Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Jóváhagyva: Sólyom László aláírta a népszavazás döntéseit

Sólyom László aláírta a 2008. március 9-i országos népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényt. A köztársasági elnök szerint, ha még 2008-ban eltörlik a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, akkor a pénzügyi következményeket az Országgyűlésnek - amely az eltörlésről dönt - kell rendeznie.
Az államfő ezzel együtt felhívta az országgyűlés figyelmét, hogy a vizitdíjat és a kórházi napidíjat 2009. január 1-jétől kell eltörölni. Lehet előbb is, de ez jogilag független a népszavazástól.

A Köztársasági Elnök Hivatalának (KEH) tájékoztatása szerint a kórházi napidíj és a vizitdíj kapcsán Sólyom László köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszavazáson ezek 2009. január 1-i eltörléséről döntöttek. Előbb is el lehet törölni, de ez a lépés már jogilag független a népszavazás eredményétől.

Sólyom László szerint ezért megtévesztő és indokolatlan mind a kormány, mind az ellenzéki pártok által benyújtott törvényjavaslatok címe, és az a beállítás is, amely szerint ezek a törvények a népszavazáson született döntések végrehajtásai lennének. A népszavazást az Alkotmánybíróság határozatai alapján nem is lehetett volna megtartani, ha a kérdések alapján már ebben az évben el kellett volna törölni a díjakat.

Ha azonban a most elfogadott törvénnyel az Országgyűlés szabad elhatározásából, a népszavazási kérdőíveken szereplő időpontnál korábban, tehát már ez év április 1-jén szünteti meg a fizetési kötelezettségeket, akkor felelős azért, hogy döntésének egyúttal a pénzügyi következményeit is rendezze, mind az egészségügyben, mind pedig a felsőoktatásban - olvasható a KEH közleményében.

Olvasóink írták

 • 4. Szinház az egész villág 2008. március 26. 12:53
  „Gergő egyetértek veled!Ez már viccnek is rossz ,egy törvényt v egy népsz eredményét nem közvetlenül az után érvényesitennek akkor az már nagyon gáz mindenkinek szerintem."2010-ben ugy válaszunk,hogy majd csak 2011-ben lesz érvenyes" ,hát nem irónikus?”
 • 3. Gergő_ 2008. március 26. 08:42
  „Nem a cikkel kapcsolatos, csak a közt. elnökkel a hozzászólásom, de szerintem egy hülye bohóc ez az ember.”
 • 2. Cseter János 2008. március 26. 07:58
  „Szerintem a törvényhozás a szóban forgó " fizetési kötelezettségeket" alyan alapokra helyezte amikor e díjazásokért nem adott sem értéket sem szolgáltatást! Ugyan is e szolgáltatás a díjazások törvénysítésével csupán a beteg embereket fosztotta meg a pénzüktől! E tevékenység semmiben sem különbözik az útonálló fosztogatok tevékenségétől! Ha csak, azt nem vesszük alapúl, hogy a rendszernek más a neve! Tehát köztörvényes bűnözés folyik törvényesítve ebben az országban!A Nép erre nem hatalmazta fel a képviselőket és pribékeiket akikkel végrehajtatják e fosztogatást!
  A Köztáűrsaségi Elnök is ezt nagyon jól tudja csak ki sem meri ejteni a száján! Talán ehhez sincs joga?- mint sok más gyalázatos dologhoz ebben az országban!”
 • 1. waterbear. 2008. március 25. 22:47
  „Sólyom tényleg teszi a dolgát, elismerésem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OMSZ: még vizsgálják, hány mentőautóra van szükség

Március végén dől el, hogy szükség van-e átcsoportosításra, esetleg leépítésre az Országos… Tovább olvasom