Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Magyar drukkereket vertek kommandósok egy szlovák meccsen

Botránysorozat kísérte a szlovákiai Dunaszerdahelyen a helyi labdarúgó csapat (DAC) és a pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzését, amelyen többen megsérültek és több tucat szurkolót előállított a rendőrség. Egy magyar szurkolót mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.
Magyar szurkolók sérültek meg a szlovákiai Dunaszerdahelyen, a DAC-Slovan focimeccsen, amikor a szlovák rendőrök és a magyar drukkerek összecsaptak. Több szurkolót kórházba szállítottak, egyikük állapota valószínűleg súlyos, őt mentőhelikopterrel vitték kórházba. Egy időre az a hír terjedt el, hogy a magyar szurkoló meghalt, de ezt a helyi források cáfolták. A magyar konzul már a helyszínen van, biztos információt egyelőre nem tudni.

Az egyik magyar sérültet mentőhelikopter szállította el. Eltört az állkapcsa és nem lélegzett, ezért intubálni is kellett, vagyis csövet vezettek a légcsövébe, hogy újraindítsák és biztosítsák a légzését. A helyszínen az a hír terjedt el, hogy a sérült drukker meghalt, ezt azonban a stadion hangosbemondóján keresztül nem sokkal később cáfolták, és a szlovák rendőrségi szóvivő is azt közölte, hogy a szurkoló nincs életveszélyben. A Hír TV viszont négy óra után nem sokkal - meg nem erősített információkra hivatkozva - arról számolt be, hogy a mentőhelikopterrel kórházba vitt magyar meghalt.

A Külügyminisztérium szóvivője, Szelestey Lajos azt mondta, hogy a magyar konzul, és a polgármester már a helyszínen tájékozódik a történtekről, amint biztos információjuk lesz a sérültek állapotáról, közzéteszik.

A szurkolókra várnak a budapesti szlovák nagykövetség előtt

A dunaszerdahelyi mérkőzésről érkező szurkolókra vár az a 800 ember, akik szombat este gyűltek össze a budapesti szlovák nagykövetség előtt demonstrálni. A mérkőzésre utazott drukkerek közül egyébként már többen haza is érkeztek, köztük Budaházy György is. A helyszínen lévő Magyar Gárda egyik vezetője elmondta, addig nem mozdulnak a követség elől, ameddig a szurkolók meg nem érkeznek, addig békésen várakoznak.

A játék körülbelül negyedórára le is állt, miután a 15. percben a kommandósok behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A Videa helyszínen tartózkodó tudósítójának a rendőrségi szóvivő azt állította, hogy a magyar szurkolók pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára, a drukkerek szerint viszont váratlanul, minden előzmény nélkül támadtak rájuk a rendőrök.

Egy helyszíni tudósító szerint a stadion minden részén, mindkét csapat szurkolói dobáltak petárdákat, így a rendőrök behatolása a magyar szurkolók teljesen különálló szektorába viszonylag váratlanul történt.

A szlovákiai Új Szó úgy tudja, hogy 13 szurkolót még a meccs előtt előállítottak. A stadionhoz vezető úton a rendőrök mindkét csapat szurkolóival összecsaptak. Az nb1.hu szerint a pozsonyiak a DAC székházát üvegekkel és görögtüzekkel dobálták meg. A rendfenntartó erők közbelépése nyomán több vérző fejű Slovan-drukkert vittek el a helyszínről.

A szlovák hatóságok hatalmas erőkkel vonultak fel a találkozóra, 1020 rendőr mellett rengeteg biztonsági őr és katona ügyelt a 10 ezer néző, mivel Magyarországról mintegy ezer szurkoló, köztük több ultracsoport is érkezett Dunaszerdahelyre, hogy biztassa a felvidéki együttest a Slovan ellen. Az MTI szerint a stadionban a magyar zászlókon kívül Nagy-Magyarországot ábrázoló drapériákat is látni lehetett.

