Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Karriertanácsok: Rajtolt a Start-program

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium tavaly októberben indította el a Start-programot.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium tavaly októberben indította el a Start-programot, amellyel pályakezdők alkalmazására próbálja ösztönözni a munkaadókat. Szükség is van erre, hiszen a pályakezdők számára egyre nehezebb az elhelyezkedés. Fiatal olvasónk azt kérdezi, valódi előnyt jelent e a Start-kártya, ha többen is pályáznak egy állásra.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
A Start-program a fiatal korosztály foglalkoztatásának bővítését tűzte ki céljául. A hivatalos adatok szerint tavaly november végéig – két hónap alatt - közel nyolc ezren álltak munkába a Start-kártya segítségével. A program sikerességének véleményem szerint egyetlen, de jelentős kritikus pontja van: ismerik-e egyáltalán, s ha igen, milyen mélységben a munkáltatók a Start által nyújtott lehetőségeket és kedvezményeket. A fiatal munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók a kártya érvényességi idejének első évében a bruttó munkabér szerinti 15, a második évében 25 százalékos járulékot fizetnek. Nem kell kifizetniük a fiatal munkavállaló után a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási és a 3 százalékos munkaadói járulékot.

A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató. A kedvezmény egymást követően több munkáltatónál is igénybe lehet venni. Az igazolványt, vagyis a kártyát az adóhatóság állítja ki. Rajta az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás és az érvényesség ideje szerepel.

A kártya a kiváltásától számított két évig érvényes. Feltétel, hogy a munkavállaló 25 évnél, felsőfokú végzettségű esetében 30 évnél fiatalabb legyen. A kedvezményt csak ez a korosztály veheti igénybe.
A Start-kártya sikere alapján szóba került, hogy azt más társadalmi csoportok is igénybe vehessék. Így például egy korábbi szakmai javaslat szerint ilyen kedvezményt kínálnának fel a gyermekgondozási támogatások (gyes, gyed, gyet), ápolási díj megszűnését követően vagy a gyes alatt munkát vállalókat foglalkoztató munkáltatóknak is. Hasonló kedvezményt vehetnének igénybe azok a munkáltatók, akik tartósan állást keresőknek, 50 év felettieknek és hátrányos munkaerőpiaci területek lakóinak biztosítanak munkát.

Hogy a konkrét kérdést is megválaszoljam: a Start-kártya előnyt jelenthet a pályázónak, hiszen jelentős kedvezményeket nyújt a munkaadók számára. Ám ez csak akkor igaz, ha két vagy több azonos kaliberű, végzettségű, képességű pályázó jelentkezik egyetlen állásra. Hiszen a megbízást az kapja majd meg,  aki a szempontoknak a legjobban megfelelt. Start-kártya ide, program oda, az lesz a nyertes, aki az állásinterjún a legtöbbet nyújtotta.


Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az illatgyertya veszélyei

Az ünnepi időszakban nálunk is mind több társaságban gyújtanak meghitt hangulatot keltő illatos… Tovább olvasom