Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Állami segítségre vár a sármelléki repülőtér

Hat héttel a sármelléki Fly Balaton repülőtér tervezett újraindítása előtt még egyetlen járatra sincs szerződése a légikikötőt üzemeltető cégnek.
A vállalat tárgyal a lehetséges partnerekkel, ugyanakkor állami segítséget vár - mondta Kiss Antal, a Cape Clear Aviation Kft (CCA Kft). kommunikációs ügynökségének vezetője. A környékbeli szállodatulajdonosok attól tartanak, hogy több tízezer turistát veszítenek el, ha nem jönnek járatok.

A sármelléki repteret tavaly ősszel zárták be ideiglenesen, miután a Ryanair légitársaság leállította a légikikötőbe indított menetrendszerinti járatait. Akkor a repteret üzemeltető társaság azt ígérte: idén március végén újra nyitnak. Most a Fly Balaton Airport internetes oldalán a "Járatok" kategóriára kattintva csak egy üres oldalt talál az érdeklődő. Kiss Antal elmondta: tárgyalnak az idei járatokról. Hogy lesznek-e, az az azokat indító társaságoktól függ. Kiss Antal nem erősítette meg azt az értesülést miszerint pénzügyi gondokkal küzdene a repteret üzemeltető cég, ugyanakkor úgy vélte, hogy a reptér révén keletkező költségvetési bevétel egy részét vissza kellene forgatni a vállalkozásba.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke úgy nyilatkozott: "a magyar államnak nagyon fontos érdeke fűződik ahhoz, hogy Sármellék működjön". Hozzátette: tárgyalnak a turizmusban érdekelt cégekkel az anyagi segítségnyújtásról. Felmerült az is, hogy csökkentik a repülőtér működtetésért az államnak befizetett összeg nagyságát.

Molnár Ágnes, a hévízi Hotel Európa vezérigazgató helyettese a Független Hírügynökségnek azt mondta: csak az ő szállodájukban évi tízezer vendégéjszakát töltenek el évente azok a turisták, akik a sármelléki repülőtérre érkeznek. A vezérigazgató helyettes szerint kétséges, hogy a többnyire Hamburgból, Düsseldorfból, vagy Oroszországból érkező turisták busszal is eljönnének-e ide.

Február végétől már nem Sármelléken működik a DHL Express Nyugat-dunántúli logisztikai központja - ezt a cég Marketing Manager-e, Szilágyi Nóra közleményben tudatta a Független Hírügynökséggel. A Magyar Turizmus Rt. szintén kiadott egy közleményt, amelyben három "forgatókönyvet" vázolnak fel a repülőtér jövőjével kapcsolatban. A "pesszimista" előrejelzés szerint a légikikötő tulajdonosa nem talál befektetőt, ezért be kell zárni a repteret. Az optimista változat szerint sikerül új befektetőt találni, aki vállalja az üzemeltetést, kifizeti a reptér adósságait és még az idei szezonban újraindulhat a légi forgalom Sármelléken. A realista szemléletmód szerint a tulajdonos ugyan talál új befektetőt, de az üzemeltetés átvételével kapcsolatos teendők elhúzódnak, és leghamarabb csak a szezon végén tud új járatokat fogadni a repülőtér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan új formaruhákba bújnak a BKV-sok

Még ebben az évben új formaruhát kapnak a BKV dolgozói - áll a közlekedési társaság pénteki… Tovább olvasom