Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 26°C Még több cikk.

Egyfordulós, tisztán listás rendszert szorgalmaz az MDF

A Magyar Demokrata Fórum az egyfordulós, tisztán listás, arányos választási rendszer bevezetését szorgalmazza - derül ki a párt pénteki közleményéből.
A miniszterelnök választási reformelképzeléseit tárgyalási alapnak jónak tartják, de az MDF szerint ugyanakkor több ponton is módosítani kell azt. Mivel a választási rendeszer átalakításához kétharmados többség szükséges, a párt szerint a parlamenti pártoknak egyeztetniük kell erről.

A Magyar Demokrata Fórum közleményében az írja: a jelenlegi "öszvér" megoldás helyett az egyfordulós, tisztán listás, arányos választási rendszert bevezetését szorgalmazzák. A parlamenti bejutási küszöb megtartásával egyetért a párt, azonban a kormányfő februárban által felvázolt javaslatai közül a megyei- és országos listák felállítását értelmetlennek tartják.

A demokraták álláspontja szerint sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lenne a választási eljárás, ha Magyarország egésze egy választókerület lenne: kevesebb szavazat veszne el, és a lebonyolítás is olcsóbb lenne.

A közleményben leszögezik, hogy a választási rendszer megváltoztatásához mindenképpen egy asztalhoz kell ülniük a pártoknak, hiszen a változáshoz kétharmados többségre van szükség. A demokraták remélik, hogy a Fidesz is kész erre.

Az MDF szerint az egyéni választókerületek megtartása helyett inkább a helyi népszavazási kezdeményezések megerősítésére van szükség. A párt azt javasolja, hogy a helyi népszavazási kezdeményezések sikerének feltétele egyezzen meg az országos népszavazásokéval.

A Magyar Demokrata Fórum ezeken túl a kétkamarás parlament létrehozását tartja szükségesnek. Ennek lényege, hogy a politikai pártok mellett a tudományos és a gazdasági élet meghatározó szereplői is részt vehessenek a törvényhozás munkájában.

