Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Gyurcsány: a szocialistákon nem múlik a válság megoldása

Két-három vagy négy hónap múlva fejezheti be a munkát egy záró csúccsal a gazdasági válság megoldására a kormányfő által kezdeményezett nemzeti csúcsértekezlet - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este az MTV A szólás szabadsága című műsorában.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a hazánkat is elért válság megoldásához sok intézkedés kell és közös döntéseket kell hozni. Arra van szükség, hogy el tudjanak mozdulni az eddigi álláspontokról, mint fogalmazott, ez rajta és a szocialista párton nem fog múlni. A jelenlegit ugyanis felelősebb helyzetnek nevezte annál, minthogy a pártok folytassák a politikai csatározást.

A szociális kiadások megújításával kapcsolatban - amelyben erős az ellentét a politika szereplői között - a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy mindenkinek végig kell gondolnia a pozícióját és több megértést kell mutatnia mások álláspontja felé. Azok felé, akik azt mondják, hogy hozzá kell nyúlni a szociális ellátórendszerhez. Meg kell találni azonban azt a pontot, ahol nem lesznekelviselhetetlenek a társadalmi hatásai.

Itt beszélt a kormány és a jegybank azon javaslatáról is, amely jövő január elsejétől reálszinten tartaná a béreket. Fontosabbnak nevezte, hogy a stabilitás megmaradjon és ne szűnjenek meg munkahelyek, mint hogy egy-két százalékkal emelkedjenek a keresetek.

Arra a felvetésre, hogy a bérből élők és a szegények lesznek-e a jelenlegi helyzet vesztesei a kormányfő úgy reagált, hogy a kérdést nem így, hanem onnan kell megközelíteni, hogy ki lesz a nyertes. Hiszen ha a leselkedő veszélyt el tudjuk hárítani, akkor nyertesek vagyunk - fogalmazott.

A szintén a kormány és a jegybank javaslata szerinti elhalasztandó adócsökkentéssel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy ő már a programjában is kifejtette, hogy az adócsökkentés szükséges. Most azonban aki azt szeretné, hogy csökkentsék az adókat, annak arra is felelnie kell, hogy az emiatt kieső bevételek miatt milyen kiadásokat ne vállaljon az állam. Mindemellett a kormányfő azt mondta, hogy beszéljenek róla a tervezett nemzeti csúcson.

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy támogatást fog kérni az önkormányzati reformhoz, amelyet korábban az ellenzék leszavazott. Hasonlóként említette a pártfinanszírozási reformot hozzátéve, hogy hajlandók megszavazni a legutóbbi, konszenzusos javaslatot. Beszélt a képviselők fizetésének rendbetételét, amelyet szintén kezdeményezett korábban, ám az ellenzék leszavazott.

A költségvetés kapcsán a miniszterelnök azt mondta, hogy azt nem lehet annyira kifeszíteni, hogy ne legyen mozgástér. "Ki lesz az utolsó, akihez rohanni fognak a családok, a vállalatok, az intézmények, hogyha baj van? Ki segítsen? Nyilván az állam" - fogalmazott. Ezért most - megfogalmazása szerint - végképp nem lehet gúzsba kötni a kormány kezét.

Olvasóink írták

 • 7. zweistein 2008. október 13. 10:06
  „A másik hír:
  Az amerikai jelzálogpiacról kiindult pénzügyi válság a korábban feltételezettnél mélyebb, kiterjedtebb és elhúzódóbb lesz, recessziós veszélyt okoz az Európai Unióban is, nyilvánvalóan rontva a magyar gazdasági fejlődés lehetőségeit - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében. .

  Tegyék hozzá MAGYAORSZÁGON (a cikk arról szól). Nem ez lesz az első tévedésük ezeknek a megélhetésieknek, hogy asszisztáltak még két hete is a 3%-os növekedés mellett, nyilván akkor az volt az "ukáz", hogy válság pedig nem lesz. Most, hogy kiderült, hogy Fecónak ez egész válságosdi jól bejött, most ezt a szöveget nyomják! Nem kutatók ezek, hanem BÉRszámfejtők, a gazdasági "kormányzati jósda". Amúgy lásd 6.”
 • 6. zweistein 2008. október 13. 09:57
  „"Gyurcsány: a szocialistákon nem múlik a válság megoldása"

  Nem, mert megoldódik magától!

  Gyurcsánynak csak erre jó:
  "A miniszterelnök az adócsökkentésen kívül a beharangozott oktatási fejlesztést is elhalasztaná, változtatna a pártfinanszírozáson, szigorítana a korrupció elleni fellépésen. A válság megoldására tervezett program kidolgozása állítása szerint 3-4 hónapig is eltarthat."

  Állítom!!! A VILÁGválság 1 maximum 1,5 hónapon belül véget ér. Első jele az lesz, hogy "újra szárnyalnak a tőzsdék". Erre viszont 2-3 hetet sem kell várni. (Nálunk, mint látjuk, a háztartásokban, közigazgatásban, oktatásban folytatódik - még vagy másfél évig.)”
 • 5. húzzanak el 2008. október 13. 09:11
  „Melyik válság múlott a Gyurcsány kormányon? A gazdasági, pénzügyi és morális válság a kormányon múlott. A gazdasági világválság ezt még übereli. Az állam rossz tulajdonos mondták....igen mert azzá tette Gyurcsány.”
 • 4. tora 2008. október 13. 07:25
  „Végre diktálhat ez az I.Ferenc Nero, a parlament ellenőrző szerepét kikerülve! Hiszen válság van végre és ekkor az, aki nem segít bármiben a kormánynak, az áruló és golyót a fejébe! Nem kicsit, nagyon! (lószart,mama, elkúrtuk...)”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. október 13. 07:15
  „"Addig szerinte három-négy szakértői bizottságoknak kell majd végezni a munkát, ez idő alatt pedig csak egyszer vagy kétszer ülne össze ismét a nemzeti csúcsértékezlet."

  Feri jol tud beszelni, ezt ugye a kedves ujsagiro rakta ossze?

  Ferinek meg annyit, hogy "két-három vagy négy hónap múlva" b@szhatod a nagy munkadat, a 15-ok MOST egyeztek meg egy 400millard euros csomagban, hogy ne rogyjon ossze az eurozona gazdasaga. Ha ezt az idointervallumot ugyanazon "szakertok" talaltak ki, akik azt mondtak, hogy a pannon puma hataran megall a valsag, akkor tenyleg meg kell fogadni feri tanacsat es el kell menni, mert ennyire idiota kretenek vezette orszagbol SOHA nem lesz semmi.

  Es tenyleg jol jott ferieknek a valsag, vegre van mire fogni a tovabbi lenyulasokat.”
 • 2. kekecke 2008. október 13. 06:48
  „a gazdasági válság pedig megáll a határon, és kész !”
 • 1. gazdasági spirál 2008. október 12. 22:02
  „Megmondhatom, hogy milyen kiadásokat ne vállaljon a Gyurcsány-kormány, de akkor a miniszteri fizetést is kérem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom László Jordániában

II. Abdallah király meghívására vasárnap koraeste Jordániába érkezett Sólyom László. A magyar… Tovább olvasom