Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Már itthon is tilos a nem gyerekbiztos öngyújtó

Keddtől tilos olyan öngyújtót forgalomba hozni az Európai Unióban, amely nem "gyerekbiztos"- erről még tavaly állapodtak meg a tagállamok, és egy év haladékot adtak az átállásra.
Hivatalosan tavaly március óta tilos a nem előírásszerű öngyújtók gyártása az Unióban, illetve azok importja a tagállamokba.

Az EU azért döntött a szabályozás mellett, mert évente csaknem 2000 ezer gyerek szenved sérüléseket a nem megfelelő öngyújtók miatt. Az Európai Bizottság adatai szerint több halálos kimenetelű tűzesetért is a nem biztonságos szerkezetek a felelősek.

A kedden életbe lépett szabály tiltja azt is, hogy érdekes formájú, játékra, állatra vagy valamilyen használati tárgyra (például mobiltelefonra) hasonlító öngyújtókat forgalmazzanak. Az Egyesült Államokban, ahol 10 éve csak gyermekbiztos öngyújtókat lehet árulni, a tapasztalatok szerint a balesetek 60 százalékkal csökkentek.

Egy öngyújtó attól gyerekbiztos, hogy a gyújtószerkezetet egy retesszel látják el, amelynek lenyomásával lehet csak meggyújtani a gyújtót. A közösségi szabályozás az eldobható és az újratölthető szerkezetekre egyaránt érvényes. Az EU fogyasztóvédelmi biztosa arra szólította föl a tagállamok hatóságait, hogy fokozottan ellenőrizzék milyen termékek vannak a boltok, trafikok polcain.

Olvasóink írták

 • 5. magyaro 2008. március 11. 22:49
  „waterbear.
  Csodát ne várj!!!! előtte még kb. 100000000000 megoldásra váró "fontos" probléma van a sorba!!! Majd 2044-ben foglalkoznak a problémával, ha ráérnek!!!”
 • 4. waterbear. 2008. március 11. 21:21
  „Valamit csak fel kell mutatni, az öngyújtó már EU kompatibilis... Tessék mondani, a fizetések mikor kerülnek sorra?:-)”
 • 3. miracle 2008. március 11. 20:29
  „:))”
 • 2. Josh 2008. március 11. 18:20
  „Méghogy gyerekbiztos... :) A fiam hétéves, de cirka öt percig tart (vagy még addig sem) neki bármely állítólag "gyerekbiztos" megoldás áthidalása. A kocsim hátsó ajtaján gyerekzár van. Ha felnőtt ül benn, akkor nem tud kiszállni, amíg kívűlről ki nem nyitom az ajtót. A gyerek az egyetlen, aki ki tud szállni egyedül, mert rájött, hogy ha letekeri az ablakot, akkor kinyúlva maga is kinyithatja a zárat. Cirka ennyit ér a legtöbb gyerekbiztos megoldás... Öngyújtón is. Arról nem beszélve, hogy a mai gyerekek sajnos már gyufával is profin gyújtanak rá...”
 • 1. miracle 2008. március 11. 17:55
  „Végül is, tekintve, hogy megoldottuk már az emberiség ennél jóval fontosabb 671 problémáját, időszerű volt erre is már sort keríteni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: korszakalkotó döntést hozott a Fővárosi Közgyűlés

Korszakalkotó döntésnek nevezte a Fővárosi Közgyűlés hétfői határozatát a Budapest Egészségügyi… Tovább olvasom