Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Indiába utazik Gyurcsány Ferenc

A gazdasági kapcsolatok erősítése a fő célja Gyurcsány Ferenc kedden kezdődő ötnapos indiai útjának.
A miniszterelnököt 27 magyarországi cég képviselője kíséri el távol-keleti útjára, egyebek mellett a MOL-tól, a Ganz-Transelektrótól és a Richter Gedeontól. Vele lesz Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is.A kormányfő a magyarországi befektetési lehetőségekre hívja fel a figyelmet Indiában, a több mint 1,2 milliárd lakosú ázsiai ország egyre jelentősebb összegeket fektet be ugyanis külföldön. Újdelhiben gazdasági fórumon tart előadást Gyurcsány Ferenc, ezenkívül megbeszéléseket folytat majd több cég vezetőjével. Azt szeretnék elérni, hogy a nagy indiai szolgáltató központok európai leányvállalatait Magyarországon hozzák létre.

Gyurcsány Ferenc látogatása alatt találkozik az indiai miniszterelnökkel, majd az ázsiai ország államfőjével, külügyminiszterével, a kereskedelmi és ipari, az olaj- és gázügyi, valamint a kulturális és turisztikai tárcák vezetőivel. A tervek szerint a két ország egy egészségügyi és egy mezőgazdasági megállapodást is aláír. A MOL és az indiai ONGC olajipari vállalat szándéknyilatkozatot ír alá, emellett 3 védelmi-elektronikai megállapodást is tető alá kívánnak hozni.

A gazdaság mellett a kultúra is fontos szerepet kap az ötnapos kormányfői vizit alatt: megnyílik a kéthónapos "Magyar Masala" elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében kortárs pécsi művészek alkotásait mutatják be. Lesz magyar jazz és világzenei koncert is, Vukán György, Szakcsi-Lakatos Béla és a Dresch Quartett részvételével. Emellett magyar filmhét várja majd az indiaiakat, valamint komolyzenei koncertek. Idén ünneplik egyébként az újdelhi Magyar Kulturális Központ alapításának 30. évfordulóját. A Független Hírügynökség kérdésére egy háttérbeszélgetésen elmondták: India eredetileg a vízumrendszer könnyítését szerette volna elérni. Ám mivel Magyarország december 21-e óta a schengeni rendszer tagja lett, nem lehet különmegállapodást kötni. A kormányfő mostani hivatalos látogatásán nem is lesz napirenden a vízumkérdés.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 15. 08:57
    „Nem is oly régen írta a Kisalföld, hogy Indiában gékocsikra szerelt mozgó krematóriumok üzemelnek. Egy hulla elégetése átszámítva forintra mindössze 2500,-(azaz kettöezerötszáz forint ba kerül)!
    Hát, ha a Gyurcsány féle utazgatás során e rendszert be hozza az országunkba akkor, megéri utauztatni. De, ha csak olyan cégeket, bankokat hoz az országba, akik rabosítják a dolgozókat és kifosszák a lakósságot, e népnek jobb lesz , ha haza sem jön! Próbálja meg Indiában eladni az olyan nyugdíj és egészségügyi rendszerét amelyet kiagyaltak a számunkra! Vajon ezzel sikerrel járna -e? Vagy csak úgy járna mint a Délkoreai baromfi üzlettel? Még egy gumi csibét sem volt képes eladni! De ami a lényeg viszi vele a pajzsos rendőreit is? Vagy ott még nem ismeri a nép és olcsó tojást sem pazarolják a fogadtatására?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhúzódó influenzajárvány jöhet

Ha idén még nem voltunk influenzásak, érdemes alaposan felkészülnünk a megelőzésére. Az idei variáns… Tovább olvasom