Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Izraeli berepülés: felfüggesztették a légügyi igazgatót

Felfüggesztették hivatalából a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi osztályának igazgatóját, és fegyelmi eljárást indítottak négy munkatárs ellen az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével összefüggésben - jelentette be Hónig Péter közlekedési és hírközlési miniszter szerdán, az MR1-Kossuth Rádióban.
Az MTI-nek a közlekedésért felelős miniszter elmondta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke - vele egyeztetve - saját hatáskörében indított belső vizsgálatot, amely április 1-jég tart az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével kapcsolatban. A légügyi igazgatót eddig az időpontig függesztette fel hivatalából. A miniszter közlése szerint szükség van a szabályok módosítására a nemzetbiztonsági kabinet által kezdeményezett vizsgálat nyomán.

A Magyar Nemzet csütörtökön saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy két, "civil küllemű" felderítőgép repült át szerdán Magyarország fölött, az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

Hónig Péter közlekedési miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta azt is: a belső vizsgálattal párhuzamosan fut a nemzetbiztonsági kabinet által múlt pénteken kezdeményezett vizsgálat. Ezzel kapcsolatban közölte, a kormánykabinet szerdai ülésén Iváncsik Imre államtitkár nyújtott be jelentést, és a kabinet úgy döntött, hogy módosítani kell az érintett szabályokat, valamint "intézkedéseket kell hozni a személyi felelősség körében".

A közlekedési miniszter kedden a parlamenti szakbizottság előtt már elismerte, hogy a hatóságok nem jártak el szabályszerűen, amikor az izraeli gépek a múlt héten berepültek Magyarországra, a közlekedési hatóság ugyanis az engedély kiadása előtt nem kérte a polgári és a katonai titkosszolgálatok jóváhagyását.

Vágó József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának vezetője ellenzéki kérdésre azt válaszolta, hogy a jogszabály a honvédelmi miniszter tájékoztatását nem írja elő, a magyar honvédség illetékes szerveit ugyanakkor tájékoztatták. Közölte, a gépek a tervek szerint "touch and go", azaz megközelítési és átrepülési manővert szerettek volna végrehajtani Ferihegyen. Ezt az információt megosztották a Budapest Airport igazgatóságával is. Az engedélyt március 1-jén kérte az izraeli nagykövetség, amelyet a Külügyminisztériumon keresztül juttattak el a hatósághoz. Már aznap meg is adták az engedélyt, és azt továbbították a külügyi tárcán keresztül a nagykövetséghez - tette hozzá.

Fidesz: Szekeres és Hónig azonnal távozzon!

A Fidesz arra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi és Hónig Péter közlekedési minisztert, hogy még szerdán távozzanak hivatalukból a magyar légtérbe berepülő izraeli gépek ügye miatt.

Kontrát Károly, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a "kémrepülőbotránnyal" kapcsolatban a kormány ugyanazt teszi, mint a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia után, amikor egy meteorológussal "vitették el a balhét".

Az ellenzéki politikus ezt arra utalva közölte, hogy felfüggesztették hivatalából a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi igazgatóját, és fegyelmi eljárást indítottak négy munkatárs ellen az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével összefüggésben.

Kontrát Károly szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány ezekre az emberekre akarja hárítani a felelősséget.

Mint mondta, egyértelmű, hogy a kabinet törvénysértést követett el a berepüléssel kapcsolatban, "törvénysértő volt a kémrepülőgépek magyarországi tartózkodása".

