Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bajnai: a paksi atomerőmű bővítése nemzeti ügy

Nemzeti, stratégiai ügynek nevezte a paksi atomerőmű bővítését Bajnai Gordon miniszterelnök pénteki paksi sajtótájékoztatóján.
Beszámolt arról, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. kihelyezett igazgatósági ülésén fontos döntések születtek az atomerőmű jövőjéről. Az igazgatóság elfogadta a bővítés gyakorlati előkészítésére vonatkozó koncepciót, és döntött a létesítést megindító projekttársaság létrehozásáról.

A kormányfő szerint Magyarország biztonságos energia-ellátása mellett fontos szempont az is, hogy az atomenergia felhasználása lehetőséget teremt olcsó villamos energia előállítására, és arra, hogy Magyarország energiatermelése minél kevésbé szennyezze a környezetét. E három kritérium mindegyikének megfelel most is Paks – mondta a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy szokatlanul egységes, széleskörű politikai konszenzus alakult ki Paks bővítése és az élettartam meghosszabbítása kérdésében. A köztársaság elmúlt húsz évében kevés ilyen ügy volt - mondta, és hangsúlyozta, hogy a kormány a lehető legnagyobb körültekintéssel járt el, amikor az atomerőmű bővítése mellett tette le a voksát.

Az MVM Zrt. Igazgatóságának kihelyezett ülésén elfogadottakról szólva azt mondta a kormányfő, hogy "fontos lépéssel közelebb visznek az ország energiabiztonságának megerősítéséhez".

"Az MVM Csoport teljes mértékben felkészült arra, hogy a szükséges beruházásokat alapvetően saját forrásból, a cégcsoport erőforrásainak, lehetőségeinek mozgósítása révén valósítsa meg. A beruházás tehát költségvetési forrásokat közvetlenül nem érint" – fogalmazott.

Mivel olyan beruházásról van szó, amely évtizedekre meghatározza az elérhető árú és biztonságos energiaellátást, ezért fontos, hogy ennek a projektnek az előkészítése a száz százalékos magyar állami tulajdonban lévő MVM vállalatcsoport keretében történjen meg. Ezt olyan nemzeti stratégiai ügy, amelynek előkészítése, a tender kiírása, és finanszírozása magyar kontroll alatt kell, hogy működjön - mondta. Hozzátette: az elmúlt években megtanultuk, hogy az energia nem egyszerűen piaci termék, fontos nemzetbiztonsági érdekek is kötődnek hozzá.

Még 11-12 év, amire az új kapacitások belépnek és ezek után hatvan éven át garantálják a biztonságos, tiszta és olcsó áramellátást.

Az MVM Zrt. igazgatósági ülésről kiadott közleménye szerint az elfogadott koncepció alapvetően nem döntéseket tartalmaz, hanem a következő időszak feladatait és a követendő alapelveket foglalja magába. Kitér a finanszírozásra, a blokktípusra, engedélyezésre, szakképzésre.

Olvasóink írták

 • 4. szulutyka 2010. február 26. 22:06
  „mocskos szocionista gyilkos féreg!!!!!!!! roh@dt zsidóbérenc!!”
 • 3. flexsnake 2010. február 26. 20:40
  „1. igen, például három hörcsöggel már kiváltható egy atomerőmű....szerintem menjél és mosakodj meg, nagyon ;)”
 • 2. igaz1017 2010. február 26. 20:11
  „Melyik nemzeté?”
 • 1. ferenczydenes 2010. február 26. 17:01
  „Nem értem, hogy miért magyaráz, amikor már úgysem fog semmit sem tenni. Miért nem tűnik el olyan csöndesen amilyen halkan jött. Egyébként, meg a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű kiaknázása, miért nem stratégiai fontosságú? Ráadásul azzal még a hazai cégeket is lehetne támogatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árhullám az észak-magyarországi folyókon

Árhullámok érkezhetnek a hétvégén az észak-magyarországi folyókon. Tovább olvasom