Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Balatonring: a kormány továbbra is biztosítaná a jogdíjakat

A kormány fenntartja, hogy amennyiben a beruházó állami részvétel nélkül, más finanszírozási konstrukcióban meg tudja valósítani a sávolyi MotoGP pálya (Balatonring) megépítését, akkor kész állami kötelezettséget vállalni a versenyek megrendezéséhez szükséges jogdíjak biztosítására - közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pénteken.
Az MFB, és a bank fölött a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) pénteken úgy döntött, hogy nem köt szerződést a beruházóval a Sávolyra tervezett magyarországi MotoGP pálya megépítésére. A bank a minisztériummal egyetértésben úgy látja, hogy egy ilyen nagy volumenű beruházás állami hitellel való fejlesztésének esetében széleskörű pénzügyi, jogi garanciarendszerre van szükség, ez az összetett garanciarendszer azonban összességében nem áll fenn.

Az MFB közleményében emlékeztet, hogy több alkalommal egyeztetett a beruházóval a beruházással kapcsolatos üzleti kockázatról. A tárgyalások végén világossá vált, hogy a beruházó nem tudja vállalni a bank által támasztott feltételeket, az MFB és az NFGM a kockázatok kezelésére nem kapott megnyugtató megoldási javaslatokat a beruházótól.

A magyar kormány ugyanakkor elkötelezett a sávolyi MotoGP pálya megvalósulása mellett - hangsúlyozza a közlemény. Magyarország, a magyar gazdaság és turizmus, valamint a balatoni régió számára alapvetően fontos, hogy a sávolyi pálya és más hasonló beruházások megvalósuljanak. A beruházások ugyanis fellendülést hozhatnak a település és a régió turisztikai és szolgáltatóiparának, a helyi kis- és középvállalkozásoknak.

A pálya és a környező létesítmények felépítése, karbantartása és a megnövekvő turizmus pedig új munkahelyeket teremthetnek. A hazai MotoGP futamok és a Balatonringen megrendezésre kerülő egyéb programok növelhetik Magyarország turisztikai vonzerejét, és erősíthetik az országimázst. A sávolyi pálya újabb, jelentős lendületet adhat a hazai motorsportnak is a közlemény szerint.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. március 12. 22:06
    „Igy reménykedtünk a mogyorodi F1 pálya megépitése előtt is ami évekig veszteséges volt ami aztán talán”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrangyalok a Heim Pál Gyermekkórházban

Mintegy 100 gyermekjátékot ajándékozott a Heim Pál Gyermekkórház Ápolási osztályának az egyik… Tovább olvasom