Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Három hét az átlagos várakozási idő a kórházakban

Átlagosan három hetet kell várniuk a betegeknek a kórházak többségében a nem sürgős beavatkozásokra - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet áprilisi összesítéséből.
Ahogy korábban, úgy most is a csípő- és térdprotézis-műtétek előjegyzési listája a leghosszabb, de a gerincstabilizáló műtétekre is sokat kell várni, van olyan kórház, ahol csaknem 2 évet.

A Felügyelet szerdai közleménye szerint a vizsgált 48 intézmény adatai egy-két kirívó esettől eltekintve hasonlóak, mint Európa legtöbb államában. Szintén kiderül a dokumentumból, hogy a kórházaknál a várkaozás hosszúsága nagyjából ugyanakkora maradt, mint tavaly év végén, amikor a legutóbbi összesítés készült. Egy-két kivétel azért van: áprilisban 25 nappal kevesebbet kellett várni a csípőprotézis-beültetésekre, mint tavaly, viszont a térdprotézis operációkra 26 nappal többet.

Az egyes intézmények közötti különbség nagyon nagy: van olyan kórház például, ahol egy gerincsatbilizációs műtétre 575 napot, kell várni, de olyan is, ahol csak 1-2 napot. Ugyanez a helyzet a csípő-, illetve térdprotézisműtétekkel: akad olyan intézmény, ahol 2 héten belül elvégzik, de van olyan is, ahol 2-3 évet kell ezekre a beavatkozásokra várni.

A kórházaknak havonta kell a felügyeletnek jelentenie 20 féle olyan beavatkozás átlagos várakozási idejéről, amely nem sűrgős. A fentieken kívül például a szürkehályog, vagy nőgyógyászati műtétek előjegyzési hosszúságáról. A csípő-, térd-, és gerincműtéteket leszámítva a több operációra átlagosan 30 napnál kevesebbet kell várni.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2008. május 21. 19:21
    „Természetesen a listát nem láthatjuk, nehogy 575 nap helyett tényleg csak 2-t kelljen várni arra a műtétre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott egy villamos Miskolcon

Kisiklott egy villamos Miskolcon szerdán délelőtt. A Diósgyőr felé tartó 2-es járat egy… Tovább olvasom