Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kesznyétenbe készül a Magyar Gárda?

A Magyar Gárda borsodi százada közleményében állítja: lincshangulat van Kesznyétenben. A település polgármestere nem kérte a gárda segítségét, szerinte a község közbiztonsága átlagosnak mondható.
Az elhíresült ügy minden főszereplője áldozat és vétkes egyben, mi mindkét családdal együttérzünk - jelenti ki Kecső Imre polgármester, aki mindenkit arra kér, hogy hagyják, hadd próbálja a település közössége saját maga megoldani a gondokat. Jelenleg a rendőrség és a hatóságok megfelelően kezelik a helyzetet, ha újabb intézkedésre lenne szükség, azt ők maguk kezdeményezik majd. Lehet, hogy a temetés körül még felkorbácsolódnak az indulatok, de majd elül az is - mondja.

Rákérdezünk: kérték-e a Magyar Gárda segítségét? A felelet határozott: nem.

Nem kivételes

A polgármester hangsúlyozza: a község közbiztonsága átlagosnak mondható, a kisebb értékű lopások gyakoriak, a súlyosabb bűncselekmények azonban nem jellemzők. Megkérdezzük, őt lopták-e már meg.

- Nem hiszem, hogy lenne a faluban olyan, akit még nem - hangzik a válasz. - Azt viszont nehéz megmondani, mi volna ez ellen a megoldás. Azt gondolom, ha ugyanolyan rendőri jelenlét lenne mindig a faluban, mint most, akkor az hatásos volna - vélekszik.

Kecső Imre polgármester: a rendőrség és a hatóságok megfelelően kezelik a helyzetet
Kecső Imre polgármester: a rendőrség és a hatóságok
megfelelően kezelik a helyzetet. Fotó: boon.hu

Az ominózus utcában most nagy a csend, de amint megállunk valahol beszélgetni, nyomban körénk csoportosulnak. Mindenkinek van története arról, miként lopták el az összes aprójószágát, milyen gátlástalanul dézsmálják a nehezen megtermelt zöldségféléjét, gyümölcseit. Többen végleg feladták már, mert nem jelent gátat se kerítés, se kutya. Többen is állítják, rendszeresen fenyegetik őket.

- A párom azt mondta, egyszer, meglásd, mire felébredünk, a házat is elhordják fölülünk! - árnyalja a helyzetet egy asszony.

Négy falura ketten

Mutatják azt a házat, ahol az áramütés következtében elhunyt férfi anyja él. Meg-megjelenik egy-egy feketeruhás ember a portán.

Épp csak néhány telekkel odébb áll a lakatlanná lett ház. Az utca felől nem látszik a karók közé kihúzott elektromos vezeték. A kerítés előtt egy rendőrautó, majd egy másik is érkezik.

Monok polgármestere vállalta a kesznyéteni férfi védelmét

A monoki polgármester saját pénzén fogadott ügyvédet annak a 68 éves kesznyéteni férfinak, akit kedden vett őrizetbe a rendőrség több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt. VIDEÓ: interjú a monoki polgármesterrel itt.

- Váltásban teszünk egy-egy kört a faluban, s közben az idős pár felnőtt lányáéknak a házára is rá-ránézünk. Ők és a néni, a jószágokkal együtt egy időre elhagyták a falut - mondja a négy rendőr egyike. Megtudjuk, "rendesen" két körzeti megbízott van négy faluban: Kesznyétenben, Kiscsécsen, Girincsen és Körömben, összesen 160 órában havonta. Ha valami baj van, akkor erősítésként még jön két járőr Tiszaújvárosból.
Mint elmondják (van közöttük kesznyéteni is), a helyiek fele már nem is jelenti be, ha meglopják. "Úgyse mennek vele semmire."

