Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Kállai Ernő szerint a népszavazás politikai ügy

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa politikai ügynek minősítette pénteken a szociális törvény módosításával kapcsolatban született népszavazási kezdeményezést. Ez egy politikai színezetű dolog, amelyben egy ombudsman nem foglal állást - közölte Kállai Ernő a Független Hírügynökség érdeklődésére.
Monok polgármestere hétfőn jelentette be, hogy aláírásgyűjtő akcióba kezd, illetve országos ügydöntő népszavazást kezdeményez a segélyezési rendszer átalakítása érdekében. Szepessy Zsolt a Független Hírügynökségnek korábban elmondta: úgy érzi, a szociális törvény tervezett módosítása nem elég hatásos, ezért népszavazással szeretne a döntéshozókra nyomást gyakorolni. A cél az, hogy a munkának becsülete legyen, és ne érje meg segélyen otthon lenni - fogalmazott a polgármester. Ha az Országos Választási Bizottság jóváhagyja a kérdéseket, 200 ezer aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a népszavazás legyen belőle.

Monokon egyébként még áprilisban szigorították a szociális segély folyósításának feltételeit. Eszerint csak az a szülő kaphat gyermekvédelmi támogatást, aki iskolába vagy óvodába járatja a gyermekét. Csütörtökön a megyei közigazgatási hivatal törvénysértőnek nyilvánította a szabályozást, mivel a gyermekek védelméről törvényi szintű szabályozás van érvényben, amely felülírja ezt. A hivatal törvényellenesnek találta azt a május végén hozott monoki rendeletet is, amelyben közhasznú munkavégzéshez kötik a szociális segély folyósítását. Egy magasabb szintű jogszabály meghatározza ugyanis, kinek milyen feltételekkel jár a segély, mikor kell azt megvonni vagy csökkenteni, ebben pedig nem szerepelt a monokiak által meghatározott feltétel. A monoki önkormányzat döntése nyomán mindenesetre több más település, például Ivád, Sárospatak és Kerepes közmunkához kötötte a szociális segély kifizetését.

Kállai Ernő múlt keddi sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a monoki modellt. A kisebbségi ombudsman szerint a helyi önkormányzatok tudatosan megsértették a jogállamiság elvét, amikor munkához kötötték a segély kifizetését. A biztos alkotmányellenesnek nevezte a szabályozást, amely nem segít a munkaerőpiacra való visszakerülésben. A mélyszegénységben élőket vissza kell vezetni a munka világába, ennek feltételeit a szociális törvény módosításának kell megteremtenie - mondta pénteken Kállai Ernő.

Gyurcsány Ferenc a kormány és az MSZP pénteki dobogókői tanácskozása előtt elmondta: több ponton is módosítani kell a szociális rendszert, de a kormány szándékai szerint ez nem érinti majd a családi pótlék utalását, amely alanyi jogon jár. A jelenlegi elképzelések szerint ugyanakkor változna a segélyezés rendszere, méghozzá úgy, hogy negyedévente 120 óra munkalehetőséget biztosítana a kormány azoknak a munkanélkülieknek, akik szeretnének és tudnának dolgozni. Ez a munka nem a segélyezés feltétele lenne, hanem hagyományos munkaviszonyt teremtene - tette hozzá a miniszterelnök.

Olvasóink írták

 • 16. dodó 2008. június 30. 16:48
  „"Olykor archaikus gyűlöletből űzik ki házából a parasztot, s dúlják fel a kertet, döntik ki a kerítést, gyújtják fel a portát. S olykor sötét virtusból ölnek. A helyzet, nem kell bizonygatnom, elviselhetetlen. Mára egy országnak van elege a kirekesztésből és a hátrányos megkülönböztetésből: abból tudniillik, hogy a többségi társadalmat nem védi senki a kisebbségi társadalom deviáns rétegével szemben. Egy országnak van elege abból a ,,politikailag korrekt" hazugságból, hogy romakérdés nincsen. Igenis van romakérdés, de még mekkora! Igenis, hatalmas kérdés: egy hatszázezer fős etnikai kisebbség tagjai közt miért szabályerősítő kivétel az, aki képes dolgozni, tanulni, norma- és jogkövető magatartást tanúsítani? S a balliberális (kisebbségi) kormány - jogvédő elitjével együtt - miért nem tesz a kérdés megválaszolásáért, a helyzet megoldásáért semmit? Ha valamiben, ebben a teljes parlamentnek konszenzusra lehetne jutnia.

