Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Felülvizsgáltatja a kerékpárbeszerzést a Magyar Posta

A Magyar Posta azt kéri a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, hogy vizsgálja felül az 1,1 milliárd forint értékű kerékpárbeszerzési tendert, mert felmerült annak gyanúja, hogy nem volt tiszta a közbeszerzési eljárás.
Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta: pénteken újságírói megkeresés alapján szereztek tudomást a tender körüli esetleges visszásságról, ezért azonnal belső vizsgálatot rendelt el. A közbeszerzési eljárásban illetékes postai bizottság elnökét kedden reggel felmentették a munkavégzés alól, és munkahelyére sem mehet be. Alapos ugyanis a gyanú, hogy még a tender kiírása előtt információkat adott ki a nyertes cégnek, így azt jogtalan előnyhöz juttatta.

Szűts Ildikó kiemelte: a Közbeszerzési Döntőbizottságot (KDb) arra is kérte, hogy a vizsgálat idejére függessze fel a nyertes Cronopont Kft.-vel megkötött szállítási szerződés végrehajtását. A vezérigazgató szerint a KDb-nek 40 napja van arra, hogy kivizsgálja az eljárás szabályszerűségét. A posta azután dönt a továbbiakról, miután a döntőbizottság meghozza határozatát. A vezérigazgató az ügyről levélben tájékoztatta a pénzügyminisztert, a gazdasági tárca vezetőjét, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t és az Állami Számvevőszéket is. A posta igazgatósága május 19-én ül össze, ekkor napirendre kerül a kerékpárbeszerzés ügye is.

A gyanúsított alkalmazott ellen munkajogi eljárás indult, ami várhatóan munkaviszonya megszűnéséhez vezet, ám hogy büntetőjogi eljárás lesz-e, erre a vezérigazgató még nem tudott válaszolni. Annyit elmondott: az eddigi információk alapján az alkalmazott - szabadsága idején - járt a kerékpárt gyártó szlovén Krpan üzemében, ám ezt elhallgatta a posta vezetése elől.

Szűts Ildikó elmondta: ha a KDb vizsgálata törvénytelenséget állapít meg, akkor semmissé válhat a kerékpár-szerződés, és új közbeszerzési eljárást írnak ki. Ebben az esetben a beszállítót, a győri székhelyű Cronopont Kft.-t valószínűleg kizárják a tenderből, ám a szlovén gyártót vélhetően nem.

A postai menedzsment felelősségét firtató kérdésre a vezérigazgató azt válaszolta: a társaságnál évente félszáz közbeszerzési eljárást bonyolítanak le, több milliárd forint értékben, és a cég csúcsvezetőinek nem kell mindegyiket ismerniük.

A Magyar Posta Zrt. 1,1 milliárd forintért csaknem 4800 kerékpárt és 30 kerékpár-utánfutót vásárolt 2007 végén, nyílt európai uniós közbeszerzési eljáráson a győri Cronopont Kft.-től. Az ár magába foglalt ötéves karbantartást is.A nyertes cég a Szlovéniában kifejlesztett, Krpan típúsú kerékpárt szállította volna le, amelyet 2000 óta használ a szlovén, a horvát és az észt nemzeti posta is. Eddig 102 kerékpárt adtak át a postának kipróbálásra. A szerződés szerint ez év júniusáig 2800 biciklit kellett volna leszállítani, további 2000-et pedig az év végéig.

Olvasóink írták

 • 4. sevenof9 2008. május 14. 01:10
  „most tudtak meg...ujsagiroi megkeresesre...most...fel eve van a mutyirol szo...”
 • 3. mc 2008. május 13. 22:39
  „Mit mondtál ?
  Amit ma ellophatnak, ne halasszák holnapra ?”
 • 2. mc 2008. május 13. 22:39
  „Mit mondtál ?
  Amit ma ellophatnak, ne halasszák holnapra ?”
 • 1. Jockey 2008. május 13. 22:10
  „Nem értem, mi a probléma. Ez csak egy szokásos, becsületes MSZP-SZDSZ üzlet volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános, mennyi fizetést kapnak az állami vezetők

Kedd délután óta nyilvános, mennyi juttatást kaptak itthon az állami vezetők 2002 júniusa óta. A… Tovább olvasom