Egy szomszéd szerint

Munkából jöttem haza, úgy éjféltájt. Teljesen csendes volt az utca, hamar lefeküdtem. A fiam költött fel, hogy tán meghalt a szomszéd Joli néni, mert világosság és nagy sírás-rívás van odaát. Csak másnap tudtuk meg, hogy nem Jolán néni halt meg, hanem a fia, agyonütötte az áram, mikor átmászott a más kerítésén. Én mind a kettőt sajnálom: aki meghalt, azért, mert bár sok zsiványságot elkövetett, azért azzal csak nem állt arányban, hogy meghalt. Az öregeket meg azért, mert a koruk ellenére rengeteget dolgoztak, hogy legyen egy kis nyugdíjkiegészítésük, hiszen árulták is a portékájukat. Csak az tudja, mennyit kell azért túrni a földet, aki maga is próbálta. Nem tudták már, hogyan védjék meg a magukét. De azért nem kellett volna annyit beletenni abba a kerítésbe - véli Farkas Gézáné, Edit.

- Mi is cigányok vagyunk, de mindketten dolgozunk a TVK-ban, a férjem már 27. éve. Úgy gondolom, aki akar, az talál magának munkát. Ha pedig munkát kap, azt becsülje is meg. Három gyermekünk van, de nem volt belőle gondunk, hogy cigány vagy nem cigány. A két nagylányomnak is mindig inkább nemcigány barátnői voltak. Gondolom, a családi neveléstől is függ, hogy milyen példát követnek a gyerekek.

A Magyar Gárda borsodi századának sajtóközleménye

A Magyar Gárda borsodi százada az országos vezetéssel egyeztetve, a 2008. június 30.-ai Kesznyéteni roma rablási kísérlettel kapcsolatban kialakult helyzet miatt úgy döntött, megkeresi az illetékes rendőrkapitányságot. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz annak a Magyar családnak a védelmében, akiken az elhunyt rokonai és ismerősei bosszút akarnak állni. Jelenleg a rendőrség nagy erőkkel biztosítja a helyszínt. Kesznyéteni lakosok elmondása szerint, a roma kisebbség csak arra vár, hogy a rendőrség elhagyja a területet. A Magyar Gárda tisztában van azzal, hogy a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, de nem garantálhatja örökre a család védelmét. Tekintettel a kialakult helyzet súlyosságára a Magyar Gárda a Nemzeti Őrsereggel karöltve állandó készültség mellet, kész a halálosan megfenyegetett Magyar család személyi és vagyoni védelmére. Kérünk minden állampolgárt, akinek az üggyel kapcsolatban érdemi információi vannak, azt közölje a rendőrséggel. Ez az eset is rávilágít arra a helyzetre, hogy a lakosság kénytelen akár törvénytelen eszközökhöz is nyúlni, családja és vagyona megóvása érdekében. Végső elkeseredésükben egyre többen gondolják úgy, hogy csak így lehet ennek a bűnözési formának véget vetni. Egyre kevesebb állampolgár bízik a törvények nyújtotta lehetőségekben.

Egyed Zsolt, Magyar Gárda Borsod megyei Kapitánya

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Lemba 2008. július 05. 07:59
  „King Tiger
  Teved! A 3 m-es fal electromos vezetekkel a tetejen csak lelassitja a behatolas sebesseget.
  Ezenkivul a kovetkezo kiegeszito berendezesek ajanlatosak:
  1) vas racs ajtora ablakra specialis lakattal. A racs anyaga 12-es tomor negyszog, mert nehez atvagni.
  2) Minimum negy kutya, 1 kisebb bent a hazban, harom nagy kint. Fajtajuk: jack Russel, Boer bull, Rhodesian rich back, Pit bull, Mastiff, Doberman specialis idomitassal.
  3) Az alvo resz kulon elkeritve es zarhato legyen.
  4) Toltott revolver az agy mellet es egy tartalek rovid csovu pump gun a kozelben.Rendszeres fegyverhasznalati gyakorlat. Kessel vagy bottal valo vedekezesi technica szinten hasznos.
  5) Onvedelmi kikepzes, eddig a leghatekonyabbnak a kyokushin karatet talaltam. Hit to kill. Egyszer van lehetoseg utni ezenkivul megtanit a fajdalom turesere, pressure pontok helyere, hatekony utesi es rugasi technikakra.
  6) Riaszto berendezes es fegyveres orszolgalat akik 5 percen belul reagalnak.
  7) Jo insurance, ha meg is kirabolnak a biztosito fizessen.

