Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Baka András: a bírósági szervezet ˝tiszta˝

A bírósági szervezet "tiszta", azok a korrupciós jelenségek, amelyek eluralják a közéletet, a bírósági rendszerben nem jelennek meg - jelentette ki Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatóján kedden Miskolcon.
Baka András, aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is, közölte: a bírósági szervezetben nagy korrupciót vagy visszaélést nem lehet tapasztalni, egy-egy eset előfordul, de ezek nem jellemzők.

Hozzátette, az elmúlt időszakban, 2001-es és 2008 között 18 esetben emeltek vádat bíró ellen, de az esetek jó része más területen történt (például közlekedési ügy miatt), nem korrupcióval, bűncselekménnyel összefüggésben.

Az LB elnöke az MTI kérdésére elmondta: a Borsod megyei bíróság az ország harmadik legnagyobb ügyforgalmú igazságszolgáltatási intézménye, amely százhetvenes bírói létszámmal dolgozik. Úgy fogalmazott, hogy a megyei bíróság, ha nem is "problémamentes", megtesz mindent, amire lehetősége van, noha olykor igen nehéz körülmények között végzik a feladatukat. Utalt az épületek állapotára is; azok sok esetben elavultak, nem erre a feladatra épültek.

Baka András arról is szólt, mennyire fontos a bírák - és a tárgyalótermek - védelme. Utalt arra, hogy vulgáris, olykor minősíthetetlen atrocitásoknak vannak kitéve, sőt volt már példa tettlegességre is. Hozzátette: kiemelt figyelmet kell fordítani a sajtó tájékoztatására is, hiszen ezáltal ismerheti meg a közvélemény az ügyeket, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó nagyobb bűnesetekre. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a tárgyalóteremben munka folyik, a kameráknak menet közben nincs helyük a teremben - ismertette álláspontját.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a politika nem nehezedik rá a bíróság munkájára. Mint mondta, a politikai környezet nehéz, s fokozottak az indulatok. Van, aki pert veszít és a döntés mögött politikai ügyletet "sejtet", pedig ez nem így van. Mindez káros, hiszen a közvélemény azt hiheti, neki van igaza - jegyezte meg.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. március 10. 16:58
    „Magunkat csak nem ítéljük el?”
  • 1. Zs 2010. március 10. 14:29
    „aha, akkor mostmár nyugodt vagyok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Scheiber Sándor-díjakat

Átadták az idei Scheiber Sándor-díjakat, amit a névadó halálának 25. évfordulóján Schmerzel Menachem… Tovább olvasom