Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Indiánok között is élt a friss irodalmi Nobel-díjas

A 68 éves Jean-Marie Gustave Le Clezio francia író kapja a 2008-as irodalmi Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Akadémia csütörtökön.
Az indoklásban dicsérték "költői kalandvágyát", "új mélységek szerzőjeként" jellemezték és megállapították, hogy az emberiség ábrázolása műveiben "túlmutat a jelenlegi civilizáció határain". A húszkötetes író életének meghatározó élménye volt, amikor dél-amerikai indiánok között élt.

23 éves korában jelent meg első regénye ("Le Proces-Verbal", 1963, nagyjából magyarul: Vallatás), ennek alapján az Alain Robbe-Grillet neve által is fémjelzett Új Regény mozgalomba sorolták. Később azonban jobban illett rá a magányos krónikás, "kultszerző" megnevezés. Első művéért a megjelenés évében Renaudot-díjjal jutalmazták, amely a második legrangosabb francia irodalmi díj a Goncourt után.

Sokat utazik, és ez művészetében is megjelenik: művei épp olyan valószínűséggel játszódhatnak Párizsban és Londonban, mint Mexikóban, esetleg a Szaharában. Példaképei a szintén "nagy utazó" írók: Robert Louis Stevenson és Joseph Conrad.

Az idén megjelent új könyvét ("Ritournelle de la faim", körülbelül: A szokásos történet a vágyódásról) a kritikusok áttörésnek nevezték a franciák háborús múltja okozta bűntudat-ábrázolásban.

Le Clezio 1940 április 13-án született Nizzában. Apja angol, anyja francia. A családnak egyaránt vannak gyökerei Nagy-Britanniában és Mauritius szigetén. Irodalmi tanulmányokat folytatott, néhány kurzust londoni és bristoli egyetemeken is vett.

A hatvanas évek végén Mexikóba és Panamába utazott. Az emberas indiánok között töltött több hónapot, és ez az élmény - mint később visszaemlékezett - megváltoztatta az egész életét: "elképzeléseit a művészetről, a másokhoz való viszonyát, sőt azt is, ahogyan sétál, eszik, alszik, szeret és álmodik". Nizzában van otthona, de sok időt tölt Mexikóban is.

A más életformákhoz való vonzódása miatt néhány kritikus "metafizikus fikcióként" jellemezte műveit, amelyek úgymond megkérdőjelezik a lét hagyományos kereteit.

"Nagyon kis pont vagyok ezen az égitesten. Az irodalmon keresztül ezt ki tudom fejezni. Ha filozófiai síkon kellene megfogalmaznom, azt mondanám, hogy egy szegény Rousseau - követő vagyok, aki még nem igazán rakta össze a dolgokat" - fogalmazott egy nyilatkozatában Le Clezio, akinek eddig több mint húsz regénye jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmondtak a Pécs EKF projekt főigazgatójának

Azonnali hatállyal felmondta a pécsi közgyűlés a Pécs Európa Kulturális Főváros (EKF) program… Tovább olvasom