A második félidőben rendbontásra nem került sor, a meccset végül 4-0-ra a Slovan Bratislava nyerte. Az MTI azt közölte, hogy a mérkőzés után a Slovan szurkolóit a vízágyúkkal felszerelkezett rendőrök a pályaudvarig kísérték.

Gőbl Gábor, aki mintegy ezer magyarországi drukker utaztatását szervezte a meccsre, az MTI-nek elmondta, hogy a rendőrség őrizetbe vette a találkozóra tartó Romantikus Erőszak nevű együttes tagjait. Ez az együttes, és a Hungarica nevű banda tartott volna koncertet a mérkőzést után Nagyudvarhelyen, ezt azonban péntek este lemondták.

Korábban már volt hasonlóan incidens a magyar szurkolók és a szlovák rendfenntartók között: 1992-ben a Ferencváros Bajnokcsapatok Európa Kupája-selejtezőt játszott a Slovan Bratislava otthonában, akkor maszkot viselő kommandósok verték meg a zöld-fehér drukkereket.

16 magyar állampolgárt állítottak elő, összesen 50-en szorultak orvosi ellátásra

Tizenhat magyar állampolgárt állítottak elő a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati dunaszerdahelyi mérkőzése során - tájékoztatott a szlovák rendőrség. A meccs előtt és alatt előállított szlovák állampolgárok száma 15, közülük 13 Slovan-drukker.

A rendőrség összesen 31embert állított elő, 16 magyar és 15 szlovák állampolgárt - mondta Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az előállított személyek további sorsáról egyelőre nem adott tájékoztatást. Azt azonban megerősítette, hogy a DAC-szurkolókkal szembeni fellépésre azért volt szükség, mert köveket hajigáltak a lelátóról, és többen közülük a rendőrökre támadtak.

Minden előállított magyar állampolgárt szabadon engedtek

A dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati mérkőzésén előállított mind a 16 magyar állampolgárt szabadon engedte a szlovák rendőrség - mondta a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője. Martina Kredatusová hangsúlyozta, az előállítottakkal - a szlovákiaiakkal együtt 31 személyről van szó - kapcsolatos információkat egyelőre nem dolgozták fel teljesen, ezért az eljárás részleteiről később számolnak be. Stanislav Jankovič, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a sajtónak elmondta: eljárás indult egy, Szlovákia területén körözött magyar állampolgár ellen, és egy másik magyarországi szurkolóval szemben is, aki hamis iratokkal lépte át a szlovák-magyar határt.

A szlovák rendőrség előzetes összegzése szerint az orvosi ellátásban részesültek száma körülbelül 50, közülük 25 főt helyben láttak el. Hat személyt mentőautóval a helyi kórházba szállítottak, egyet - egy 18 éves dunaszerdahelyi férfit - helikopterrel az egyik pozsonyi kórházba vittek. Kredatusová megerősítette: az ittas fiatal epilepsziás rohamot kapott, de már nincs életveszélyben. Egy rendőr kisebb sérülést szenvedett.

A szlovák rendőrség sajtóközleménye szerint három bűncselekmény ügyében is eljárás indult: az egyik egy kábítószer-eset, két pozsonyi drukkert pedig szélsőséges mozgalmak népszerűsítése - tiltott önkényuralmi jelképek használata - miatt vonnak felelősségre. Egyikük, egy 28 éves férfi a második világháború alatti nácibarát szlovák bábállam félkatonai szervezetének, a Hlinka Gárdának a zászlaját lengette. A másik, 23 éves férfi egy fasiszta jelképet ábrázoló kitűzőt viselt a ruháján.

A közbiztonságra körülbelül ezer rendőr felügyelt, beleértve a szlovák határrendészet munkatársait, akik a Pozsony és Párkány közti, határ menti régióban ellenőrzéseket is tartottak. Még a mérkőzés előtt különféle, fegyverként is használható tárgyakat foglalt le a szlovák rendőrség: vasrudakat, házilag átalakított késeket és más tárgyakat.

