Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt

Az Országgyűlés másodjára is elfogadta hétfőn az egészségbiztosítási törvényt. A dokumentumról a honatyák név szerint voksoltak. Több száz ember tüntetett a Parlament közelében, este kilenc órára oszlott fel a tömeg.
Az Országgyűlés másodjára is elfogadta hétfőn az egészségbiztosítási törvényt. A dokumentumról a honatyák név szerint voksoltak. A kormánypárti képviselők közül egyedül Karsai József (MSZP) szavazott nemmel. A voksoláson összesen 9 képviselő nem szavazott különböző okokból. A jogszabályt egyszer, tavaly december 17-én már elfogadta az Országgyűlés, de a köztársasági elnök nem írta azt alá, hanem megfontolásra visszaküldte a Háznak, erre most már nem lesz lehetősége: alá kell írnia a törvényt.

Lendvai: vállalják a törvény elfogadásával járó "személyes kockázatot is"

Hétfőn délután véget ért a parlamentben a köztársasági elnök által újratárgyalásra visszaküldött egészségbiztosítási reformról szóló törvény vitája és elkezdődött a névszerinti szavazás. A vitában nem hangzott el új érv sem egyik, sem másik oldalról.

Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta: a szocialista országgyűlési képviselők vállalják a döntésüket, hogy támogatják az egészségbiztosítási reformot és vállalják a felelősséget is döntésükért.

A frakcióvezető hozzátette: vállalják a törvény elfogadásával járó "személyes kockázatot is", mert az szerinte kisebb, mint "az összeomlás szélén álló egészségügyi rendszer változatlanul hagyásának kockázata."

Horváth Ágnes (SZDSZ) egészségügyi miniszter a vita zárszavában megismételte: az államfő által kifogásolt pontokat a kormánypártok megvitatták és igyekeztek ennek megfelelően módosítani a törvény szövegét.

Tüntetők a Parlament közelében

Este kilenc órára már teljesen feloszlott az a tömeg, amely korábban a Kossuth téren demonstrált, majd a tüntetőket a kordon lebontása után kiszorították a Bajcsy-Zsilinszky út felé. A Rendőrség tájékoztatása szerint eddig két embert állítottak elő.

Két embert állítottak elő hétfő este a rendőrök a fővárosi Kossuth térről: egyiküket a kordon lebontása miatt, a másikat pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt - mondta el a Független Hírügynökségnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az egészségbiztosítási törvény ismételt megszavazása miatti bejelentett demonstráció este fél nyolc körül vált agresszívvé. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 rendezvényére érkező több száz ember ugyanis a Kossuth téri metrókijáratnál elkezdte lebontani az Országház köré felállított kordont, csuklyás, maszkos fiatalok pedig petárdát dobáltak a rendőrök felé. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az egyenruhások ezután palackból könnygázt fújtak a kordonbontók felé. A helyszíni parancsnok úgy ítélte meg, hogy a demonstráció elveszítette a békés jellegét, ezért kiadta a parancsot a tömegoszlatásra - mondta Tafferner Éva.

A Készenléti Rendőrség munkatársai ezért a tüntetőket az Alkotmány utca felé szorították, majd ott futva a Bajcsy-Zsilinszky útig terelték. A néhány tucat fősre apadt tömeg ott teljesen feloszlott. Néhányan közben visszaszivárogtak a Vértanúk terére, onnan a Báthory utcán keresztül szorították ki őket ugyanabba az irányba.

A Készenléti Rendőrség közleménye szerint fél kilenc után nem sokkal a "csapaterős tevékenységet befejezték", a "jogellenes magatartást tanúsító tömeget a szükségesség-arányosság követelményeire figyelemmel feloszlatták". Az intézkedés közben 21 embert igazoltattak. Egy rendőr a művelet alatt könnyebben megsérült.