  Kállai Ernő kisebbségi ombudsman történelmi lehetőséget szalasztott el. Kettős hibát követett el. Egy: nem vette komolyan a cigányság modernizációját célzó monoki kezdeményezést, kettő: azt egyszerűen szalonrasszizmusnak bélyegezte, és lesöpörte az asztalról. Kállai üzenete a cigányság felé olyan egyszerű, mint amilyen hazug és gonosz: akik a kérdésre választ, a problémára megoldást keresnek, azok szalonrasszisták. Vagyis: gyűlölnek titeket, testvéreim. A Roma Magazin június 23-i számában Kolompár Orbán már ekképp nyilvánult meg: ,,rá kell arra készülni, hogy a roma társadalom képes legyen megvédeni önmagát, ha úgy adódik." Értjük: kaszára-kapára! Az ilyen uszító, a többségi társadalmat megbélyegző, a gyűlöletet még inkább felszító megnyilvánulások kiválóan alkalmasak arra, hogy az olyan indulatos kiabálások, mint amilyet fent idéztem, tetteké legyenek. Kinek jó ez?"”
 • 15. szakee 2008. június 29. 00:47
  „Csak 1 gondolat jut eszembe.

  Kutyából nem lesz szalonna!!!!!!
  A cigány akkor is cigány!!!
  kivétel erősiti.....”
 • 14. KINDER 2008. június 28. 20:21
  „KÁLLAI.ugye ti NEM sértitek meg a jogállamiság elvét amikor a
  testvéreid lopnak,rabolnak,gyilkolnak.TI cigányok,ugye NEM sér-
  titek meg az élethez,a vagyonbiztonséghoz,a társadalomba való-
  beilleszkedés jogát? EBBEN az országban a ti tudásotokhoz mér-
  ten van meló bőven,nem kell lázadozni,dolgozni kell ahogy a társa-
  dalom tőbb millio tagja teszi.ÉN ismerek olyan cigányt aki minbér-
  ért dolgozik 1,5éve 1 helyen és NEM veri a nyálát mint ti,neki NEM
  BŰDŐS meló.legyen változás mert elég volt a here verésből.”
 • 13. 4you 2008. június 28. 18:20
  „Kállai! Ugye ismered a Kállai kettőst? Nem sokára eljátszuk.”
 • 12. pan.cser 2008. június 28. 17:26
  „Kállai úr ha népszavazás lesz megint ki lesztek mosva. Fletó ennek próbál elébe menni. Hogy minek keresztelik át a kötelező munkavégzést az mindegy. De miért nem ilyen buzgó Kállai úr az általános tankötelezettség érvényesítésénél?”
 • 11. FUNNYMAN 2008. június 28. 16:58
  „NAGYON SZERETNÉM HA AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN MUNKÁHOZ KŐTNÉK
  A SEGÉLY ADÁSÁT,MERT NAGYON UTÁLOM A Z OLYAN INGYENÉLŐ
  CIGÁNYOKAT AKIKNEK BŰDŐS A MELÓ,A FARKUKBÓL AKARNAK MEGÉLNI,DE TENNI SEMMIT.MOHÁCSI,KÁLLAI TANTSD MEG A SZUK-KOS TESOIDNAK HOGY DOLGOZNI KELL!!NEHOGY MÁR MEGSÉRTŐD-
  JETEK HOGY MEG CSAP A VÁLTOZÁS SZELE.SAJNOS NAPMINT NAP
  LÁTJUK HOGY-HOGY ÉLNEK,VISELKEDNEK,KŐZTŐRVÉNYES,ÉLET-
  ELLENES BŰNCSELEKMÉNYEKET KŐVETNEK EL,EZÉRT IS LEHETNE
  HÁBOROGNI KÁLLAI,MOHÁCSI MEG A TŐBBI CIGÁNY JOGVÉDŐ.
  NEKTEK CSAK JOGOTOK VAN? KŐTELESSÉG AZ NUKU??”
 • 10. 4you 2008. június 28. 16:56
  „Az egész ombutsmani intézmény egy kalap sz@rt sem ér! Arra jó, hogy meghallgatják a problémáid, aztán közlik, hogy ők nem az "illetékes elvtársak" az ügyedben.”
 • 9. miracle 2008. június 28. 15:33
  „Cseter János
  Azért a Magyar Helyesírás Szabályai c. könyvet nem ártana unalmas félórákban sűrűbben forgatni...”
 • 8. Szélsőjobbos 2008. június 28. 12:47
  „Kállai Úr!egyszer betelik minden pohár!Mi rendes,becsületes emberek nem tehetünk arról,hogy a magukfajta ember nem szeret dolgozni, csak lopni,csalni!Még ez az arcpirítóan kevés munka se tetszik Önöknek,ahhoz meg nem lehet mit hozzáfűzni!Ön szerintem nem tudja,hogy a becsületes,egyre inkább hátrányosabb helyzetű magyar ember mennyit dolgozik azért,hogy boldoguljon, a magukfajta honpolgárok meg csak úgy elveszik tőlünk,vagy csak egyszerűen munka nélkül követeli ugyanazt!Szerintem jobb lenne ha inkább a saját soraikban tennének rendet,mert ismeri a verset, ,,azért a víz az úr!"”
 • 7. Cseter János 2008. június 28. 08:13
  „Emberek! Mit várhatunk egy-egy ombucmantól ("jogtündértől") A Győri látogatás tapasztalata szerint egy felszínes felelőtlen munkát végzett és még irásba is atta a munkálya eredményét! Ami egy nagy nulla a rábízott űgyhöz képet! No de minek is strapálnák magukat, hisz ezeket sem vonja felelősésgre senki, ha bakot lőnek mint a Magyar bíróság némely tagját! Sőt a sajtó sem meri, azt közölni ami egy ilyen eseményen történik! Meg van az olvasók elé tárandó szöveg már jó előre írva! Igaz Tóth Gyula megélhetései sajtó munkatárs?”
 • 6. Toffy 2008. június 27. 22:36
  „Nagyszüleim idején nem volt családi pótlék, de volt több gyermek, mégis felnevelték őket. Ha jól tudom szociális segélyt sem fizettek, kénytelenek voltak valahol dolgozni.Ha megemelik a minimálbért, a nyugdíjasok megnézhetik, hogy mire lesz elég a nyugdíjuk.”
 • 5. raffy2 2008. június 27. 21:17
  „csak azt tudnám miért óvják őket ennyire a melótól?ez a negyedévi 120 óra munkalehetőség ez valami vicc?ha 8 órát veszünk 15 nap alatt lemegy.és mi van a több mint 2 hónappal?”
 • 4. FODOR IMRE 2008. június 27. 19:17
  „KÁLLAI MEG A TŐBBI INGYENÉLŐ!EZ NEM POLITIKA,HANEM ELEGE LETT A TÁRSADALOMNAK HOGY KAPNI AKARTOK,DE TENNI SEMMIT.
  MÉG IS KIK VAGYTOK TI HOGY BŰDŐS NEKTEK A MELÓ? CSAK A MAGYAR EMBER DOLGÓZZON RÁTOK,TI MEG HERE VERE.A KÁDÁR
  RENDSZERBEN KUSS VOLT NEKTEK,ÉS TUDTATOK DOLGÓZNI,MOST
  MIÉRT NEM? IGEN IS SZOKJÁTOK A MELÓT,VAGY HÚZZATOK VISSZA
  INDIÁBA,ELEGŰNK VAN BELŐLETEK.ÉN NEM 120 ÓRA MUNKÁÉRT ADNÉK SEGÉLYT,MINIMUM 3 HÓNAP,NAPI 8 ÓRA,MIN.BÉR.SZOKD A
  MELÓT.”
 • 3. egyszeru polgar 2008. június 27. 16:06
  „Ahogy torvenybe hoztak annak idejen ezt a torvenyt, ugyan ugy lehet hozni egy masikat, ami a korabbi abnormalitasat korrigalja.
  A jelenlegi terv, valoban csak egy mondvacsinalt dolog lenne, hiszen alapvetoen sem a szemleletet / munkaba allas/ sem pedig a szocialis alapok szetosztasan nem hozna jelentos valtozast.
  A csaladipotlek alanyijogon valo juttatasa sem maradhat.”
 • 2. Horton 2008. június 27. 14:05
  „"... tudatosan megsértették a jogállamiság elvét...."- a kisebbségi onbudsman szerint.
  Szegény ingyenélő kissebbség......ez felháborító, mi lesz most veletek?
  Gyurcsány: " Negyed év alatt 120 óra munka annak, aki szeretne dolgozni, de nem lesz feltétele a szoc. segélynek. "