A szlovákiai magyar párt elnökhelyettese kikérné a rendőri akcióról készült videofelvételt

Törvényesen járt el a szlovák rendőrség a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésén - véli a szlovák kormány kisebbségekért is felelős miniszterelnök-helyettese. A magyar párt elnökhelyettese azonban azokat a videofelvételeket kéri, amelyek a DAC-szurkolókkal - köztük magyar állampolgárokkal - szembeni fellépésről készültek.

Dušan Čaplovič és Berényi József erről a pozsonyi SITA hírügynökségnek nyilatkozott. Mindketten jelen voltak a mérkőzésen. A szlovák kormány alelnöke szerint mindkét szlovákiai szurkolótábor kulturáltan viselkedett, néhány Slovan-drukker kivételével. Úgy véli, a lelátónak azon a részén akadt probléma, ahol a Ferencváros szurkolói voltak, s éppen ezen a részen vált szükségessé a rendőri fellépés.

Berényi József szerint azonban kérdéses, megfelelő volt-e a beavatkozás. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos aggodalmáról közvetlenül a helyszínről telefonon beszélt Robert Kaliňák belügyminiszterrel is. Arról, hogy esetleg milyen lépéseket kellene tenni az ügyben, Berényi előbb a Magyar Koalíció Pártján belül akar egyeztetni, ám valószínűleg parlamenti képviselőként kérni fogja a rendőri akcióról készült hivatalos videofelvételeket.

Čaplovič közölte, a szlovák országos rendőrfőkapitány helyettese a beavatkozásról a meccs szünetében neki és Berényinek is beszámolt.

Forrás: Független Hírügynökség / origo

Olvasóink írták

130 hozzászólás
 • 130. egy ottlévö szurkolo ismeröse 2008. november 04. 13:54
  „Mocskos Slota! arrol irnak hogy összecsaptak a rendörök és a Magyar szurkólok. a Magyar szurkolok menekültek a korláthoz és ott is ütötték öket. télleg nagy összecsapás volt mit ne mondjak!!!!!!!”
 • 129. ĐÄw|đEUREUR× 2008. november 03. 21:39
  „Az a legnagyobb gáz h télleg meg sem tudjuk számolni hányszor történt olyan dolog hogy csak azért karcolták meg a festéket vagy azért dobták/törték be az üveget az autón mert magyar rendszám van rajta de addig fog ez fojtatódni amíg a magyarok is elkezdik szopatni a szlovákokat azért40-50 skinhead meg tudna verni egy turistabusz utasait nehogy félreértsetek nem buzdítok senkit csak ez az én véleményem valamint a skinheadek sem tudnak semmit tenni”
 • 128. seleron 2008. november 03. 11:59
  „Az a bibi hogy a szlovákok vannak lépéselőnyben.
  Egy hét múlva sajnos ez is el fog sikkadni mint minden más kint élő, vagy a szomszédba menő magyarok ellen elkövetett atrocitás. A kormány nem fog nagyon tenni ellene semmit, mert nem is tud, az EU meg pláne.
  Diplomáciai úton lerendezik. Egy két ejnye bejnye aztán ennyi.
  Különben is itt van ez a gazdasági szar amin tul kell tenni magunkat.

  A farok Slotáék meg jót röhögnek hogy megint kibasztak velünk.
  De az elöző hozzászólásommal azért egyetértek”
 • 127. kiri01 2008. november 03. 11:07
  „seleron
  Nem utálod te annyira jobbikos dolgokat. Ők is az igazat mondják, meg részben te is.

  Ebből lehet később háború, ha nem változik semmi. Háborút józeneszű ember nem akar, de az önvédelem az már más.”
 • 126. seleron 2008. november 03. 09:48
  „AZT A KURVA SZLOVÁK ANYÁTOKAT

  Mi jön még? Utálom a jobbikos dolgokat de ezt már nem kéne hagyni. Minket mindenki szivathat de nekünk nem lehet egy román kamionost megbüntetni mert 50 helyett 80-al megy lakott területen. Nekünk nem lehet beszólni az osztráknak ha szennyezi a Rábát.
  Nekünk kell igazodni a szomszédos országok maryargyűlőlő politikája ellen.
  Mi meg mit csinálunk? Folyamatosan elnézéseket kérünk ha valami bántót mondunk a szomszédokra. Amit meg is értek mert mi legalább intelligensek vagyunk.
  Máig nem értem hogy mit akar egy ország ami 18 éve létezik. Én az ő helyükben örülnék hogy egy ekkora semmitmondó közösség kapott a csehektől és tőlünk egy országot.
  Eddig a szerbek meg a románok akartak magyar vért inni, most a szlovákok akarják ugyanezt.