Elutasították egészségbiztosítási reformról szóló törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezést

Az Országgyűlés hétfőn 167 igen, 203 nem szavazat mellett elutasította az egészségbiztosítási reformról szóló törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezést. A referendumot a Fidesz és a KDNP képviselői indítványozták, és ha a honatyák többsége támogatta volna a népszavazást, akkor az egyszerre lehetett volna rendezni a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlését kezdeményező referendummal március 9-én.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Agyfelmetsző 2008. február 18. 06:45
  „Ajánlom is nickboy, mert semmi szükségem, hogy elvakult fideszes engem itt hittérítsen. Tudod mi a különbség a te fajtád és a vörös szegfűsök között? Az utóbbiak nem akartak soha megtéríteni, nem büdös fideszeseztek le, nem próbálták rámerőszakolni a szabadakarukat, ahogy azt a te bandád teszi, hogy aki nem veletek ért egyet az már komcsi. Fel kéne fogni végre, hogy vannak még olyan embereket, akik nem foglalnak állást addig, amíg mind a két oldal teljes kínálatát nem látják.

  Ez köbö olyan, hogy bemész a Tesco-ba két áru közül kellesz választani, az egyiknél a terméket meg tudod fogni tapintani, de ára nincs, a másiknál ár van, de a termék nincs odatéve. Hiába tudod, hogy az ára esetleg olcsóbb, nem tudod milyen termék. Lehet, hogy selejt vagy szakadt. A másiknál nem tudod mennyibe kerül, de tudod mit kaphatsz, ha megveszed. Melyik mellett döntesz?

  Szóval kapjatok a fejetekhez, mielőtt itt mindenkit, aki nem veletek szimpatizál azt kommunistának nevezetiket, jó lenne már végre leszállni a neonáci elméletek magas lováról.”
 • 61. nickboy 2008. február 15. 23:38
  „No comment......”
 • 60. Agyfelmetsző 2008. február 15. 22:39
  „Csak annyi a különbség, hogy ott valami van. Én azt átnéztem, sokminden nem tetszett, de nem volt mihez hasonlítani. Én az utolsó program az ellenzéktől amit láttam az egy 5 oldalas dokumentum volt. 5 oldal több százzal szemben. Igaz engem egyes egyedül csak a gazdasági számítások érdekelnek a két programban semmi egyéb.

  Feri, Neked pedig erre csak annyit mondok, igen csináltak ilyet Fletóék, de ugyanakkor csináltak ilyet Viktorék is, átszabták a munka törvénykönyvét úgy, hogy az a munkáltatónak kedvezzen. 1998 előtt nem dobtak ki olyan könnyen embereket, mint az 1998 - 2002-es ciklus után.”
 • 59. nickboy 2008. február 15. 15:48
  „Láttam, hogy esélytelen ez az Agyfelmetsző.......úgy tűnik a saját agyát már teljesen kimetszette és csak egy egysejtű vörös amőba van a helyén. (ezt a mondatot nem hagyhattam ki, bár tudom, hogy ezzel ismét a primitiv, hözöngők közé sorolodtam.....de ez van :))

  Arról nem is beszélve, hogy továbbra is kettős mércét alkalmaz a drága:
  Az ellenzéki párttól megköveteli, hogy számításokkal, tervezetekkel alátámaszott részletes programmal álljon elő. Mindeközben a kormány képtelen 1 db olyan törvényt a Ház elé vinni, ami megfelelne ennek a kritériumnak. -pedig egész nagy létszámú apparátus, adóforintokért (!) megrendelt külsős tanulmányok, stb állnak a rendelkezésére.”
 • 58. Feri 2008. február 15. 15:32
  „Nagyon máshogy látjuk a történteket.
  Biztos, hogy hazudtak előtte is a politikusok. De olyant csak Fletóék csináltak, hogy a választások előtt törvényt hoztak pl az adócsökkentésről, és a választások után egyből eltörölték. Azt gondolom Te is belátod, hogy ez azért túlmegy a hazugság fogalmán. Ezt kifejezetten a választók megtévesztésére - ugyanúgy mint a gazdasági adatok meghamisítását - hozták. Na ez verte ki nálam a biztosítékot. Ilyent elötte sem csinált senki, ez miatt nemhogy a kormány élén, de börtönben volna a helye mindkét adócsalónak. (Fletóra és Veres)”
 • 57. Agyfelmetsző 2008. február 15. 13:02
  „Az öszödi beszéd óta csak egyet mondok nickboy : függetlenül attól, hogy mi történt, az annyira szidott Fletó az első olyan politikus, aki mégha nem is nyíltan - mikor nyilvánosságra került, akkor sem tagadta beszédét - de elismerte, hogy szemét módjára, de hazudott a népnek. Minden más politikus a mai napig azt állítja mindenre ő ártatlan a másik volt a hülye. Vonatkoztassunk magánéletre. Az emberek "gyárilag" kenik másra a hibájukat, mert a hétköznapi emberek se bírnak az önnön hibájuk beismerésének képességével.

