvívője keddi sajtótájékoztatóján.
Balsai István a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője hozzátette: a kormány nemcsak az embereket, hanem a parlamenti többséget is hülyének nézi. A politikus hangsúlyozta: továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy vizsgálóbizottság tárja fel a beruházás részleteit. Veres János pénzügyminiszter állítja: a költségvetés nyereséggel függesztette fel az előkészületeket.

Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, hogy a kormányzati negyeddel 10 milliárd forintot költöttek el - a semmire. Ráadásul több száz millió forint jutott a megbízási díjakkal a kormány holdudvarának is. A teljes összegből 7,1 milliárdot költöttek az ingatlanfejlesztésre (a Váci út melletti ingatlanok árát a MÁV Zrt. kapta), a fennmaradó 3 milliárdot pedig a meghiúsult projektre költötték. A helyettes szóvivő arról is beszélt, hogy decemberben, amikor már biztos volt, hogy nem lesz kormányzati negyed, még 20 millió forintot szétosztottak jutalomként felesleges munkáért.

A Balsai István szerint nemcsak az embereket, a parlamenti többséget is hülyének nézték. Például akkor, amikor azt mondták, hogy forgalmi értéke van az ingatlannak, méghozzá 1 milliárddal több, mint amennyit "elpocsékoltak rá" - fogalamazott. A fideszes képviselő úgy véli, mivel az ingatlannak nincs piaci összehasonlító adata, nem beszélhetünk forgalmi értékről. Arra is kíváncsiak, hogy az a szakértő, aki ezt megállapította, milyen pályáztatáson és mennyiért mondta ezt a "képtelenséget"- tette hozzá.

Balsai István leszögezte: a Fidesz még jobban ragaszkodni fog ahhoz a korábbi javaslatához, hogy parlamenti vizsgálóbizottság tárja fel a beruházás részleteit, és derítse ki, hogy ki volt az értelmi szerzője a kormányzati negyednek. Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: senki nem kerülheti el a felelősségre vonást és az elszámoltatást.

A keddi kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormányzati negyeddel kapcsolatos összes kiadás 9 és fél milliárd forint volt, a MÁV-tól 8 és fél milliárdért megvásárolt ingatlan piaci értéke időközben egymilliárddal gyarapodott. Az értékbecslést végzőt közbeszerzési pályázaton választották ki - tette hozzá. Szerinte a költségvetés szempontjából mindegy, milyen jogcímen adnak pénzt a MÁV működésére. A miniszter - kérdésekre válaszolva - többször is feltételezésnek nevezte, hogy a MÁV-nak - a vállalat állítása szerint - 5 milliárdjába került a terület kiürítése és a rajta lévő javítóüüzem elköltöztetése. Ha így volna, az azt jelentené, hogy mégsem hozott nyereséget a fel nem épült kormányzati negyed.

Olvasóink írták

 • 6. Lemba 2008. július 30. 15:28
  „A 90-es években készült titkos olajakták nyáron kerültek a figyelem központjába, akkor ugyanis Kármán Irén újságírónő azt állította, hogy a témáról írt tényfeltáró könyve miatt verték meg. Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszter ezután rendelte el, hogy azok a szervek, ahol vannak ilyen dokumentumok, vizsgálják felül a titkos minősítést és hozzák nyilvánosságra a papírokat.

  Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök hajnalban tett fel qa honlapjára több mint 100 dokumentumot, amelyek eredetileg szigorúan titkosnak voltak minősítve. A papírok 1996 és 1998 között íródtak, és bár több gyanús eset is kiderül belőlük, nevek egy sem. A korábbi gyakorlat szerint ugyanis ezekből is kihúztak minden nevet, és sok titulust is.

  Több dokumentum is foglalkozik a "Hézag" fedőnevű akcióval, amelyben - úgy tudni - Draskovics Tibor, a Pénzügyminisztérium akkori államtitkára, jelenlegi tárca nélküli miniszter is érintett volt. A vámosok ugyanis 100 ezer forintos bírságot szabtak ki egy cégre, mert engedély nélkül árult üzemanyagot. Később a legfőbb ügyész utasítására 83 millióra emelték az összeget, majd minisztériumi nyomásra ismét 100 ezer forintra mérsékelték.

  A rendőrök - a papírok szerint - titkos nyomozást folytattak a Pénzügyminisztérium vezető tisztségviselői ellen hivatali visszaélés miatt. Az ügyben később készült olyan vélemény, hogy a bűncselekményt csak vélelmezni lehet, ezért az eljárást nem sokkal később befejezték.