  Még kényszerből sem, nemhogy szeretetből mennének el dolgozni!
  Ez a Ferkó ennyire hülye....
  Most akkor ugyan azt a sza...t tapossuk, mint eddíg?
  Esélytelen, hogy változna bármit is az " ingyenélő " cigányság kérdés, ha ilyen hozzáálást gyakorolnak a " drága közjogi méltóságaink! "”
 • 1. lungo drom 2008. június 27. 14:03
  „A rendszerváltás óta a cigányságnak nem tetszik semmi.De bezzeg a Kádár szférában meg sem mertek szólalni, tudták hol a helyük.Igen is
  rá kell őket szorítani a munkára és nem mercédesszel, audikkal
  oda állni segélyért, a nyakuk elgémberedik az aranytól annyi van rajtuk.Ezek az emberek nem érdemelnek segélyt dolgozzanak meg minden egyes forintért. Aki pedig nem akar dolgozni az ne is egyék
  semmilyen segélyt nem adnék nekik.Én azt mondom sok a cigány
  kevesebb is elég volna ,de ha már szaporodtak mint a nyulak akkor legeljenek ne csak a markukat tartsák.
  A cigány kérdést önmaguk feszegetik, nincs Magyarországon cigány kérdés , csak egyesek azt szeretnék.Aki pedig nem áll be a sorba azt lekel lőni mint a vadat és kész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiamódszerrel teszik tönkre a meggytermelőket?

Maffiamódszert alkalmaznak a feldolgozók, kartellbe tömörülve az önköltségi ár felét ajánlják a meggyért, hogy megfizettessék a gazdákkal a tavalyi magas árakat - közölte Jakab István. Tovább olvasom