  Hm, és mondd csak, a .pdf file, megint az a tavalyi 5 oldalas gyorsiromány, vagy egy több, mint 100 oldalas részletes, számításokkal, tervezetekkel alátámaszott részletes program? Mert gyorsított pároldalas kivonat nem mondd semmit, amiben csak annyi van, hogy "akarjuk ezt akarjuk azt, köszönöm"

  És végül. Szélsőjobbot összemosni jobboldali pártokkal azóta lehet, mióta a Hír TV, aki köztudottan Fidesz párti, véletlenül Szíjjáró riportját vágatlanul adta le. Elhatárolódás azóta sem volt, nyílt uszítások vannak. Erre normális embernek nincs szüksége, hogy megtömik az ember fejét minden baromsággal, aztán hol erre, hol arra hajlongva randalírozik. Az ember vagy megvilágosodik önmagától vagy nem. Egyébként politikus szájából az őszödi beszéd beismerésén kívül más igazságot nem hallottam, csak hazug beszédet, függetlenül attól, hogy az melyik oldalon áll”
 • 56. nickboy 2008. február 14. 21:39
  „Bár esélytelennek tűnik, hogy Agyfelmetszőt jobb belátásra bírjam, mégis felhívnám a figyelmét arra, Magyarországon a parlamenti pártok tevékenysége élesen elkülönül a parlamenteni kívüli szélsőjobbos/szélsőbalos pártok cselekedeteitől.

  Tisztelettel megkérném Agyfelmetszőt arra, hogy a szélsőjobb tevékenységét ne próbálja meg összemosni a parlamenti ellenzék tevékenységével. Ugyanúgy, ahogyan a szélsőbalt sem mossa össze senki a kormánnyal.

  Program/nem program: a válasz csak ennyi: http://www.fidesz.hu/download/FideszPP2007_HU.pdf

  Híveket saját képükre formálják: erre csak egy idézet: "hazudtunk reggel, délben meg este" Kitől származik az idézet? A nem is olyan halkszavú Fletótól :) Hozzáfűzni való: "Őszöd óta mégjobban hazudunk!" (Karsai J)
  Lehet választani: hangos igazság, vagy "halk" hazugság. A mérleg két oldala :)”
 • 55. Agyfelmetsző 2008. február 14. 18:16
  „Feri, a poltikai semlegességet az lehetetleníti el, aki nem tesz azért, hogy az ember az legyen. Nem most kellene részeket az ember elé csorgatni. Az elmúlt 2 évben csak azt a programot láttam, amit az mszp tett le az asztalra. 2 évig a fidesz csak mondogatta, hogy van, de nem láttam. Most se részenként kéne letenni, nem is három kategóriára bontva, hanem egy részletes alapost, hogy el tudjam dönteni, hogy kit válasszak. Nem címszavakból akarok dönteni.