  Draskovics Tibor az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki. Szerinte csak másképp értelmezték a jogszabályokat, mint a vámosok. A rendőrség kivizsgálta az ügyet és megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. A jogértelmezési vitát pedig egy törvénymódosítás zárta le - tette hozzá a közleményben.

  A többi dokumentum is általában egy-egy különféle fedőnevű akciót részletez - a vizsgálatban résztvevő rendőrök jelentéseit, információit lehet olvasni, majd az ügyeket lezáró határozatokat. Van olyan irat, amely például 261 milliós fogyasztási adó eltitkolásáról szól.

  Nem az ORFK az első, amely olajos aktákat hozott nyilvánosságra. Korábban már a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Nemzetbiztonsági Iroda, illetve - a napokban - a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága is feltett honlapjára ilyen dokumentumokat. A neveket az összesből kihúzták, van olyan dokumentum is, amelyet annyira cenzúráztak, hogy mindössze a dátum és a címzett olvasható.”
 • 5. akutyafáját 2008. július 29. 23:46
  „maci52 !
  Te meghülyültél !!”
 • 4. maci52 2008. július 29. 20:21
  „Elvtársak,éljen a pártotok,csak engem is vegyetek be egy zsíros állásra,tapsolok,éljenzek,mindenkit szidok,csak vegyetek be.Ha nem,akkor vegyétek be!!!”
 • 3. drazsé 2008. július 29. 18:54
  „Ez sem semmi, miért hallgat a DM????

  Horn Gyula állította le a Draskovics Tibor ellen folytatott, Hézag fedőnevű titkos nyomozást 1996-ban. A jelenlegi rendészeti miniszter akkor a pénzügyi tárca közigazgatási államtitkára volt. Minderről Kiss Ernő nyugalmazott tábornok, a történtek idején a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetője és az országos rendőrfőkapitány helyettese beszélt a hvg.hu-nak adott exkluzív interjúban.

  hvg.hu: Milyen bűncselekmény feltárására indult el a Hézag-akció?

  Kiss Ernő: Mint az az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján tavaly november 12-én nyilvánosságra hozott, eléggé kicsipkézett iratokból is kiderült, 1996-ban az ORFK Gazdaságvédelmi Főosztálya, amelynek vezetője voltam - a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ) feljegyzése alapján - titkos nyomozást indított a Pénzügyminisztérium (PM) közigazgatási államtitkára és helyettese ellen. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a két vezető hatalmával visszaélve érte el, hogy a Vám- és Pénzügyőrség 83 millió forintról 100 ezer forintra mérsékelje egy üzemanyag-forgalmazással foglalkozó cég bírságát. Az időpont alapján, és abból, hogy később, 2000-ben, az olajügyek kivizsgálására létrehozott parlamenti bizottság ebből az érából kiket hallgatott meg, nem nehéz beazonosítani a személyeket: a közigazgatási államtitkár Draskovics Tibor volt, helyettese pedig Csobánczy Péter, aki beosztásából adódóan felügyelte a Vám- és Pénzügyőrséget.

  stb, stb”
 • 2. méteresveres 2008. július 29. 18:51
  „És erről miért nincs szó????

  Letagadta a közszféra szakszervezeteivel a 2007 decemberében kötött 2009-re szóló 4 százalékos béremelési megállapodást a pénzügyminiszter. Veres János a Hír Tévé kérdésére azt mondta, nem létezik ilyen megállapodás.

  A Pénzügyminisztérium honlapján pénteken jelent meg az a tervezési körirat, ami arra utasítja az államháztartás alrendszereihez tartozó intézményeket, hogy a jelenlegi bérekkel és illetményekkel számoljanak 2009-re. Az esetleges béremelést a körirat a későbbi tárgyalásoktól teszi függővé.

  Csakhogy a kormány nevében Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár már tavaly decemberben megállapodott arról a szakszervezetekkel, hogy a közszférában legalább 4 százalékkal nőnek a közalkalmazotti illetménytáblák bértételei, és ugyanilyen mértékben emelkedik a közitsztviselői illetményalap összege is.”
 • 1. Emberke 2008. július 29. 16:52
  „Mert tulajdonképpen hülyék is vagyunk, sok mocskot láttam már, ami megkülönböztet bennünket más nemzetektől az az, hogy letaglózott baromként rogyunk össze az adóteher alatt, csak azért, hogy Korrupció nagy családja mégtöbbet harácsolhasson”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 765 kilométeren van árvízkészültség

Jelenleg 18 különböző folyón és patakon, 765 kilométer hosszan védekeznek az árvíz ellen; ebből 174… Tovább olvasom