Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Fokozottan készül a világ az influenza vírusok keveredésére

Szakértők szerint már nem az a kérdés, hogy lesz-e influenza világjárvány, hanem hogy mikor. A jelenleg egyre fokozódó humán influenzajárvány idején ugyanis rendkívül megnőtt az esélye annak, hogy a humán influenza vírus keveredik a már Európában is évek óta felbukkanó madárinfluenza (H5N1) vírusával.
A így létrejövő új vírus tehát feltételezhetően magában fogja hordozni a madárinfluenza rendkívül veszélyes tulajdonságait (H5N1), ami már rohamos gyorsasággal terjedhet emberről-emberre. Ez pedig olyan világjárvány kialakulásához vezethet, melynek emberi és gazdasági veszteségei óriásiak lehetnek.

A WHO szerint a humán influenzánál sokkal súlyosabb, mutálódott vírus okozta világméretű influenzajárványtól kell tartani, amellyel szemben védtelen a világ lakossága.

Az új vírus úgy jöhet létre, hogy az alapvetően madarak közt cirkuláló, de már az emlősök közt is felbukkanó madárinfluenza-vírus (a közismert H5N1) találkozik egy szezonális járványt okozni képes humán influenzavírussal. A találkozás során úgy kombinálódnak, hogy egy teljesen új influenza vírus jöhet létre, amely emberről emberre gyorsan terjded.

A pandémia kialakulásához három feltételnek kell teljesülnie: új influenza altípus jelenik meg, mely súlyos megbetegedéseket okoz, és képes gyorsan emberről emberre terjedni. Ebből az első két feltétel már teljesült, amennyiben az emberről emberre terjedés is kialakul, akkor a járvány néhány héten belül kialakulhat az egész Földön.

A szakemberek szerint az influenza pandémia kitörésére Ázsában van a legnagyobb esély, ott bukkannak fel ugyanis legnagyobb számban állati madárinfluenza és embereket megbetegítő H5N1 fertőzések. Az Európában tomboló influenzajárvány pedig keletre tart, és várhatóan tavasszal érkezik meg Ázsiába.

Az influenza világjárványra történő felkészüléshez Európa legtöbb országa Pandémiás Tervet dolgozott ki a WHO irányelveit követve, és az államok megkezdték maszkok, antivirális szerek készletezését, pandémiás vakcinák előfoglalását is.

A mutálódott vírus elleni vakcina kifejlesztése ugyanis csak a vírus felbukkanása után kezdődhet meg, s ehhez körülbelül 3-6 hónapra lesz szükség. Addig pedig az antivirális szerek és a mechanikus védekezés (higiénia, maszkok) nyújtanak megelőzési és kezelési lehetőséget.

Az Európai Unió több országában az állam által biztosított antivirális készletszint a lakosság számához viszonyítva meghaladja a 25 százalékot (például Ausztria, Hollandia, Franciaország és Írország esetében). A régió hasonló gazdasági teljesítményű országai is megközelítik az EU- átlagot, például Csehországban a lakosság 20 százalékos, Szlovéniában 25 százalékos a készletszint.

Ezzel szemben mi a helyzet a magyar felkészülési szinttel? Annyit lehet tudni, hogy 2005 októberében elkészítették a Nemzeti Influenza Pandémiás Tervet, és létrehozták a Nemzeti Influenza Pandémiás Bizottságot, de antivirális szer készlet titkos.

A multinacionális cégek anyavállalatainál dolgozók meg fogják kapni a védelmet - áll több külföldi székhelyű nagyvállalat sajtóközleményében.

Magyarországon viszont, ha nincs elegendő antivirális készlet, a vállalatoknak kell működésük fenntartására tervet kidolgozni, és alkalmazottaik védelméről gondoskodni. A WHO ajánlásaiban kiemeli, hogy csak az összefogott állami, vállalati és egyéni felelősségvállalás segíthet a világjárvány leküzdésében. Magyarországon erre sürgős lépéseket kell tenni.

A WHO, valamint Dr. Bujdosó László, a pandémiás felkészülés megbízott kormánybiztosa (korábban Országos Tisztifőorvos) ezért a vállalatokat is arra ösztönzi, hogy dolgozzák ki saját pandémiás tervüket, készletezzenek antivirális szereket a dolgozóik védelmében, és a zavartalan gazdasági működés fenntartásához.

Amerikai szakértők rámutatnak, hogy egy ilyen járvány kitörése esetén napok alatt megbénulhatnak a közszolgáltatások (pl. víz, gáz, villany), leállhat a közlekedés, az egészségügyi és pénzügyi ellátás és az alapvető élelmiszerek termelése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken az influenzában megbetegedettek száma

17 százalékkal kevesebb új beteg fordult január 28. és február 3. között orvoshoz influenzaszerű… Tovább olvasom