  Ez az egesz az idodet nem beleszamitva 100 ezer forintba kerul havonta szerenyen. Ennek ellenere a miniszter elnok hazat nehany hete kiramoltak. Ket nap mulva fedeztek fel a rablast.

  Evente 19 500 bejentett nemi eroszak van az orszagban. A be nem jelentettek szamat fel sem tudjak becsulni.

  Egy nagyon erdekes reportot lattam a kovetkezo website-on http://tdyweb.wbteam.com.
  Tortenelmi tenyekkel bizonyitottak a jelenlegi helyzet kialakulasat. Sajnos a mai, politikailag elfogadott szociologia tudomany allaspontja teljesen haszontalan ebben a kerdesben. Ajanlom mindenki figyelmebe.”
 • 38. dfsfdf 2008. július 05. 06:46
  „17. Az öreg bácsi hol terrorizált??? Remélem majd megtapasztalod egyszer, milyen, a cigáynszeretet...”
 • 37. gézaK 2008. július 04. 23:56
  „A MAGYAR GÁRDA NEM HOGY ÉPITENÉK AZ AUTÓ PÁLYÁT MEG AZ UTAKAT LEGALÁBB VOLNA EGY KIS SZINÜK MERT OLYAN SÁPADTAK ÉS VÉRSZEGÉNYEK .”
 • 36. falusi 2008. július 04. 22:06
  „A faluban már mindenkit megloptak akkor a közbiztonság nem átlagos.
  Szerintem egyszerűen csak nincs. Egy haláleset kellett ahhoz, hogy a rendőrségnek feltünjön, ott a cigánybűnözés már elviselhetetlen méreteket öltött. Vajon hány ilyen település van még? Ott is halnia kell valakinek, hogy a rendőrség komolyan vegye az uborka lopásokat?”
 • 35. King_Tiger 2008. július 04. 21:37
  „Érdekes, hogy Dél-Afrikában a fehér negyed házait veszi körbe magas fal és a tetején nagyfeszültségű vezeték, megvédve őket a csoportosan újraelosztást végző színesbőrűektől. Persze ott még a fegyvertartás is engedélyezett (csak a biztonság kedvéért), a
  és a rendőrök sem félnek használni a fegyvereiket.
  Ott viszont nem hallottam még ilyen sajtótájékoztatóról, hogy a romák (bocs feketék) rettegésben élnek, mert félniük kell a - már kisebbségben lévő - fehérektől.
  Lehet hogy ezek a hangok itt is megszűnnek, amint többségben lesznek.
  A politikusoktól ne várjon senki sem jót, a s.ggnyalás továbbra is menni fog a szavazatokért. A cél szentesíti az eszközt!
  Új Magyarország. Igen megcsináltuk!”
 • 34. wass 2008. július 04. 21:35
  „Konok Manók (29.sz.)

  kerem, maga is maradjon hátterben. nem elég, hogy ostoba dumával gerjeszti az indulatokat, de nagyon rontja az olvasók helyesírasi készségét is.

  azt írta: "tolvaly"! Jézus Istenem! Maga nagyon osztja az észt rémületes alulképzettséggel. a szó helyesen: "tolvaj".

  csók hülye!”
 • 33. jobbközép 2008. július 04. 21:15
  „"Konok Manók"

  Tiszta szívből kívánom, hogy legközelebb éjszak hozzád is menjen be három megtermedt látogató.

  Majd akkor osszál észt!”
 • 32. Jobbközép 2008. július 04. 21:12
  „Vappe,

  Pont az ilyen emberek, mint te (kis t-vel) adják alá a lovat az ilyen söpredéknek. Mi a fenét keres más, saját tulajdonú, bekerített telkén három nemzetiségi az éjszaka közepén, huszonyolcadjára?

  Nagyon nem jó, hogy Magyarországon ennyit ér a magántulajdon, és még van egy-két ilyen kitekertagyú, hogy ezt a söpredéket védi. És a Magyar Gárda is ugyanennek a problémának a terméke, mert az emberek úgy érzik nincsenek biztonságban egy törvényen kívüli rétegtől. Én rendszeresen járok autóval Szabolcsban és Borsodban. Úgy mászkálnak az úttesten és mindenfelé bandákban, nemhogy kiszállni az autóból, még megállni sem tanácsos.

