Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Goodfriend kiutasítása fel sem merült

Legalábbis Szijjártó Péter szerint. Hozzátette, a kétoldalú kapcsolatoknak egymás tiszteletén kell alapulniuk.
Nem lehet szembeállítani Angela Merkel és Vlagyimir Putyin látogatását, Európa két meghatározó vezetőjének budapesti vizitje Magyarország elismerését jelenti – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Az amerikai-magyar viszonnyal kapcsolatban azt mondta, André Goodfriend ügyvivő kiutasítása fel sem merült.

Nevetségesek azok az ellenzéki felvetések, hogy a német kancellár rendet teremteni jönne Magyarországra – mondta Szijjártó Péter a Magyar Hírlapnak. Szerinte egyszerű munkalátogatásról van szó, hiszen Berlin a legfontosabb politikai és gazdasági partnere az országnak.

Vlagyimir Putyin tavaszi budapesti látogatásáról azt mondta, az időpontot még egyeztetik. Hozzátette, az orosz államfővel természetesen szó lesz az ukrajnai helyzetről, amiről az a határozott álláspontjuk, hogy a minszki megállapodások kölcsönös betartása vezethet a békéhez.

Fontosnak nevezte az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok újraélesztését a partnerség, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartásának talaján állva.

Azt mondta, tárgyalni fognak a kereskedelmi kapcsolatokról, hiszen Magyarország exportja tavaly tizenhárom-tizennégy százalékkal esett vissza. Szó lesz az energetikai együttműködésről is, ugyanis a Déli Áramlat leállításával új helyzet állt elő.

A miniszter az interjúban arról is beszélt, fel sem merült André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő kiutasítása.

Szijjártó Péter szerint ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatoknak egymás tiszteletén kell alapulniuk. "Ez pedig azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk egymás szuverenitását éppúgy, mint egymás polgárainak döntését a saját országuk jövőjéről. Ebből mi nem engedhetünk, és nem is engedünk" – fűzte hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elengedi a kormánypárti sajtó kezét Orbán Viktor

A kormánypárti médiumok vezetőivel személyesen közölte, hogy a kormány a jövőben nem kívánja őket… Tovább olvasom