Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Felfüggesztették a 4-es metró építését

Felfüggesztette a 4-es metró alagútjának építését a közlekedési hatóság, a fúrópajzsok körülbelül két hónapra leállnak. A folytatás sem lesz zökkenőmentes: a Duna alatt megint meg kell majd állni 2-4 hónapra a Fővám téri állomás építésének csúszása miatt. A többletköltség meghaladhatja az egymilliárd forintot.
A DBR Metró Projektigazgatóság operatív projektmenedzsere elmondta: a Nemzeti Közlekedési Hatóság alá tartozó bányászati szakhatóság múlt hét csütörtökön függesztette fel a munkákat, mert egy Gellért tér alatti átkötő alagútnak nem volt engedélye. Ebben lenne az a váltót, amivel át lehet vinni a szerelvényt az egyik alagútból a másikba. A kivitelező Bamco konzorcium nem gondolta, hogy az átkötő alagút építéséhez engedélyt kell kérni. Amikor kiderült, hogy mégis, rögtön egy ideiglenes jóváhagyást kért arra, hogy a főalagút tovább épülhessen - de nem kapta meg az engedélyt.

Klados Gusztáv úgy tudja: a kivitelező benyújtotta a szükséges kérelmet, a hatóságnak 60 napja van arra, hogy megadja a jóváhagyást. Az alagútépítés legfeljebb két hónapot, az állomásépítés pedig legfeljebb hat hónapot csúszhat emiatt - mondta.

A projektmenedzser szerint a Gellért téri munkálatok csúszása nem biztos, hogy befolyásolja a befejezési határidőt, hiszen a késések behozhatók úgy, hogy néhány későbbi munkát előre megcsináltatnak. Mindent számításba véve a pajzsok körülbelül 2009 januárban érhetik el a Fővám téri állomást - tette hozzá.

A Duna alatt feltehetően 60-120 napot állnak majd a pajzsok. A kivitelező valószínűleg napi költségtérítési igényt nyújt majd be, ami az állás miatti költségeit tartalmazza. Klados Gusztáv azt nem tudta megmondani, hogy ez mekkora összeg lesz. Annyit mondott, hogy Malajziában, ahol nemrég ott dolgozott egy hasonló alagútépítésnél, átszámítva pajzsonként napi 5-6 millió forintos költségtérítést fizettek a kivitelezőnek.

Olvasóink írták

 • 6. szeged-pesti 2008. augusztus 15. 15:48
  „Szegedi vok de munkám miatt hétköznaponként Pesten kell lennem.
  Nem az a borzasztó h a 4-es csúszik hanem h a fél város miatta van lezárva mer egyik helyen az anyagot gyátrják hozzá máshol + a munkagépek parkolnak. De a legnagyobb baj h nem fog érni az egész semmit. Annyival lesz könnyebb h lesz még egy járat a Dunán keresztül. Ez + nem egy nagy mutatvány.
  1ébbként a pesti két dologtól retteg igazán:
  1.) nem jut fel a tömegközlekedésre
  2.) nem jut le a tömegközlekedésről
  szép napot!”
 • 5. Martin812 2008. augusztus 15. 15:20
  „De igaza van írástudatlannak.
  Ki nem szarja le a 4-es metrot meg pestet nagyon utálom azt a helyet szegeden könnyebb minden nincs benzingőz meg szmog anyi mint pesten és nem dugulnak be a keresztedődések.
  Az árak is magasak az BKV ellenőröket inkább hagynám a faszba mint gecik egyszer voltam ott tavaly és csak egy megállot mentem azzal a kurva vaskigyoval a főld alatt de jegyet ebbe a tömegbe nem bírtam lyukasztani.Egy buzi ellenőr meg 50000F-t ra büntetett meg egy kibaszot megálló miatt.Szóval azt mondom aki jót akar jöjjön szeged kőrnyékére.Sziasztok gondoltam le írom a vélemyényemet.”
 • 4. 4 2008. augusztus 15. 13:00
  „Gondolom ködbért senkinek nem kell majd fizetni?”
 • 3. naca 2008. augusztus 15. 12:17
  „Ha az elpocsékolt milliárdokat a felszíni közlekedés javítására fordították vagy fordítanák, abból sokkal több haszon lenne. Bár a főpolgármester azt nyilatkozta, nincs pénz. Mármint a felszínre. Pedig lenne, csak jobban és átgondoltabban kellen felhasználni.”
 • 2. garrone 2008. augusztus 15. 12:02
  „Demszky Gábort főpolgármesternek, életfogytiglan!!!”
 • 1. Írástudatlan. 2008. augusztus 15. 09:59
  „Ki nem szarja le! Már elnézést a kifejezésért.Ez a négyesmetró dolog már eleve halva született terv vólt!Megfontolatlanul vágott neki a főváros ehhez a talán el sem készülő építkezéshez.De ha el is készül az sokkal de sokkal többe fog kerűlni mint az eredeti tervezett ár!Na de se baj majd a vidék ki nyögi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjfélig kell váltaniuk a MÁV Biztosító ügyfeleinek

Pénteken még szerződhetnek új biztosítóval a MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfelei. Éjfélkor… Tovább olvasom