Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Kóka János békében szeretne válni

Sem Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztése, sem pedig a tárcacsere nem vetődött fel az SZDSZ részéről javaslatként és nem is volt ilyen szándékunk - reagált Kóka János, az SZDSZ elnöke Gyurcsány Ferenc az Indexnek adott nyilatkozatára.
A liberális politikus azt mondta, megérti, hogy Gyurcsány Ferenc utólag az SZDSZ-re kívánja hárítani a felelősséget a kialakult helyzetért, ők azonban nem szeretnének részt venni ebben az üzengetés-versenyben a miniszterelnökkel. "Váljunk el békésen, csendben, és kerüljük a hangos válópert, az ország stabilitása, kormányozhatósága ezt kívánja" - mondta Kóka János.

Kóka János európai körútjának helsinki állomásán azt mondta, soha nem rejtette véka alá az SZDSZ, hogy mi lehet a következménye a koalíciós szerződés felmondásának, de tárcacseréről, vagy Horváth Ágnes menesztéséről soha nem tárgyaltak. Kóka János hozzátette, távol szeretné magát tartani attól a vitától, hogy utólag ki hogyan emlékezik vissza a koalíciós tárgyalásokra, de az SZDSZ álláspontja végig az volt, hogy ki kell tartani a reformok mellett. Kóka János éppen Matti Vanhanen finn miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után példaként említette azt is, hogy a közelmúltban Finnországban is minisztercsere történt és a koalíciós partner egyik politikusa kényszerült távozni.

A finn miniszterelnök ennek kapcsán azt mondta, hogy bár joga lett volna ahhoz, hogy ő mentse fel a minisztert, az ő politika kultúrájukban elképzelhetetlen, hogy a koalíciós partnerrel való egyeztetés nélkül tegyék meg ezt. A finn miniszterelnök beszélt arról is, hogy 1990 körül, amikor összeomlott a Szovjetunió, úgy kellett Finnországban strukturális átalakításokat végrehajtani, hogy közben piacokat is veszítettek. Az akkori vezetés az emberek tiltakozása ellenére is végrehajtotta a gazdaság stabilizálásához szükséges lépéseket, és bár utána 8 évi ellenzékiség következett, úgy tudtak most visszatérni, hogy amit ígértek, azt végrehajtották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a TB-mentő népszavazást kezdeményező aláírásokat

Csütörtökön délután egy órakor átadta az Albert-házaspár nevével fémjelzett, az egészségbiztosítási… Tovább olvasom