Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Kedvezőtlenebbek az ingatlanokkal kapcsolatos adószabályok

Az új adószabályok szerint aki 2008-ban adja el lakását, annak akkor is meg kell fizetnie a 25 százalék adót, ha a pénzt másik ingatlan vásárlására fordítja.
A január elsején az ingatlanokkal kapcsolatban hatályba lépő új adószabályok szerint megszűnik a lakásértékesítéshez kötődő eddigi szja-kedvezmény, vagyis aki 2008-ban adja el lakását, annak akkor is meg kell fizetnie a 25 százalék adót, ha a pénzt másik ingatlan vásárlására fordítja.
Az ilyen jövedelem azonban 15 helyett csak 5 évig lesz adóköteles - tehát öt évi tulajdonlás után adómentes lesz a bevétel.

Megmarad a luxusadó, mértéke változatlanul a 100 millió feletti érték fél százaléka, de 2008-tól nem csak a magánszemély tulajdonosoknak kell fizetniük, hanem mindenkinek így például a cégeknek is.

Új szabály az úgynevezett sorozat jellegű értékesítés. Aki két naptári éven belül négy - még használatba nem vett - ingatlant elad, az automatikusan áfa-alannyá válik, vagyis forgalmi adót kell felszámítania a további ingatlanértékesítések során.

A cégtörvény egyik változása is érinti az ingatlanokat. A januártól alkalmazandó előírások egyikeként gazdasági társaság székhelye, telephelye és fióktelepe csak olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonában van, vagy amelynek használatára a cég jogosult.

Olvasóink írták

  • 2. TK 2008. január 02. 23:11
    „Ki fogja megfizetni az emelést? Hát a vevő! Szóval már megint sikerült növelni egy kicsit az ingatlanok értékét.
    Ez biztos nem jó senkinek...”
  • 1. Kolompár Rómeó 2008. január 02. 09:31
    „Pedig a veresjani es a gyferi azt hazudták, hogy nem lesz újabb adóemelés. Mert az, hogy "Kedvezőtlenebbek az ingatlanokkal kapcsolatos adószabályok", ezt jelenti. Persze akkor sem hittem el nekik. Mint ahogy semmit, amikor mozog a szájuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január 1-től változások a társadalombiztosításban

Jelentősen megváltoztatta az Országgyűlés a társadalombiztosítási járulékok belső szerkezetét,… Tovább olvasom