Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Indul a paksi atomerőmű tájékoztató kamionja

A Baranya megyei Bodáról indul országjáró útjára a paksi atomerőmű bővítésének előkészítésén dolgozó Lévai Projekt részeként egy tájékoztató kamion. A mozgó mini látogató központ a paksi atomerőmű hazai energiaellátásban betöltött szerepéről, célkitűzéseiről és az új blokkok építésének tervéről tájékoztatja az érdeklődőket.
Mittler István a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az utazó kiállítással lehetőséget teremtenek arra, hogy a lakosság tájékozódjon az atomerőmű bővítéssel kapcsolatos terveikről.

A kamion a nukleáris létesítmények környezetében, illetve a hulladéktároló-helyek kutatásában érdekelt térségekben közel száz települést látogat végig jövő márciusig. Ez idő alatt tízezer látogatóra számítanak.

Az atomerőmű működésével, szerepével és bővítésével kapcsolatos információkhoz egy fotókiállítás is társul.

Vincze Bálint természetfotói az atomerőmű közvetlen környezetének élővilágát mutatja be, s arról tanúskodnak, hogy a nukleáris üzem nem károsítja a környezetét - mondta Süli János vezérigazgató a kamion avatóünnepségén.

A mozgó tárlat a hétvégén a nyugat-mecseki Bodán állomásozott. Az elképzelések szerint itt építenének mélygeológiai tárolót, amely a nagyaktivitású radioaktív hulladékokat fogadja majd be.

Körülbelül ezren látták a kamiont, mondta el az MTI-nek vasárnap Kovács Győző, Boda polgármestere hozzátéve, hogy hétvégén tartották a VI. Tájoló Napot és szüreti fesztivált, így nemcsak a falu lakói, hanem vendégeik is megnézték a kiállítást.

A mozgó kiállítás hétfőn továbbindul, és sorra járja a Nyugat–Mecseki Társadalmi Információs Társulás többi települését. Október közepétől a kis- és közepes aktivitású hulladéktárolónak otthont adó Bátaapáti körzetében, hónap végén a paksi térségben várja az érdeklődőet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dinoszaurusz, skorpió és meteorit a kalapács alatt

Dinoszauruszokra is lehet licitálni a Nagyházi Galéria október 14-i, Első, magyar őslény- és… Tovább olvasom