Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Bátaapáti atomhulladék tároló: nincs környezeti kockázat

A Pécsi Bányakapitányság vizsgálata szerint nem történt vízbetörés, és a vízbeáramlás is a megengedett határérték alatt van a tervezett bátaapáti atomhulladék lerakóban - mondta a Független Hírügynökségnek Kereki Ferenc bányakapitány.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleménye szerint nincs szükség tehát beavatkozásra és a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatára sem Bátaapátiban. A hulladéktároló végleges létesítési engedélyéről az ÁNTSZ úgynevezett Sugáregészségügyi Decentruma dönt majd.

Illés Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő korábban a Bátaapátiban épülő atomtemető munkálatainak felfüggesztését és azonnali vizsgálatot kért Fodor Gábor környezetvédelmi minisztertől. Az ellenzéki politikus mindezt egy még nyáron elkészített tanulmányra hivatkozva kérte, amely szerint vízátfolyások vannak a leendő atomtemető már elkészült részein, vagyis fennáll a veszélye annak, hogy a sugárveszélyes anyagok a későbbiekben a felszínre kerülhetnek.

A Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter által elrendelt soron kívüli ellenőrzésen a szakhatóságként közreműködő Pécsi Bányakapitányság részletesen megvizsgálta a vízbeszivárgás mértékét és tanulmányozta a vízföldtani és vízforgalmi dokumentációt is. A vizsgálat megállapította: nem történt olyan változás, ami környezeti kockázatot okozhat és így a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatát indokolná - olvasható a közleményben.

Kereki Ferenc, a Pécsi Bányakapitányság bányakapitánya a Független Hírügynökségnek elmondta: más európai tárolókban is szokásos, hogy valamennyi víz szivárog az ilyen hulladéklerakókban, de ez biztonsági vagy környezeti kockázatot nem jelent. Vízbetörés nem történt, és annyi víz szivárog, amennyi a megengedett értéknek körülbelül a fele - tette hozzá.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a vizsgálatba a Pécsi Bányakapitányság mellett bevonta az Országos Atomenergiai Hivatalt és az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézetét is.

A közleményből kiderül: az eredeti engedélyezési eljárást megelőzően egyébként környezeti hatástanulmány készült, és a létesítményhez a geológiai szolgálat és a bányakapitányság is szakhatósági hozzájárulását adta. A Bátaapátiba tervezett kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló létesítésének engedélyezéséről az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézete - mint úgynevezett Sugáregészségügyi Decentrum - hozza meg a végső döntést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalos személy elleni erőszak a vád Lengyel Zoltán ellen

Hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt javasol vádemelést a… Tovább olvasom