Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

LB: az önkormányzatok buzdíthatnak népszavazásra

A Legfelsőbb Bíróság szerint az önkormányzatok népszavazást népszerűsítő tevékenységéről nem dönthet az Országos Választási Bizottság (OVB), így a testület nem is tilthatja be azt. Ezzel megváltoztatták az OVB korábbi döntését, amely törvénysértéssel vádolta a józsefvárosi önkormányzatot.
A nyolcadik kerületi önkormányzat szabad demokrata polgármestere korábban azért támadta az általa vezetett jobboldali többségű képviselőtestületet, mert népszavazásra buzdítottak. Csécsi Béla szerint a népszavazásról szóló hirdetmények alkalmasak voltak a választók befolyásolására. Ezért az OVB-hez fordult, a bizottság pedig azt állapította meg, hogy a képviselőtestület megsértette a választási törvényt.

Ezután Kocsis Máté fideszes alpolgármester a határozat miatt a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) fordult. Az LB hétfői végzésében megváltoztatta az OVB döntését. Az indoklás szerint a költségvetési szervek - így az önkormányzatok - nem tartoznak a választási eljárási törvény hatálya alá, így az OVB nem rendelkezhet róluk. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok végezhetnek népszavazáson való részvételre felhívó tevékenységet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil élet

A Dunakiliti Öreg-Füzes Faluvédő és Kulturális Egyesület a helyi gyermek színjátszó kört, a… Tovább olvasom