Olvasóink írták

 • 5. Sziszifusz 2009. február 25. 01:30
  „Érdekes demokrácia meglátással rendelkezhet T. aranka2! Már a római demokráciák sorozatos bukását is gyakorta a néptriibunok oligarchává válása okozta! Egy helyi képviselő nehezen gyűrheti le az 51%-ot, esetleg a 2/3-ot!?! A kontrol, fellelősségrevonhatóság nélküli kormányzásnak 1989-óta mindössze csak annyi eredménye lett, hogy elherdálták a közös vagyon több mint 90%-át, tegyük hozzá bagóért, vagy sok esetben még a bankoszolidációt is velünk fizettették meg! Ebben az országban minden további nélkül megtehető a 4 évenkénti gengszterváltások során, hogy mindegy milyen eszközzel, de megszerezni a hatalmat, majd a választók jóváhagyása nélkül, sőt, kifejezetten arculköpve őket, a politikai és nagyvállalkozói elit által latin-amerikai diktatúrák mintájára történő kifosztását vigyék véghez! Szerencsére nincs semmi esélye a "csak listás" választásnak, mert ez egyet jelent a totális diktatúrával, de a jelenlegi listán átmentett "pártirányítást" is súlyos bűncselekményeik következményeitől menti meg a "nem hozok törvényt magam ellen" eddigi gyakorlata!
  A visszahívhatóság a társadalmi kontrollt és az "edd meg amit főztél" elvét hordozza magában! (vagy egyesek számára külön BTK kell és nekük nincs elszámolási kötelezettségük?)! Nem hiszem, hogy sokáig kellene felvenni a fizetésünket egy cégnél, ahol dolgozunk, ha rendszeresen megkárosítjuk a tulajdonost!”
 • 4. aranka2 2009. február 13. 20:37
  „ojack, a visszahívhatóság a demokrácia végét jelzi, nem az elejét. Képviselőink nem azért vannak, hogy térségüknek kilobbizzanak egy-egy utat, vagy iskolát, hanem azért, hogy az ország dolgait intézzék. Ezért nem butaság az MDF elképzelése. Volt már ilyen rendszer Magyarországon, az első valóban demokratikus választás 1945-ben így zajlott le. Más kérdés, hogy ennek ellenére nálunk nincs hagyománya, meg a nagy pártok ellenérdekeltek is, szóval semmi esélye.”
 • 3. szociálischarta.blog.hu 2009. február 13. 18:35
  „Egy neves filozófus szerint:
  "Az egyéni képviselői rendszer köztudomásúlag a legrosszabb, legigazságtalanabb, legabszurdabb rendszer. Miért védi valaki - el nem tudom képzelni. Először is azt az illúziót ébreszti, hogy (a) a képviselő helyi gyekben közbenjárhat, ami az állam egysége miatt abszurd, a képviselőnek az országos közérdeket kell (és csak azt zabad) képviselnie, (b) ha csakugyan közbenjár, az intézményesített korrupció, (c) azáltal, hogy a megválasztott KIJÁRÓ, a helyi "elitek" (kupaktanácsok, bűnbandák) jelöltje első helyezettként a leadott
  szavazatok egynegyedével is lehet képviselő, rendkívül igazságtalan, a többi szavazat elvész, bár a mai - egyébként kitűnő - magyarországi választási rendszerben ezt ellensúlyozzák némileg (bár minél kisebb egy
  párt, annál több szavazatra van szüksége a parlamenti jelenlét megszerzéséhez!!!), (d) a végeredménynek semmi köze a választók valódi preferenciáihoz, földrajzi stb. véletlenek miatt (vö. Angliában Mrs. Thatcher a szavazatok egyharmadával megszerezte a képviselői helyek kétharmadát), (e) a kisebbségi véleményeknek semmi esélyük: tiszta listás rendszerben a valódi baloldalnak pl. volnának képviselői a Magyar Köztársaság Országgyűlésében, így sohase lesznek, (f) az öt százalékos küszöböt is el kell törölni, (g) csak a tiszta listás, arányos rendszer (és a polgármesterek, megyefőnökök, helyi tanácsurak stb. mandátumhalmozásának [cumul des mandats] tiltása) vet véget a kijárás rendszerének, (h) nem igaz, hogy ez a pártbasák uralmát hozná, ez az uralom így is megvan, bár a képviselők mandátuma szabad (nem lehet őket elkötelezni program mellett, mint a feudális diétában, ahol követutasítások voltak, mint 1848 előtt nálunk), sőt, mivel biztos nem
  lenne egyszerű többség se, több kompromisszum, spontán csoportképződés lenne, mint így, vö. azokkal az országokkal, ahol ilyen rendszer van, s ahol üdítő kisebbségi különcök bírálják a konformista bürokratákat, (i) az egyéni vk.-i rendszer mellett csak a stabilitás szól, azaz ugyanaz a kormány négy évig mese nélkül (jó ez?), és gyakorlatilag biztos kétpártendszer a vele járó bebetonozott hatalmi tömbökkel, mozdulatlansággal, amely az egyik oka az amerikai politika abszolút reménytelenségének immár évszázadok óta."”
 • 2. ojack 2009. február 13. 17:40
  „a szemét mdf-nek köszönhetjük,hogy itt tartunk.csak egyéni választáson nyert képviselők ülhessenek a parlamentben és bármikor visszahívhatók legyenek.itt kezdődik a demokrácia kicsiben.minden politikus félti a zsebét ezért itt nem lesz sohasem kisebb parlament,amig ez a politikus gárda ki nem pusztul.”
 • 1. achilleus 2009. február 13. 14:33
  „Álmodik a nyomor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félezren kísérik utolsó útján Marian Cozmat

A bukaresti Pipera temető felé tartó menetben megközelítőleg félezren kísérik utolsó útján Marian… Tovább olvasom