Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A PSZÁF szerint ők is hibáztak a MÁV biztosító ügyében

A tavaly csődbe jutott MÁV biztosító egyesület felügyelete során jogszabálysértést nem követett el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), egyetlen hatósági lépés sem maradt el, és nem történt olyan mulasztás, ami a piacról kivezetést elrendelő döntést érdemben befolyásolta vagy elkerülhetővé tette volna - áll a PSZÁF szerdai tájékoztatójában.
A felügyelet a lefolytatott belső vizsgálat nyomán azonban elismeri, hogy számos hibát vétettek a biztosító ügyében, ezért 19 munkatárs esetében a személyes felelősség tisztázása érdekében további vizsgálatot rendeltek el. A gyors reagálás helyett a konfliktuskerülés volt jellemző, ezért a szükséges döntések elhúzódtak - állapították meg.

A MÁV biztosító ügyében tavaly áprilisa óta zajlik büntetőeljárás sikkasztás gyanúja miatt. Az egyesületnek 5,1 milliárdos tőkehiánya keletkezett, a körülbelül 9 milliárdra becsült függő károknak csak felére van fedezet.

A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) működési engedélyét tavaly augusztus közepétől vonta vissza a PSZÁF, miután áprilisban őrizetbe vették Kiss Bálint elnök-vezérigazgatót és öt társát. A gyanú szerint a biztosító pénzének jelentős részét - több milliárd forintot - magánszámlákra utaltak át. A nyomozás várhatóan ez év közepén zárul le. Az egyesületnek 195 ezer tagja, biztosítottja volt, közülük 160 ezer egyéni autós.

Már akkoriban több kritika érte a PSZÁF-ot, hogy nem tett meg mindent és kellő időben a biztosító egyesület bedőlésének megakadályozásáért. Különösen, hogy egyszer már felfüggesztette az új kötelező biztosítások megkötését a feltárt súlyos hiányosságok miatt.

A PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke tavaly július közepén rendelt el belső vizsgálatot az intézkedések célszerűségére, hatékonyságára és megalapozottságára. A legfontosabb megállapítás az, hogy jogszabályt nem sértettek, előírt hatósági intézkedés nem maradt el, és a MÁV ÁBE engedélyének visszavonását érdemben befolyásoló vagy azt elkerülhetővé tevő mulasztást nem követtek el.

Ugyanakkor nem valósult meg a biztosító kapcsán a kockázatok megfelelő azonosítása, kezelésük szigorú megkövetelése, a következetesebb jogérvényesítés és engedélyezési gyakorlat - áll a tájékoztatóban. A PSZÁF különböző érintett szervezeti egységei között nem volt megfelelő együttműködés és összhang, a felelősség összemosódott.

A MÁV ÁBE felügyelete során a gyors reagálás helyett a konfliktuskerülés volt jellemző, ezért a szükséges döntések elhúzódtak - állapította meg a PSZÁF. A felügyelet azt is elismeri, hogy a biztosító esetében a legjelentősebb veszély a vezetőségben rejlő személyi kockázat volt, amelynek kezelése nem volt elégséges. Azt is kiderítették magukról, hogy a MÁV ÁBE vagyonelszámolásával kapcsolatos feladatokra nem voltak felkészülve.

Ennek alapján 19 felügyeleti munkatárs esetében további vizsgálatokról döntöttek az esetleges személyi felelősség tisztázása érdekében.

Olvasóink írták

 • 6. KolompárRómeó 2009. január 28. 22:43
  „5. hozzászólás achilleus 2009.01.28. 18:59

  Ha a megtakarítások lenullázódása azt jelenti, hogy tőzsdei befektetés, akkor nincs mit tenni, így járt az ügyfél, benne volt a pakliban. Az más kérdés, hogy ezt éppen a nyugdíjra befizetett pénzzel csinálják.

  Amit írtál az nagyon kemény. Tényleg kurvaország ez, ferinek ebben az egyben van igaza...”
 • 5. achilleus 2009. január 28. 18:59
  „KolompárRómeó 2009.01.28. 18:32
  Hát ami a 2-nél leírt ügyet illeti nálam szépen leszerepeltek. És mi lesz még, ha a válság kitörése utáni egyenlegértesítők megérkeznek!! Már a 2007-esek sem voltak valami fényesek, de most minimum 2-3 év befizetései nullázódtak le, ráadásul még sunnyoghatnak is!”
 • 4. KolompárRómeó 2009. január 28. 18:32
  „1. hozzászólás achilleus 2009.01.28. 17:24:

  Annyira azért jók, hogy amikor a köcsög pénzintézet (bank és biztosító) próbál a legális lehúzásokon felül (ilyen-olyan-amolyan díjak) pofátlanul is lenyúlni, azért a PSZÁF-nek valóban megírt levél hatásos szokott lenni. Én 1 bank és 2 biztosító esetében bevetettem, előtte le se sz@rtak, utána a végbélrózsám fényesre volt nyelvvel tisztítva.”
 • 3. KolompárRómeó 2009. január 28. 18:29
  „Felelősöket kirúgni, keletkezett kárt kifizetni (na nem az adófizetők pénzéből, hanem a felelősök MAGÁNvagyonából), ha nincs annyi, akkor napi 1000 Ft-jával leülni. Ha milliárdos a kár, akkor szokszáz év. Jó magaviselet esetén felezünk.”
 • 2. achilleus 2009. január 28. 17:28
  „De hogy valami konkrétumot is írjak:
  Intő példa a PSZÁF, ahonnan sikerült kiverniük a szakértelmet. Fullajtárok, bankbérencek, végtelenül ostoba pártkatonák, ennyi. Példa: A magán-nyugdíjpénztárak PSZÁF engedéllyel folytatják azt a gyakorlatot, hogy a csoportos beszedésre való hivatkozással képtelenek a tárgyévet követő májusban rendezett (azaz látszólagos hiányt nem mutató) egyenleget küldeni. Én kétszer hivatkoztam arra, hogy engem törvény hatalmaz fel (sőt teszi kötelességemmé), ha nem tartom megfelelőnek az elszámolást akkor azt jelezzem a munkáltatónak és a banknak. Rá néhány héttel több oldalban kénytelenek voltak a korrekciókat végrehajtani, azt nekem megküldeni (közel 100 ezer forintos eltéréssel, természetesen a javamra). Jött a PSZÁF és ezt a lehetőséget elvette. Röhej, de én a bankot a PSZÁF-fal fenyegettem. Most a PSZÁF-ot kellene az Ügyészséggel?? Ez nem jogállam, hanem bankokrácia. Azon már meg sem lepődöm, hogy ilyen "felügyelet" mellett még válságmentes időben sem voltak képesek a pénzintézetek a jegybanki alapkamatot sem kitermelni. Csak remélni merem, hogy ez a banda a nyugdíjak elherdálásáért felelni fog.”
 • 1. achilleus 2009. január 28. 17:24
  „Ezt magyarázzák be a leghülyébbeknek. Mégis mire való ez a szervezet? Kinyalni a bankok és bankárok seggét, arra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konkrétumok nélkül beszélt adóreformról Gyurcsány

A társadalmi-gazdasági modell átfogó megújítására van szükség - mondta Gyurcsány Ferenc a szerdai… Tovább olvasom