Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Janus Pannonius maradványait találták meg Pécsett

Félezer évig ismertelen helyen nyugodott, most pedig már teljesen biztos, hogy Janus Pannoniust Pécsett a Székesegyház altemplomában temették el. Sírját és maradványait még 1991-ben találták meg a régészek, de csak mostanra sikerült bebizonyítni, hogy valóban a humanista költőről van szó.
Történészek, antorpológusok, régészek hosszú éveken keresztül komoly elemzéseket végeztek. Az egykori pécsi püspök maradványait 17 éve egy múzeumban őrzik, de októberben újratemetik.

Az egyik döntő bizonyíték egy bulla, amelyet annak idején oklevelek aljára tett a pápa. A csontok és a koponya, egy dobozban hevernek 1991 óta. 17 évnyi munka és komoly elemzések kellettek ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni: Janus Pannoniust és értékeit találták meg a feltárt sírban.

"Kiderült, hogy életkorban, és a betegségei leírásában, hogy teljes mértékben megfelel Janusnak, hogy köszvényes volt, hogy tüdőbeteg volt, hogy körülbelül 30-as éveinek a közepén járó ember." - mondta el a Független Hírügynökségnek Kárpáti Gábor régész.

Az újabb kutatások szerint Janus Pannoniust először Zágrábban temették el, majd onnan egy év után hozták ide a pécsi bazilikába. Itt rejtegették a török uralom miatt 7 évig. Majd Mátyás király adta ki az utasítást, hogy temessék el az altemplom egyik szegletébe. Ami mellé idén készítenek majd egy sírhelyet, ahová október 22-én újra eltemetik Jannus Pannonius maradványait.

Olvasóink írták

 • 6. patron 2008. május 19. 22:22
  „Tudod ismerem más cikkek hozzászólójaként...”
 • 5. fafas 2008. május 18. 09:52
  „2. Ide is libsizik! De édes vagy!:D”
 • 4. matriné 2008. május 17. 16:03
  „Csak azért nem szólnak hozzá, mert már semmi hús sem volt a csontokon! Így semmi értelme, hogy foglakozzank vele! Vannk arra hivatott cson tőrök, temető őrök stb.”
 • 3. Állampolgár 2008. május 17. 10:40
  „Nem vagyok liberálbolsevik. Nem ismersz, nem te döntöd el, hogy hová tartozom.”
 • 2. patron 2008. május 16. 20:39
  „Né, a liberálbolsevik rögtön gyűlölködni akar...  Csodás dolog ez, hogy kiderült egy török hódoltság előtti nagy emberről, hogy méltán letehetjök tiszteletünket sírja előtt.

  Remélem, hogy méltó sírja lesz ennek a nagy embernek. Remélem, hogy versei is megjelennek és a hozzá kapcsolódó minden sztori valamilyen internetes fórumon és nem kell keresgélni majd sírját, vagy a hozzá vezető utat, hanem büszkén hirdeti majd a város.  A cikkben szereplő törük uralom Mátyás előtt mit akar jelenteni. Én ilyenről nem tudok. Valaki csacsogja már el, ha nem gond neki.”
 • 1. Állampolgár 2008. május 16. 18:48
  „Érdekes, ehhez egyik hungarista nemzeti árpádsávos honfitársunk sem szól hozzá.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem késő rendelkezni az 1 százalékokról!

Jövő keddig, vagyis május 20-ig lehet dönteni arról, melyik civil szervezetnek ajánlják fel az… Tovább olvasom