  Egyébként pedig az emberekben való nyílt feszültségkeltés és burkolt felszólítás a randalírozásra nem segít nekem a döntésben. Ha nem látok méltó ellenérve eleve, hogy csak egy tényből tudok választani. Jó lenne felfogni, hogy a mérleg csak akkor marad egyensúlyba, ha mindkét serpenyőjébe ugyanakkor fajsúlyú dolgot teszünk.”
 • 54. Feri 2008. február 14. 10:43
  „Ha tényleg így volt, akkor finoman fogalmazva sem volt elegáns, amit Molnár Ágnes tett.
  De választási csalást eddig városunkban egyedül Kránitz László követett el, ennek ellenére még mindig képviselő és egyre tollasabb. Az meg, hogy nincs program a jobb oldalon, az már nem is csúsztatás hanem hazugság. Ott van az egészségügyre vonatkozó program is, amit a szakmai szervezetekkel EGYÜTTMŰKÖDVE jegyeztek le. Már régi lemezt hajtogattok, azt is gondosan szelektálva. Ne nevezd magad politikailag semlegesnek, ha ilyeneket írsz!”
 • 53. Agyfelmetsző 2008. február 14. 00:17
  „Nickboy, ha csúsztatást írsz akkor sérelmezed a jobboldalra írt megjegyzésem, ha azt írod, hogy korrekcióra szorul, akkor viszont pártatlan vagy. Sok múlik a fogalmazásokon.
  A 2002-es bejegyzéssel annak idején tele volt a város, tehát nem légből kapott híresztél, amit Molnár Ágnes tett, elég sokáig top téma volt. Ugyanakkor azt sem lehet szerintem vitatni, hogy amilyen a politikai pártok acsarkodása, a "híveket", akiket befolyásolni tudják a saját képükre formálják. Nézd csak meg: Viktor üvölt, szimpatizánsok üvöltenek, Fletó pártja higgadtak, szimpatizánsai is higgadtak, és azért csak ezt írom, mert ezt látni. Nem láttam olyan az elmúlt hónapokban, hogy Fletó kimegy és úgy üvöltözik, hogy a nyakában az ér majdnem elpattan. De az is tény, hogy egyedül a Fidesz által felhergelt tömeg foglalt hidat 2002-ben. 2006-ot pedig a két szememmel láttam, hogy minden szavazókörzetben ott tevékenykedett egy-két Fidelitasos emberke, aki jobb belátásra akart téríteni mást, volt olyan, akit egy idős néni úgy üldözött el, eléggé aggresszívan.

  Viszont ami tény és való, egészen a plakátig az ellenzék nyerésre állt. A túlságosan nagy hatalomvágy szült egy negatív kampányt, az embereket még passzívabbá tette, vagy épp az rúgdalta át a másik párthoz. Máskülönben nyert volna. Ugyanakkor viszont még mindig nem látni az ő programját hosszútávon prezentálva számokkal. Amíg ez nincs, addig miből válasszak? Egyik oldalon van 1, a másikon van 0, most akkor, ebből kifolyólag mivel csak készből tudok választani máris kommunista vagyok? Egyébként, aki alaposan figyelte a Hír TV-t, az észrevehette anno, mikor Szíjártó elismerte a tömeg hergelését, de a Hír TV kapcsolt és 2 órával később ugyanaz már vágottan került a hírekbe.”
 • 52. Lutetia 2008. február 13. 20:14
  „Kedves Nickboy,
  Valóban a 40. sz. hozzászólásod miatt találtalak arrogánsnak. Ami Agyfelmetszőt illeti, az ő eszmefuttatásának minden tartalmi részletét nem tudom tényszerűségében megítélni, de szerintem nagyon helyesen látja, hogy itt emberek ugranak egymással össze a fejü(n)k felett zajló politikai csatározások közepette és miatt. Van saját véleménye (amivel én sok mindenben egyetértek), de ő egy politikai oldalt bírált, nem pedig azokat a hétköznapi embereket (mint Te vagy én, már elnézést), akik esetleg az adott politikai oldallal értenek egyet. Nem értem, hogy ha Te és mások kifejthetik valamiben a véleményüket anélkül, hogy én elkezdeném gyalázni őket ezért, akkor miért nem kapom meg én is ugyanezt viszonzásképpen. Én messzemenőkig tiszteletben tartanám a másik ember politikai meggyőződését, ha az illető nem ugrana a torkomnak pusztán azért, mert nem értünk valamiben egyet. Fejtsük ki a véleményünket, mutassunk rá, mi az, amiben nem értünk egyet a másikkal, de ne bántsuk egymást. Bántsuk inkább a politikusokat, ők legalább megérdemlik. :)
  (Egyébként sok dologban egyetértek Veled a tandíj-ügggyel kapcsolatban, ha nem is mindenben)”
 • 51. nickboy 2008. február 13. 19:16
  „Kedves Lutetia!
  Ha van miért bocsánatot kérnem, az esetleg a 40. hozzászólásom. Igen, ingerült voltam, mert olyan dolgokat olvastam előtte, amelyektől égnek állt a hajam.
  Azt viszont visszautasítom, hogy bármely más korábbi, illetve azt követő hozzászólásom civilizálatlan volna, én magam meg hőzöngő lennék!