  Nem beszélve a szerbek meg a románok folyamatosan magyar vért isznak.

  Nekünk is kéne inni”
 • 125. tudom most jön a hideg-meleg 2008. november 03. 06:41
  „Mélységesen elítélem a Szlovákok viselkedését" velünk szemben!!!
  De azért ha lehet HÁBORÚ NÉLKÜL KELLEN E ezt a dolgot lerendezni!!!
  Mert szeretnénk OlOM" nélkül élni,mihez vezet a háború ártatlan emberek halálához.Szétrombolni házaink,árva gyerekek mardnak,fiatalok ezrei meghalnak és a többi...áááá ez nem vezet jóra!!!
  DE AKI EZT SZÍTJA" ANNAK NEM LESSZ SEMMI BÁNTÓDÁSA!
  Azért ellehet gondolkodni..kihúzza a rövidebbet..nem Ficó-Gyurcsány hanem MI!

  Mi magyarok ehhez nagyon kevesek vagyunk.
  Csak nézzünk egy példát. Vernek egy magyart 5-en és 50-nen nézik v. elszaladnak vagy elfordítják a fejüket,mintha mi sem történne!AKKOR MOST EZ A NÉZET VÁLTOZNA HÁBORÚ ESETÉN..NEEEM!!!
  Soha nem volt összetartás,még magyar-magyar közt sem!!!
  Aki szította az ostromot 2006-ban az most mossa kezeit,kis piti emberkék ülnek helyettük..

  MINDEN HÁBORÚT ELÍTÉLEK! MERT 1-2 ŐRÜLT MIATT KEZDŐDTEK!!!”
 • 124. Tudtam 2008. november 03. 00:28
  „Tudtam, ez lesz belöle!

  Holnap veszek 1.500 konzervet, meg 600 liter asvanyvizet, lemegyek a pincebe, lesz enni-inni valom,

  kereshetnek a totok!!!!!!”
 • 123. háború lesz 2008. november 03. 00:19
  „Bármennyire is hülyéznek egyesek, de sajna ebből háború lesz előbb-utóbb, EU/NATO ide vagy oda. A szlovákok a kisebbségi komplekszusukat nem tudják legyőzni, és nem is fogják soha, és az ilyen módokon nyilatkozik meg. Nem véletlen: ők az egyetlen trianoni rablónép, akinek nem volt azelőtt saját állama, mint az oláhoknak meg szerbeknek, ez látszik rajtuk.

  És ez egy szocdem kormány. Ha tetszik Fletóék tót megfelelője. Képzeljétek mi lenne egy jobboldali kormány esetén. Mi van ha esetleg Slota legközelebb nem 10%-ot kap, hanem 20-at? Lehet itt Göncz Kinga meg Fletó módjára töketlenkedni, mindent szó nélkül hagyni, de ebből súlyos bajok lesznek még. Amíg a határ menti színmagyar lakosságú 20-30 km-es sávot nem vesszük vissza a sok százezer magyarral együtt, addig csak rosszabbodni fog a helyzet.

