Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Bíróság előtt a piramisjáték szervezői

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, sikkasztással, csalással vádolja az ügyészség a Vertical Invest Ingatlanhasznosító és Befektető Szövetkezet vezetőit. A tárgyalás ma kezdődött a budapesti II-III. kerületi bíróságon.
A Vertical Invest ellen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2003 első felében jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésének alapos gyanúja miatt tett feljelentést. Néhány hónappal később a XI. kerületi kapitányság munkatársai házkutatást tartottak az akkor jelentős kárt okozó csalás, tőkebefektetési csalás és különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás miatt indult nyomozásban. A szövetkezetnek a vád szerint 2003-ban mintegy 1500 tagja volt, akik hozzávetőleg 1,5 milliárd forintot fizettek be a piacinál magasabb kamat reményében, ám nagyobb részük nem kapta vissza pénzét.

Az ügyészség szerint a vádlottak különböző vagyon elleni bűncselekményekkel összességében több száz milliós kárt okoztak, amely mindmáig nem térült meg. A büntetőper 9 vádlottja közül az első-, másod- és harmadrendűt hallgatták meg az első tárgyaláson szerdán délelőtt. A vádlottak tagadták bűnösségüket, de vallomást nem tettek.

Az elsőrendű vádlott, Svecz Szabina, a szövetkezet egykori vezetője középfokú óvónői szakképesítéssel rendelkezik, korábban a harmadrendű Klivinyi Zoltán érdekeltségébe tartozó Penthouse magazin támogatásával megrendezett szépségverseny helyezettje volt. A szerdai tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomása szerint Klivinyi kínálta fel neki a szövetkezet vezetői posztját, havi 300 ezer forintért, az elsőrendű vádlott azonban a cég napi munkájában korábbi vallomása szerint nem vett részt, ügyfelekkel nem tárgyalt, pénzt nem kezelt.

A másodrendű vádlott, a szövetkezet egykori gazdasági vezetője sem a nyomozás során, sem a szerdai tárgyaláson nem tett vallomást.

Klivinyi Zoltán sem kívánt vallomást tenni a bíróság előtt, de azt elmondta, hogy jelenleg "az amerikai kormánynak dolgozik", s havi jövedelme kétezer dollár. Klivinyit a nyomozás megindulása után, 2003 őszén nemzetközi elfogatóparancs alapján kerítették kézre és hozták haza Ausztriából. Ellene a vád felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés és bűnségedként elkövetett tőkebefektetési csalás.

A rendőrség kezdeményezte a Vertical Invest ingóságainak és ingatlanvagyonának zár alá vételét, amely érintette a szövetkezet tulajdonába került gyenesdiási éttermet és panziót, a madárdombi telek értékesítéséből befolyt és elkülönített letéti számla néhány tízmillió forintját, valamint a cég egyéb tulajdonát. A Vertical beígért beruházásai – luxusszálloda, apartmanház, lakópark – csak papíron és az interneten léteztek.

Klivinyi Zoltán a történtekről még 2003-ban úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség elfogult vele szemben, s bizonyos bűnözők kézi irányítással vezénylik az ügy nyomozását. Szerinte egy olajos körökből ismert férfi volt az, aki befolyásolta az ellene folytatott vizsgálatot, korábbi elszámolási vitájuk miatt. Klivinyi azt is állította, hogy a Vertical Investhez nincs köze, ő az Esti Hírlap Rt. igazgatótanácsának az elnöke volt.

A Vertical Invest és más ingatlanbefektetési szövetkezetek, mint a Baumag, a DunaProfit, a Pannon-Unió és a KPHM az akkori banki átlagkamat többszörösét, 23-24 százalékos hozamot ígértek bizakodó ügyfeleiknek, akiket összesen több mint 50 milliárd forinttal károsítottak meg. A Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet (DP) utolsó elnökét, Némethy Andrást különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás miatt idén szeptemberben első fokon hét év nyolc hónap börtönre ítélte a Vas Megyei Bíróság. A többi felelős vezető, köztük Zsolt Tamás, az első, illetve Lengyel József, a második elnök összesen 24 év börtönt kapott.

A DP által ígért befektetések fedezete elvileg a DP ingatlanvagyona lett volna, de a felszámolás után ebből mindössze 60-70 millió forint jut a közel 3 ezer hoppon maradt befektető kamatostul számított 10 milliárd forintnyi követelésére. Hasonló konstrukciót működtetett, és tízmilliárdokkal maradt adós a Baumag, a Pilis Invest, a KPHM szövetkezet is, amelyeknek volt vezetői ellen szintén büntetőeljárás folyik.

Olvasóink írták

  • 1. Aerodragon 2007. december 05. 22:13
    „Gratulálok! Erről szól ez a szemétrakás, amit Magyarországnak hívunk! Csapjunk be mindenkit, az amúgy is kispénzű állampolgárokat, majd a szép summával távozzunk külföldre! Eddig ez láthatóan jól működött... Nem az utolsó eset gyanítom! Majd ha halmazatilag kapnának az elkövetők 135 évet fejenként, és teljes vagyonelkobzást, akkor majd elgondolkodna a következő okos-ügyeskedő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő hétfőn dönt a figyelmeztető sztrájkról a PSZ

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) jelenleg a tagság "akciókészségét" méri fel és csak ennek… Tovább olvasom