  Megköszönöm továbbá azt, hogy elismerted, azok akik nem értenek egyett a kormány politikájával azok se kevésbé értelmesek, mint azok, akik támogatják.

  Arra viszont még megkérlek, légy Agyfelmetszővel is olyan szigorú, mint velem. Ha az én megjegyzéseimet vállalhatatlannak tartod, az övéi legalább annyira vállalhatatlanok.
  Amit a 2002-es, 2006-os évekről írt, tele van csúsztatásokkal. Remélem bátor leszel, és őt is ugyanilyen vehemenciával utasítod helyre!”
 • 50. Agyfelmetsző 2008. február 13. 19:10
  „arrogánskám, nehéz lenne egy pártatlannak észt osztania egy fideszesnek, ugyanúgy egy mszp-snek is. De annyit mondok, hogy ha dönteni kell egy kézzel fogható tény és egy anderseni mesekötet közül, eleve, hogy nem az utóbbit választom, mert mesékből nem él meg az ember, ahogy azt sok felhergelt jobboldalis hiszi”
 • 49. arrogáns 2008. február 13. 12:46
  „Ha a baloldal kiirtaná az összes beteget, az összes öreget, ezek a vakok akkor csak azt hajtogatnák, hogy valamit kellett csinálni, akkor sem azzal foglalkoznának, hogy mit csináltak az övéik. Akkor is csak azt hajtogatnák, hogy az Orbán meg a Fidesz miatt kellett ezt tenni. Ők mindent csak egy szempontból néznek. Vakokkal és süketekkel nehéz vitatkozni. Gratulálok Agyfelmetszőnek, értem miért kell neki annyi agyat felmetszeni. Talán így a saját fejébe is jut valami. Csak arra vigyázzon, hogy csak a baloldalt vága fel!”
 • 48. Lutetia 2008. február 13. 09:31
  „Kedves Matriné, a képviselők visszahívhatóságát - amely szabály a rendszerváltás előtt még megvolt - az Antall-kormány idején törölte el a "nagy rendszerváltó" parlament. Nekik köszönheted.”
 • 47. Agyfelmetsző 2008. február 13. 08:51
  „Nickboy megjegyzésére csak egy dolgot említenék meg, amely azt támasztja alá, hogy ha már egyszer ennyire élesen szembeállítja a két felet, melyik milyen.

  1998. Fidesz nyert - Mszp vesztett; Mszp vesztett, Fidesz ujjongott
  2002. Fidesz vesztett - Mszp nyert; Mszp örült, Fidesz felbújtotta híveit, csalásról hadovált, Bp-en hidat foglaltatott, újra akarta számoltatni a szavazatokat, stb. Sopronban a Molnár Ágnes nem messze táborozott a Tómalom utcai intézettől. Ahelyett, hogy a süteményeket és egyéb ételeket, italokat nekiadott volna az intézetnek, dühében az összeset a kukába vágta, mert vesztett.
  2006. Fidesz vesztett - Mszp nyert; Mszp örült, Fidesz ismét csalásról beszélt, ismét újraszámlását követelt, a szavazóterületekre küldte Fidelitasbeli híveiket, és megindultak a máig érezhető neonáci felélesztések, és még Szíjártó is elismerte, hogy ők kezdték.