A képviselő tarthatatlannak nevezte azt is, hogy mind a mai napig nem tudni, mit kerestek az izraeli gépek a magyar légtérben, pedig az embereknek joguk van tudni, mi történt valójában a múlt héten. A Fidesz ezért követeli a kormánytól, hogy az embereket világosan és teljes körűen tájékoztassa az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek van-e sejtése arról, mit csinálhattak az izraeli gépek a magyar légtérben, Kontrát Károly úgy válaszolt: kedden éppen ezt próbálták megtudni a honvédelmi bizottság ülésén, ám nem kaptak választ, "hazugságokat hallottak". "Ezek a világ legjobban felszerelt gépei, ezek nem azért jöttek, hogy megnézzék Magyarország légterét". Úgy tűnik, hogy konkrét feladattal érkezhettek, de ez csak egy feltételezés - tette hozzá.

Szekeres Imre a honvédelmi bizottság keddi rendkívüli ülésén azt mondta: a Magyar Honvédség tudott az izraeli repülők érkezéséről, Magyarország biztonságát nem veszélyeztette a gépek múlt heti berepülése. Hónig Péter közlekedési miniszter a tanácskozáson elismerte, hogy formai hiba történt az engedély kiadásakor. A bizottság fideszes tagjai szerint a magyar kormány törvénysértő módon járt el, mivel hiányzott a titkosszolgálatok hozzájárulása az izraeli gépek belépéséhez; a Fidesz vizsgálatot és büntetőeljárás megindítását követelte.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. purgator 2010. március 30. 11:01
  „Érdekes hozzáállás van azért egyesek részéről. Itt mutogat egymásra egy rakás dilettáns, vagy hazugságmagyarázó pártkatona, megy a nemzetvakítás. Egyrészt, hazugság hogy nem tudtak róla, mert akkor miféle megfigyelés és légvédelem van úgy kompletten NATO-csatlósiában? Előbb ezt kellene cáfolni okos hozzáértő műelvtársak.
  Azután, egy másik tegyükfelország mit tesz hasonló esetben a saját dilettánsai azonnali kirugdosása, majd hosszabb időtartamú török követ kúrára irányítása után? Nem a tudásszomj áhítatával csüngve az illetékes repülőnapos nagykövet ajkán megtapsolja, mikor az flegmán közli, hogy "rutinrepülés különben is", hanem azonnali részletes beszámolót követel az eset(ek) céljairól és egyéb fontos adatairól. Amennyiben ez nem következik be rövid időn belül, kitoloncolják.
  Senki sem hallott még nagyhatalmak által másik nagyhatalom diplomatáinak kémkedés címszóval történt hazazsuppolásáról?
  Itt nem erről van szó, hanem a gyári rutinnal hazug, pártunkéskormányunk újabb sziporkázásáról, a totális erkölcsi fertő és hazaárulás újabb területre történő kiterjesztéséről, vagy napvilágra kerüléséről.
  Mikor szabadul már meg a nemzet ettől a szennytől?”
 • 24. flexsnake 2010. március 25. 03:08
  „21. emlékszem mikor bush jött hozzánk, mintha nem jelentették volna be hetekkel előtte.... Nem kell mindent tudnia az embernek, nem rá tartozik. A gépeket kevesebb mint 10 ember látta, a firkász sem véletlen vette észre mert még egy madarat sem tud megkülönböztetni egy géptől, szóltak neki. Egy szép kerek hólabda. Meggyúrták , majd elolvad. Egy légiirányítón kívül senkinek nem tűnt volna fel, de éppen akkor ott volt a firkász és ő éppen odanézett és éppen kitalálta honnan jött a gép ami semmilyen külső megkülönböztetést nem viselt, de ő már tudta hogy az izraeli és mi a hívójele. Tessék már gondolkozni emberek :D”
 • 23. szilléri 2010. március 24. 22:13
  „pl. ha Izraelt felfüggesztenék mennyivel kerekebb lenne a világ.”
 • 22. Kulik 2010. március 24. 17:12
  „"Fegyelmi és felfüggesztés az izraeli gép miatt
  Index
  2010. március 24., szerda 10:02 | Frissítve: 6 órája
  A Nemzeti Közlekedési Hatóság négy munkatársa ellen fegyelmi eljárás indult, a légügyi osztály igazgatóját pedig felfüggesztették az izraeli gépek nem szabályos berepülése miatt - közölte Hónig Péter közlekedési miniszter az MR1-Kossuth Rádióban.

