Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

GDP-növekedést eredményezhet az idei jó termés

Londoni elemzők szerint 3 százalék feletti lehet a gazdasági növekedés 2008-ban. A prognózis nagyban épít a mezőgazdaság időjárásfüggő teljesítményére.
A piaci konszenzust több mint kétszeresen meghaladó, akár 4 százalék feletti idei GDP-növekedést is eredményezhet Magyarországon a várt, rendkívül jó termés - számolt be a londoni 4cast prognózisáról az MTI-Eco. A társaság hivatalos előrejelzése azonban ennél az időjárásfüggő jóslatnál jóval finomabban fogalmaz: a gazdasági növekedést 3 százalék felettire várja.

A 4cast pénteken kiadott prognózisa szerint Magyarországon már tavaly sem csupán a költségvetési kiigazítás okozta az igen lanyha növekedést: az okok között voltak a tavaly tavaszi fagyok és a nyári aszály, amelyek hozzávetőleg 20 százalékkal csökkentették a mezőgazdasági hozamokat éves összevetésben.

A legfontosabb két haszonnövényből, a búzából és a kukoricából mindössze 8 millió tonnát takarítottak be 2007-ben az előző évi 12,7 millió tonna után; a tavalyi hozam e két terményféléből 30 százalékkal maradt el a megelőző évtized átlagától. Mindez önmagában 0,6-0,8 százalékpontot faragott le a 2007-es GDP-növekedési ütemből.

A 4cast szerint azonban az idei év kilátásai gyökeresen különböznek a tavalyitól: az előrejelzések "elképesztő", 16 millió tonnás gabonatermést valószínűsítenek, ami 43 százalékkal haladná meg az évtizedes átlagot, és csaknem a kétszerese lenne a tavalyi hozamnak.

Jóllehet a mezőgazdaságnak viszonylag csekély - 4-5 százalékos - súlya van a magyar GDP-értékben, az ilyen mértékű éves termésmegugrásnak azonban így is jelentős hatása lenne a növekedési ütemre. Elég visszaidézni a 2004-es évet, amikor a hazai össztermék-érték 4,8 százalékkal növekedett, ám a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül a növekedés "nagyon közel lett volna a 2 százalékhoz" - áll az elemzésben.

A 4cast londoni elemzői a 2008-as agrár-előrejelzések alapján 3 százalékra emelték magyarországi GDP-növekedési prognózisukat, megjegyezve, hogy a valós ütem ennél lényegesen magasabb is lehet. A várt növekedési gyorsulás természetesen attól függ, hogy a jelenlegi termés-előrejelzések "legalább részben igaznak bizonyulnak". Ha azonban a hozam valóban eléri a becslésekben szereplő 16 millió tonnát, a magyar GDP-növekedés 2008-ban a 4-5 százalékot is elérheti, áll a 4cast pénteken közreadott előrejelzésében.

A ház mindazonáltal hangsúlyozza, hogy a mezőgazdaság kiszűrésével a növekedés továbbra is igen lanyha, várhatóan 2 százalék körüli lesz az idén, a belső kereslet élénkülésének lassúsága és a külső kereslet hűlése miatt.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. május 14. 08:39
    „Ugyan már! Van akik a hasznot itt is elosszák egyásközt, ha lessz!Az ország vezetése és sleppje majd dúskál a javakbvan. A termnelők és a nyóugdíjasok pedig marakodnak a moslékon!( 1.1%)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden folytatódik a per az OMV és a MOL között

Az eljárást kezdeményező OMV azt kifogásolja, hogy a MOL nem a törvényes előírásoknak megfelelően… Tovább olvasom