  Erre még annyit mondanék a 2006-os választást majdnem megnyerték a Fideszesek, ha nem kezdik el a plakátháborút, hanem az eredeti politikát folytatják, de Viktor vérszemet kapott és onnan mindent elrontott.

  Egy a lényeg:
  ----------------
  Valamit meg kell próbálni ez tény, azzal is egyetértek, hogy ezt jobban meg kellett volna rágni és jobban kidolgozni. De azt ne felejtsük már itt el, például, hogy a vizitdíj visszavonása ellen miért tiltakoznak annyira az orvosok? Mert ők kapják meg. Hálapénz pedig gyakori jelenség, és a több biztosítós rendszer, ha szabálytalanságot tapasztal szerződést bont. Tehát hálapénz visszaszorítására is rendeltetett. Kevés a jó orvos, akinek van szíve, 95%-uk a hálapénz alapján mérlegel sajnos. Sok volt a potyautas is, mi adófizetők tartottuk el az ingyenélőket, nemcsoda, hogy az OEP veszteséges volt. Az OEP az állam egy része volt, ami csak fokozta az államadósságot. Eleve, hogy kellett valamit tenni.”
 • 46. Lutetia 2008. február 13. 08:10
  „Nickboy, próbálj meg lehiggadni (ha ez egyáltalán lehetséges), és ne forgasd ki a szavaimat. Nem mondtam, hogy MINDEN jobboldali arrogáns és civilizálatlanul fejti ki a véleményét, csak SOKAN közülük. Például Te. Karsai, Farkas és Szily Katalin és még sokan mások, akik nem szavazták meg a törvényt, nem civilizálatlanok - a civilizáltság nincs szoros összefüggésben az egészségügyi törvény megszavazásával vagy meg nem szavazásával. Nekem nagyon sok jobboldali barátom van, akik nem tartoznak az olyan arrogáns hőzöngők közé, mint Te. És ez jó dolog.”
 • 45. IFJÚ MUNKÁS 2008. február 13. 05:02
  „Nem értem a szélsőjobb hőzöngőket.Ők is a kapitalizmusra szavaznak
  lassan 20 éve.Mit vártak a kapitalista rendszer nem jótékonysági intézmény.Különben meg a szélsőjobb oldali és a náci eszmék a kapitalista rend zabigyerekei.Akik a kapitalista pártokra szavaznak ne sírjanak és hőzöngjenek.”
 • 44. nickboy 2008. február 12. 20:17
  „Középkor! Nincs olyan ember ma az országban, aki ne azt mondaná, hogy az egészségügyi rendszert meg kell változtatni!
  DE: Az egészségügy nem játék, ezzel nem lehet kísérletezni! Itt gondos munkára van szükség, bevonva a társadalmi szervezeteket is. Ez most nem történt meg, a kormányon kívül nincs olyan szervezet, amely mellette állna.

  Az nem helyes megoldás, hogy az SZDSZ kitalál valamit és azt nem lehet kritizálni! Aki meg szólni mer ellene, azt reformellenesnek, akadékoskodónak bélyegzik!”
 • 43. Középkor 2008. február 12. 20:09
  „Nicboy! Az inteligencia nem párt függQ! Nem biztos, hogy annak van igaza, aki a leghangosabban kiabál! Tévedés, hogy a meghozott intézkedésekkel egyetértek, de a régi rendszer is elfogadhatatlan számomra, hogy mindenki igénybe vegye az egészségügyi szolgáltatásokat, miközben kötelezettségének nem tesz eleget. InnentQl kezdve mindenki úgy rágja a témát, ahogy akarja, mert itt mindenki mindenhez ért, csak azt felejti el, hogy mibQl finanszirozzuk.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre csökken a házasságkötések száma

Még soha nem volt olyan alacsony a házasságkötések száma, mint az elmúlt évben. Csaknem egy tizeddel… Tovább olvasom