  Tanárverések a VIII-kerben, Olaszliszka, és most a legújabb szocpolos sikkasztás Monokon....

  Olaszországban nemrégen nem voltak ilyen türelmesek az emberek, ezt mindenki láthatta a tv-ben.”
 • 31. kudaj 2008. július 04. 20:50
  „konok manók!te szerintem nem vagy normális!”
 • 30. csanyiv 2008. július 04. 20:46
  „No, ha már itt kérdés volt, hogy csinált-e valamit a magyar gárda eddig...
  Itt egy jó példa:
  http://www.echotv.hu/video/index.php?akt_menu=1038&media=3738”
 • 29. Konok Manók 2008. július 04. 20:36
  „A paraszt cigányt ölt árammal a telkének határon, az uborkáját védve. Akasztani kell az öreget is, és a tolvalyokat is. Mindkettő közveszélyes.”
 • 28. zimezum 2008. július 04. 20:23
  „mielőtt pár barom nekiszalad, IDEIGLENESEN”
 • 27. Barnabas 2008. július 04. 20:22
  „Amugy van egy masik erdekes tema, a magas-profilu cigany bunozok. Multkor valutat akartam valtani, es elottem a sorban egy hatranyos helyzetu ur a farzsebebol elokapott 800,000 forintot, hogy abbol venne eurot. Amikor elindult visszafele, hangosan visszakiabalt a penztarosnak, hogy gondoskodjon arrol, hogy legyen eleg euro, mert holnap is hoz ugyanennyit atvaltani.”
 • 26. zimezum 2008. július 04. 20:21
  „´noh má , gyurcsótányéknak csak sikerült ideiglesen kiiktatni a kuruc.infot?????????????”
 • 25. Vodi 2008. július 04. 20:08
  „Aha persze! Mindenki demagóg. Nekem oszt mindegy, milyen színű a bőre. Ne mászkáljon a portámra. Megértem az öreget, a zsaruk lósz@rt se csinálnak.”
 • 24. lakme 2008. július 04. 20:00
  „tudta hogy áram van a keritesben, csak nem tudtam mi az, azt hitte kisfröcsc folyik a vezetékben.. mert ugye iskolaba nem jart.. hatha egy kigyoubi miatt nyuvadt ki hat attol... velem miert nem tortenhet meg az ilyesmi?????”
 • 23. zimezum 2008. július 04. 19:21
  „vappe ba..meg TE NAGYON HÜLYE vagy
  szerinted az öregember ment a cigány portájára???????????”
 • 22. wass 2008. július 04. 19:08
  „Vappe

  te nagyon hulye vagy, gonosz retorikaju rossz es demagog, buta, ostoba szonok.

  a dolgot meg kell oldani, de nem ilyen hulye emberekkel, maradj hatul es ne szolj bele.

  bizom benne, vannak okosabb politikusaink is, mit te, te kartekony demagog!”
 • 21. Pubi 2008. július 04. 18:48
  „Polgármester of Monok for President! NOW!!!”
 • 20. THK 2008. július 04. 18:44
  „Túrót "ölt a paraszt"!

  A barmok TUDTÁK, h áram védi a kertet, mégis bemásztak = max. öngyilkosok lettek tehát...
  Amikor pár hónapja egy vasúti kocsit akartak kirámolni "tesóik", de hálistennek ott is agyonvágta egyikőjüket a felsővezeték, kit vontak felelősségre a MÁV-nál?

  Másrészt: pont azért, mert tudtak az áramról, legföljebb a helyében nem lehettek biztosak, aligha valószínű, h tényleg pusztán uborkára akart volna menni három kancigány (még az anyja sem erről, hanem "megleckézetetésről" beszélt!), amint egy egyedülélő nyugdíjashoz törtek be: könnyen lehet, h az öreg a saját életét védte meg, akár a tudtán kívül.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP javaslatok a segélyezési rendszer átalakítására

Helyesli a KDNP a kormány tervét azzal kapcsolatban, hogy visszaállítsák a segély és a munka… Tovább olvasom