Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Eddig 8000 megfigyelőt delegáltak a pártok a népszavazásra

Eddig körülbelül 8000 megfigyelőt delegáltak a parlamenti pártok a március 9-i országos népszavazás idejére országszerte a szavazókörökbe. Péntek az utolsó nap, hogy jelezzék még az igényeiket, így várhatóan ez a szám még nőni fog.
A magyarországi szavazókörökbe összesen csaknem 44 ezer delegáltat küldhetnének az országos népszavazás kezdeményezői és a többi parlamenti párt, eddig körülbelül 8000 ezer megfigyelőt jelentettek be - mondta el a Független Hírügynökségnek Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.

Nagyjából fele-fele arányban oszlik ez meg az ellenzéki és kormánypártok között. Pénteken délután négy óráig még újabb megfigyelőket lehet bejelenteni, így ez a szám várhatóan még nőni fog.

A végleges adatok jövő hétre várhatók. A megfigyelők nem vehetnek majd részt a bizottság munkájában, csak figyelhetik azt, illetve írásban jelezhetik észrevételeiket. Szintén pénteken délutánig delegálhatnak a pártok a külföldi szavazókörökbe is megfigyelőket, erről azonban még nincsenek konkrét adatok.

A március 9-i országos népszavazásra itthon 10.951 szavazókört jelöltek ki, ide várják a voksolni érkezőket. Valamennyi cím megtalálható a www.valasztas.hu internetes oldalon. Reggel hattól este hétig lehet szavazni, a kérdések három különböző színű szavazólapon lesznek, amiket egy borítékba kell tenni. A részvételi adatok részeredményeit hat alkalommal teszik közzé, az utolsót fél hatkor. Az OVI vezetője korábban azt közölte, hogy várhatóan este 9-re már "egészen jó" feldolgozottsági adatok lesznek, este 10-re pedig gyakorlatilag az összes szavazókörből befut az eredmény. Ez azonban továbbra is csak tájékoztató adatnak minősül. Hivatalos eredmény csak a külképviseletekről csütörtökig beérkező voksok összeszámolása, illetve a jogorvoslati kérelmek elbírálása után lesz. A Fidesz-KDNP kezdeményezésére kiírt népszavazása akkor számít érvényesnek, ha a több mint 8 millió választópolgár egynegyede véleményt nyilvánít, eredményesnek pedig akkor, ha az adott kérdésre az ország összes választópolgárának több, mint egynegyede azonos választ ad. Ha így történik, az 3 évre kötelező érvényű az Országgyűlésre nézve, illetve 3 évig ugyanabban a kérdésben nem lehet referendumot tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konyhakéssel szurkálta meg a nagymamáját

Emberölés kísérlete bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe a Békés Megyei… Tovább olvasom