Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A házak négyötöde megrepedt

Tovább repednek a házfalak Vágon. A korábban rendbe tett, megerősített épületeken ismét feltűntek a nyílások. Az okok még mindig nem ismertek. Közben a falubeliek az elköltözést fontolgatják.
Vajas Géza és Biránti Attila is azt mutatja, hogy egyre több a nyílás a falakon.
Vágon semmi sem változott. Már ami a falrepedéseket illeti, hisz manapság is ugyanúgy tapasztalható ez a különös jelenség, mint két évvel ezelőtt, amikor a Kisalföld elsőként beszámolt róla. Az elmúlt esztendőben is körülnéztünk a Rába menti településen és ezt tettük a napokban is. Hiába erősítik meg az épületek alapjait, hiába „vasalják" körbe a házakat, újra megjelennek a nyílások a falakon.

Kiss Imre a Béke utcában – mielőtt sorra megmutatta az egyre gyarapodó repedéseket a házán – felidézte az elmúlt esztendő eseményeit. Elmondta, hogy tavaly októberi cikkünk nyomán elsőként a győri Reflex Környezetvédő Egyesület reagált a vágiak gondjaira. Az egyesület munkatársai fel is keresték őt és végigjárták a falut is.

– Tavasszal a reflexesek közbenjárására Veszprémből jöttek igazságügyi szakértők, őket talajvizsgálók követték – mondta Kiss Imre. – Az udvaron és az utcán négy méter mélyre lefúrtak és félméterenként talajmintát vettek. Három és fél méteren száraz kavics volt. Azóta nem tudunk újabb fejleményről, a vizsgálat eredményét sem ismerjük.
Ugyancsak a Béke utcában Biránti Lajosné is a lakásban látható temérdek repedés miatt panaszkodik, s nem különb a helyzet a Kossuth utcában Vajas Gézáéknál sem. Az épületen kívül-belül egyaránt láthatók a repedések, kisebbek, nagyobbak, régiek és újak egyaránt. Pedig – mint többen a faluban – ők is túl vannak már egy felújításon: az alap és a falak megerősítésén. Úgy tűnik, hiába.
Makovényi Józseféket a Wathay téren is a repedések aggasztják. Bár korábban ők is rendbe tették a házukat, mostanra abból semmi sem látszik. Ugyanezt tapasztaljuk a Nagy utcában és szinte a falu minden részén.

Pálfi Attila polgármester is a talajmintavétel eredményét várja. A falu vezetője elmondta azt is, hogy Áder János országgyűlési képviselőhöz fordulnak segítségért, hisz a felmérés szerint a házak kilencven százaléka már megrepedt.
Vágon arról is értesültünk, hogy az emberek – jobb híján – maguk próbálják megfejteni a különös repedések okait. Ezért aztán olykor a legkülönösebb „magyarázatok" kelnek szárnyra a községben. S amíg nem lesz hivatalos szakvélemény, vélhetően tovább gyarapodik az „ötlettár", s ez csak fokozza a feszültséget a faluban.

A Reflex is a szakvéleményre vár

Dr. Kalas György, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület jogtanácsosa megkeresésünkre elmondta, hogy ők is a veszprémiek által készített szakvéleményre várnak.
– Annak idején egyeztető tárgyalást tartottunk, ahol kiosztottuk a feladatokat. Amit mi vállaltunk – megkérdeztük a lakosságot, a szakhatóságokat, statisztikát készítettünk –, azt elvégeztük.
Dr. Kalas György szerint egyelőre nem tudni, hogy a medermélyítés okozta vízszintcsökkenés, vagy speciális geofizikai adottságok – agyagpaplanon úszik a falu, esetleg a nehézgépjármű-közlekedés – okozzák-e a repedéseket. Ám ez utóbbi nem valószínű, mert nem csak azokban az utcákban repedtek meg a házfalak, ahol közlekedtek a nehéz gépek.

 „ Ha ez így folytatódik, akkor aki teheti, elköltözik a faluból, az ingatlanok meg elveszítik az értéküket. A helybeliek egyre idegesebbek, hisz segítség nélkül tehetetlennek érzik magukat."

Kiss Imre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Apple frissíti az iBook modelleket

Az Apple Computer napokon belül új iBook hordozható számítógépeket fog piacra… Tovább olvasom