  A Nemzeti Közlekedési Hatóság négy munkatársa ellen fegyelmi eljárás indult, a légügyi osztály igazgatóját pedig felfüggesztették az izraeli gépek nem szabályos berepülése miatt - közölte Hónig Péter közlekedési miniszter az MR1-Kossuth Rádióban.

  Hónig Péter az MR1-Kossuth Rádióban [1] megismételte: a hatóságok nem tartották be a szabályokat az engedélyezéskor, de az ország biztonságát nem veszélyeztette a légi gyakorlat.

  A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) nem tartotta be az érvényes jogszabályokat, mikor úgy folytatta le az izraeli kémrepülők berepülésének engedélyezési eljárását, hogy arról nem egyeztetett egyik titkosszolgálattal sem a négy közül, hangzott el a honvédelmi bizottság keddi rendkívüli ülésén.

  A testületet a Fidesz kezdeményezésére hívták össze, miután múlt hét szerdán két Gulfstream V típusú izraeli kémrepülőgép közelítette meg a Ferihegyi repülőteret, majd távoztak."

  Itt még mindig kémrepülőkről és nem polgáriakról van szó.
  Valaki itt rosszul informált...”
 • 21. Kulik 2010. március 24. 17:04
  „20.

  Talán nem lett volna egyszerűbb ha a tényeket közlik és akkor nincs találgatás?”
 • 20. flexsnake 2010. március 24. 16:51
  „18. ha nem látod akkor tényleg menjél tüntetni mert gondolkodni luxus.
  Idéznék egy orosz tisztet aki amerikai berepülések kapcsán nyilatkozott a moszkvai tévében:
  ,,Nem aggódok amiatt amiről tudomást szereztem, amiatt aggódom, hogy milyen következtetéseket vonnak le a tények teljes ismerete nélkül."”
 • 19. flexsnake 2010. március 24. 16:47
  „14. ugyanaz a szituáció, ha mondjuk szlovák gépek lettek volna egyik tábor mindjárt sikoltozna, tudjuk jól: okot keresnek a zsidózásra.

  15. nem tudod mivel 2 géppel jár az elnök az egyik mindig üres a boztonsági tiszt az utolsó percben dönt hogy melyik gépet fogják használni, vagyis vannak olyan helyek ahol egy üres gép száll le előszőr majd követi az elnöki különgép, ennek megvan a saját protokola.
  Mint már írtam, valószínűleg egy protokol része a két gép látogatásának, valami diplomáciai személy látogatása várható. Ez az egyik verzió a második az hogy jöttek bemérni hova küldjék a taktikai atomrakétákat hogy a jobbik eltűnjön :D Az utóbbinak elég kicsi az esélye, ha azt vesszük hogy vona nem lakik messze az izraeli nagykövettől :D”
 • 18. Kulik 2010. március 24. 16:47
  „" Nem kell hozzá nagy ész csak nyisd ki a szemed."

  Valóban nem kell de, mi az összefüggés a mondat második felének az én kérdésemmel?”
 • 17. flexsnake 2010. március 24. 16:42
  „13. olvasd el a hozzászólás második részét is. Nem kell hozzá nagy ész csak nyisd ki a szemed.”
 • 16. dodó 2010. március 24. 16:26
  „Miközben eljárnak egy huszadrangú résztvevővel, Szekeres-Strern Imrus enyhe alkoholos befolyás alatt kiadja a hármas jelszót: Éberség - Héberség - Stréberség!”
 • 15. Kulik 2010. március 24. 16:15
  „"De gondolom Obamától egy berepülést nem tartasz ilyen problémásnak :D "

  Én nem, mert tudom hogy ki van a gépen és miért jön, de csak úgy röpködni Ferihegy felett már ne is haragudj valahogy furcsa.”
 • 14. M@M 2010. március 24. 16:14
  „Nem kell védeni senkit! Azért egy kicsit más a szitu, mint az Air Force One esetében. Amúgy meg elég ismert a
  "cég" minden kitelik tőlük!”
 • 13. Kulik 2010. március 24. 16:13
  „"Polgári gépek voltak, diplomáciai engedéllyel, oda repülnek ahová akarnak."

