Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

A szerencsi erőmű mellett érvel a polgármester

A Szerencsen felépítendő szalmatüzelésű erőmű mellett érvel Rónavölgyi Endréné (MSZP), a város polgármestere, aki pénteken nyílt levélben arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy támogassa a létesítmény felépítését. A városvezető azt sem zárta ki, hogy Szerencs a jövőben nem tart igényt a Tokaj-Hegyalja Világörökség címre.
Az MTI-hez is eljuttatott levelében a polgármester egyebek mellett azzal érvel, hogy a szalmatüzelésű erőmű felépítésével Szerencsen és térségében újra fellendülhet a mezőgazdasági termelésen alapuló ipar.

Az erőmű jogerős építési engedélyének a kiadását számos hatóság vizsgálta, és abban nem találtak szabálytalanságot - írta a polgármester.

Szerencsen a BHD Hőerőmű Zrt. a jelenlegi elképzelés szerint 25 megawatt teljesítményű szalmatüzeléses erőművet építene, mintegy 20 milliárd forintból, a Tokaj-hegyaljai borvidék határában épülő erőmű ellen azonban természetvédők, szőlészek-borászok, politikusok léptek fel.

Legutóbb a tokaji polgármester intézett nyílt levelet a miniszterelnökhöz, amelyben azt szorgalmazta, hogy ne épüljön erőmű a világörökségi helyszínen.

A szerencsi polgármester szerint a beruházó a kultúrtáj érdekeinek szem előtt tartása érdekében a létesítmény építészeti kialakítását a Világörökségi Tervtanács véleményének a figyelembevételével, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága Titkárságával egyeztetve végezte el. Ennek köszönhetően a létesítmény semmivel nem illeszkedik kevésbé a kultúrtájhoz mint a világörökségi cím odaítéléskor még javában működő Szerencsi Cukorgyár.

A skandált vádakkal ellentétben a szerencsi szalmatüzelésű erőmű energiafű felhasználását nem tervezi, erre az egységes környezethasználati engedély nem is ad lehetőséget - fogalmaz levelében egyebek mellett Rónavölgyi Endréné, aki azt is megemlíti, hogy éppen a kultúrtájért aggódó tokaji polgármester gesztorságával létesült a világörökségi magterület középpontjában Abaúj és Zemplén legnagyobb hulladéklerakó és feldolgozó telepe, ahová a térség közel száz településéről a borvidék útjain folyamatosan szállítják a teherautók a kommunális szemetet.

Egyes borászatok képviselői és Tokaj polgármestere a tényeket figyelmen kívül hagyva valóságos rágalomhadjáratot folytatnak a szerencsi biomassza erőmű megvalósításával szemben, annak ellenére, hogy a tokaji és a szerencsi kistérségekben élők többsége támogatja a fejlesztést.

Nem válogatnak az eszközökben annak érdekében, hogy a további beruházásokat vonzó építkezést megakadályozzák, magatartásukkal valójában ők sodorják veszélybe a világörökségi címet - írta levelében a polgármester, aki azt is megjegyezte: a mostani fejlemények azt mutatják, hogy a beruházás ellenzői a legkisebb kompromisszumra sem készek, "ezért újra kell gondolni a világörökségből történő kilépésünket, teret engedve a környezetet nem veszélyeztető fejlesztéseknek."

Olvasóink írták

  • 1. Power 2010. március 19. 17:37
    „Mi a fontosabb? Pillanatnyi érdekek mentén feladni a világörökségi címet?
    Gagyi politika és politikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le akarta lőni magát a bankrabló akció közben

Súlyosan megsérült az a 29 éves budapesti férfi, aki megpróbálta kirabolni a XIII. kerületi Népfürdő… Tovább olvasom