Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Január 1-től változások a társadalombiztosításban

Jelentősen megváltoztatta az Országgyűlés a társadalombiztosítási járulékok belső szerkezetét, eltolva az arányokat a nyugdíjbiztosítás felé. Ezzel együtt kedvezőbbek lesznek 2008-tól az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári befizetések szabályai.
Január elsején nem változnak a járulékterhek, a befolyó pénzt azonban másképpen osztják el az alapok között. A munkáltatói egészségbiztosítási járulék 8-ról 5 százalékra csökken (fél százalék táppénz, 4 és fél százalék természetbeni juttatás), ezzel egyidejűleg a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulék 21-ről 24 százalékra nő. A munkavállalók egészségbiztosítása 7 helyett 6 százalék lesz (marad 4 százalék a természetbeni, 2 százalék a pénzbeni járulék). Az egyéni nyugdíjjárulék nyolc félről kilenc és fél százalékra emelkedik marad a magánnyugdíjpénztári tagdíj 8 százalékon, másfél százalék lesz a nyugdíjjárulék).

A módosítás oka világos: körülbelül 15 múlva robbanhat a "nyugdíjbomba", az egyre több eltartott (nyugdíjas) ellátásának nem lesz fedezete, ha nem változnak meg a szabályok, illetve ha nem lesz több aktív korú befizető. A mostani változás azonban azzal jár, hogy kevesebb pénz kerül az egészségügyi kasszába, ha tehát nem kerül valahonnan több pénz ide, akkor veszélybe kerülhetnek az ellátások. Enyhíti a hiányt az az összeg, ami a gazdagok egészségügyi házzájárulásából származik. Ezt a 14 százalékot 2008-tól már 9 millió forint jövedelemig kell fizetni.

Kisebb módosulások is bekövetkeznek 2008-ban. A nem biztosítottak által fizetendő 9 százalék egészségügyi szolgáltatási járulék helyébe havi fix összegű (most 4350 forint) kötelezettség lép. A felsőoktatási hallgatók munkadíja járulékkötelessé válik januártól. Az egyéni nyugdíjjárulék-alap felső határa évi 7 millió forint fölé emelkedik, a minimum járulékalap helyett a jogszabály a minimálbér kétszerese megfogalmazást tartalmazza.BAN

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. január 02. 18:12
    „Szerintem a mai helyzetet ez a rendszerváltásnak nevezett hatalomváltogatás szüleménye! Mindegyik nyálverő párt elakarja hitetni a lakósságal, hogy Ő a legalakalmasabb az ország jó léti rendszerének megalkotására! Hát igen hazudni éjjel, nappal, és délután az megtanúltak. Sőt még, azt is elakarják hietni, hogy kevés az aktív dolgozó befitetése az egészségügy és a nyugdíj finanszírozására! Vajon miért nem mondanak le a posztjukról, ha megoldásra nem képesek? A nyálverésből csupán a hazugság, ami hihető teljesítményük, az utóbb öt évben! Mire várnak? Talán arra, hogy kihaljon legalább a fele nyugdíjas egy csaspásra? Vagy a betegek egyszerre pusztuljanak el, hogy Ők tovább bitorolhassák posztjaikat?”
  • 1. hölgy 2008. január 02. 15:02
    „dfd”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havas, téli idővel kezdődik az újév

Országszerte havazik, és ez várható a továbbiakban is. Az előrejelzések az mutatják, hogy a déli és… Tovább olvasom