  Ha polgári gépek voltak ugyan mért kellene a honvédelmi minisztériumnak tudni róla, ha meg nem, akkor mért nem tudott pénteken és mért tudott róla szombaton a miniszter.

  Zavaros ez valahogy, de nagyon...”
 • 12. flexsnake 2010. március 24. 15:57
  „Airforce One, ami az amcsi elnököt repíti, ugyanilyen diplomáciai engedélyt kap ha jön és ugyanígy polgári gép miközben katonai hívójele van. De gondolom Obamától egy berepülést nem tartasz ilyen problémásnak :D
  A következők a fantázia szüleményei, mindennemű hasonlóság csak a véletlen műve lehet:
  Egy magas rangú diplomata vagy katonai személy látogatása előtt az érintett gép próbautat kér, hogy felmérje garantálható-e a biztonságos szállítás. Ilyen egyébként hivatalosan sehol nem történt, de ugye azért előfordulhat :)”
 • 11. flexsnake 2010. március 24. 15:53
  „10. akkor még egyszer lassabban:
  2db polgári repülőgép, nem katonai. Ne tévesszen meg a média által rágcsált hívójel mivel jelenleg is van olyan követ az országban akinek magánrepülőgépe az adott ország katonaságához tartozik. Formaság, semmi több.
  Polgári gépek voltak, diplomáciai engedéllyel, oda repülnek ahová akarnak. Ha bármiféle kockázatot jelentett volna mind a 3 ország megtagadta volna a berepülést, még a nálunk magasan jobb légiflottával rendelkezők is.”
 • 10. M@M 2010. március 24. 15:41
  „flexsnake!
  Az, hogy más országokban mit csinálnak az izraeli kémrepülők a reptéri kutyát sem érdekli! Fejre is állhatnak....A lényeg az,hogy itt MAGYARORSZÁGON ne csináljanak semmit!!!!! Kíváncsi lennék, hogy ha a magyar felderítés kérne engedélyt az ottani hatóságoktól berepülésre, ugyan hova küldenék el csípőből a kérelmezőt????”
 • 9. flexsnake 2010. március 24. 15:34
  „,,A légtérbe két polgári gép lépet be előzetes diplomáciai engedéllyel. Ezt az engedélyt minden érintett ország megadta.. Egyedül Magyarországon akkora a bürokrácia, hogy nem lett értesítve az a 300 ember akik mindig fellelősök mindenért."
  Sehol máshol nem volt belőle probléma.”
 • 8. igaz1017 2010. március 24. 14:52
  „Szerintem ki kellene zavarni az izraeli nagykövetasszonyságot Magyarországról és meg kellene szakítani Izraellel a diplomáciai kapcsolatot.Örökre.Szekereséket pedig lecsukni hazaárulásért.Örökre.”
 • 7. szilmaril2 2010. március 24. 14:48
  „Kulik! Azt, hogy mit kerestek itt, sohasem fogjuk megtudni. Csak az elterelő dumát, azt hallgathatjuk rogyásig.”
 • 6. ferenczydenes 2010. március 24. 14:14
  „Tipikus. Soha sem a felső vezetők a hibásak. Minek kéne történnie, hogy egy miniszter lemondjon?

  Háború?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambolozott egy fideszes képviselőjelölt

Három autó ütközött szerdára virradóra Iszkaszentgyörgyön, személyi sérülés nem történt. Az MTI… Tovább olvasom