  Először voltak a szórványos szemétségek, ami az oláhoknál is van, aztán jött Malina Hedvig ügye, amit kormányzatilag tettek azzá, ami, legutóbb könyvekben kezdték a földrajzi neveket szlovákul tanítani erőszakkal. Most meg itt van ez. Legközelebb meg jön az, mikor a rendőr pofánvág az utván mert magyarul beszéltél, meg hasonlók. Szerintem ezt már nem kéne megvárni. A brüsszeli esetleges tiltakozások nem érnek semmit, itt cselekdeni kell.Szerintem ezt már nem kéne megvárni.”
 • 122. e forumokon mindent szabad? 2008. november 02. 23:03
  „Moderátorok! ezt nem olvassák,hogy itt politikai hírdetés megy ?
  FELHASZNÁLÓI SZABÁLYZAT !”
 • 121. The BitBrain 2008. november 02. 21:26
  „Hétfőn tüntetés a tót nagykövetség előtt
  18:00-kor:
  http://szentkoronaradio.com/kozlemenyek/2008_11_01_felhivas-felkelesre
  Legyünk minél többen!”
 • 120. kiri01 2008. november 02. 20:25
  „Szerintem meg az a baj, hogy sok ilyen ember maradt itt mint ez a Foreign.
  Sokkal többen elmehettek volna innen, könnyebben lennénk.”
 • 119. zejko 2008. november 02. 18:48
  „110 az ETA terrorszervezet tagjai nagy rész egyetemisták értelmiségek csak ultra radikálisok!”
 • 118. csak 1 vélemény 2008. november 02. 16:41
  „1000,-1500 szurkoló,csak úgy véletlenül,összebeszélve, ment Szlovákiába meccsre,ahova,csak magyarok mehetnek. Idézve ULTRÁS kommentjéből.Zászlót lobogtatva,és közben mondták biztos,hogy ria-ria hungaria !Balhé lett,mert szlovák szurkolók is be mertek menni.
  Én nem pártolom a szlovákot,de ha ez fordítva történik,itt csinálnák ezt a szlovák szurkolók ?”
 • 117. Ekezetek nelkül. 2008. november 02. 16:24
  „Tehat:

  Figyelembe veve a helyesirast, focimeccs volt Besztecebanyan, ahol Nyitra gyözött. (vagy nem?)
  Nehany Magyar Gardistat pofan vagtak.
  Foreign nem volt meg itt Amerikaban.
  Anyad halaszlevet föz!!

  Van meg valami uj?”
 • 116. Foreign 2008. november 02. 15:44
  „Az marha unalmas viszont sokan szeretik.
  Az elso kort szoktam megnezni meg az utolsot.
  Viszont este 7kor jatszik a real Madrid es ha ma nyer a csapat akkor holtversenyben a barcelonaval felkerulnek az elso helyre a ligaban.”
 • 115. LOC 2008. november 02. 15:42
  „Lehet...inkább Forma 1-re készülök!Hogy ott is mi van!Üdv”
 • 114. Foreign 2008. november 02. 15:22
  „LOC inkabb nezz egy jo vigjatekot en is azt teszem eppen es spagettit eszem, hidd el sokkal jobban leszel tole mint ezektol a videoktol (nem nezem meg nem erdekel):D”
 • 113. LOC 2008. november 02. 15:19
  „A nagy átlagot lehet látni a következő videón:

  http://index.hu/video/2008/11/01/nacionalistak_a_nacionalizmus_ellen/?p=0

  Én az első felével értek egyet,a második nekem túl sok!

  Döntse el mindenki,kinek mi áll a szívéhez közelebb!”
 • 112. Foreign 2008. november 02. 15:15
  „LOCnak: "A balhét kereső szurkoló NAGY ÁTLAGBAN nem végzett egyetemista,akik szellemi munkát végeznek és a rohamrendőrök sem sokdiplomás értelmiségiek.MIndkettőben van elég sérelem...és ezt sajnos néha egymáson adják ki!"

  Ez minden csak nem igaz, a diploma nem ad intelligenciat max a tudast noveli egy adott teruleten amibol lediplomazol.

  Sok nem diplomas embert ismerek akinek sokkal tobb esze van mint itt sok hozzaszolonak.”
 • 111. de még mennyire.. 2008. november 02. 15:12
  „sok ilyen ember kellene nekünk mint FOREIGN!”
130 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A börtönből is fenyegetőznek az uzsorások

A börtönből is fenyegetőzik az a férfi, aki a gyanú szerint 50-100 százalékos uzsorakamatra adott… Tovább olvasom