Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Kevesebb igazoltatást akar a TASZ

Korlátozná a rendőrök igazoltatási jogkörét a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű civil szervezet. Szerintük ugyanis hiába van törvény, a rendőrök ez alapján bárkit, bármilyen indokkal ellenőrizhetnek. Magyarországon évente másfél millió embert igazoltnak a rendőrök.
Személyi igazolvány és lakcímkártya - a rendőrök ezeket kérik igazoltatáskor. Kényükre-kedvükre nem, csak meghatározott célokkal ellenőrizhetnek. Ezt a 2007-es rendőrségi törvény szabályozza, amelyben egyébként csökkentették az igazoltatás lehetséges indokainak számát.

Horváth Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredesének felsorolása szerint a közrend és a közbiztonság védelme, bűnmegelőzési és bűnüldözési cél, belföldi tartózkodás jogszerű megállapítása, illetve közlekedésrendészeti eljárás során van lehetősége a rendőrnek a személyazonosság megállapítására.

A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet szerint viszont ez is sok. Azt mondják: a gyakorlatban bármi igazoltatási ok lehet.

Dénes Balázs, a szervezet elnöke úgy fogalmazott: "gumiszabályokról van szó", mert olyan általános indokok szerepelnek benne, mint a közrend védelme vagy a közbiztonság. Törvényes, amit a rendőrség ma csinál, de ez nem változtat azon, hogy az emberi jogi szervezetek álláspontja szerint sokkal szűkebbre kell szabni a rendőrség igazoltatási jogkörét.

Magyarországon évente másfél millió embert igazoltatnak. Ráadásul egy 2006-ban, a TÁRKI által készített felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezett rendőrök fele azt gondolja saját munkatársairól, hogy romákat gyakrabban ellenőriznek. A rendőrség szerint azonban a felmérés óta a helyzet sokat javult.

Olvasóink írták

 • 4. 4 2008. július 17. 09:03
  „Igazat adok a TASZ embereinek, aki ezentul ugy gondolja, hogy szeretné ha a rendőr igazoltassa fáradjon be a legközelebbi rendőrörsre, de gondolom azt sem várja el a tasz., hogy ha valahol lesz egy betörés, rablás, esetleg más büncselekmény ahol az elkövető nem ismert, hogy a rendőr kiáljon és igazoltasson.
  Ugyhogy felszólítanám a TASZ nevében az összes körözött személyt legyenekszívesek felkeresni valamely rendörörsöt, mert a rendöröknek nemsoká nem lesz lehetősége az igazoltatásra, így a körözött és egyéb büncselekményel gyanusított személyek felkutatására sem.  Még egy két ilyen jó ötletet kérnénk, a TASZ-tól!”
 • 3. Jogging 2008. július 16. 07:57
  „Én meg kevesebb ingyenélő jogvédőt követelek, még sem hallgat rám senki.”
 • 2. dadas 2008. július 16. 06:44
  „vagy tudjátok mit? ne is legyen már rendőrség sem, mert az zavarja az embereket... olyan kényelmetlen...
  "TÁRKI által készített felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezett rendőrök fele azt gondolja saját munkatársairól, hogy romákat gyakrabban ellenőriznek." na erre meg nem is érdemes reagálni! szerencsétlen romák... még igazoltatni sem lehet??? remélem az amnesty international is beszáll ebbe, mert ez "tarthatatlan"...”
 • 1. dadas 2008. július 16. 06:42
  „TASZ! Na elmentek a jó...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól változhat a szociális segélyezés

Nem költhetik el szabadon a családi pótlékot azok a szülők, akik nem járatják rendszeresen iskolába gyerekeiket. Egyebek mellett ezt tervezi a szociális minisztérium. Tovább olvasom