Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Másodfokú készültség az Ipolyon és a Zagyván

Elsőről második fokozatúra emelték az árvízi készültséget az Ipoly és a Zagyva folyón, valamint a maconkai és a mátraverebélyi tározókon, mivel a vasárnap reggelig lehullott csapadék mennyisége újabb árhullámot idézett elő.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közölte: a központi és szakaszvédelmi ügyeletek különös figyelemmel felügyelik a területet, folyamatosan tájékoztatják az érintett önkormányzatokat és a katasztrófavédelmi szolgálatokat.

Szombaton 50 szakemberrel kezdték el a figyelőszolgálatot. A védekezési-irányítási munkában segítik Szécsény, Pomáz, Csobánka településeket és több ezer homokzsákat adtak Vámosmikolának, Pomáznak, Szécsénynek, Csobánkának és Nőtincsnek.

Helyzetkép az árvízről, a viharról, az esőről Fotó: MTI (galéria)

Az igazgatóság tájékoztatása szerint szombaton 40 milliméternyi csapadék érte az Ipoly vízgyűjtőjét, ennek hatására ismét áradni kezdtek a mellékvízfolyások, és a felső szakaszon az Ipoly is. A magyarországi szakaszon jelenleg mindenhol árad a folyó.

Az Ipoly vízgyűjtőjén május 16-ig lehullott csapadék területi átlaga 133 milliméter volt. A kiadott előrejelzések szerint a következő két napon erre még 51,7 milliméter eshet, így a vízfolyásokon komoly árhullámok levonulása várható.

Ha a tényleges csapadék eléri vagy megközelíti az előrejelzett értékeket, akkor a következő napokban az Ipoly teljes szakaszán harmadfokú riasztási szinteket elérő, illetve azt meghaladó vízállások várhatók.

A Zagyva felső szakaszán is intenzív áradás kezdődött, Pásztónál vasárnap reggel 410 centiméterrel tetőzött az árhullám. A víz alsó szakaszra történő levonulását a mátraverebélyi tározó vízkormányzásával szabályozza az igazgatóság. Az előrejelzések alapján a Zagyva Szentlőrinckátánál hétfőn reggel eléri a harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

Korábban írtuk

A készültséget az Ipoly 29,3 kilométeres felső, Ipolyvece–Dejtár–Balassagyarmat–Szécsény szakaszára, a Zagyva teljes, Jászfényszaru-Szentlőrinckáta közötti 89 kilométeres szakaszára, valamint a maconkai és mátraverebélyi tározóra rendelte el az igazgatóság szombat reggel. Az említett szakaszokon figyelőszolgálat működik, és a szakaszvédelmi ügyeletek folyamatosan tájékoztatják az érintett önkormányzatokat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy szombaton többfelé lehet esőre, záporra, helyenként zivatarra számítani. A vasárnap reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a vízügyi igazgatóság területét érintő vízgyűjtőkön 24 és 30 milliméter között várható, és helyenként még több eső is lehetséges. Vasárnap is csapadékos, borult idő lesz, a csapadékmennyiség 3 és 30 milliméter között várható.

Amikor „rendben van a víz
Amikor „rendben van a víz", akkor ilyen szép, nyugodt folyó az Ipoly.
Képünk Ipolyságnál készült. Illusztráció: Wikipédia

Pénteken az Ipoly vízgyűjtőjén csak kisebb mennyiségű csapadék hullott, így az Ipoly egész vízgyűjtőjén apadásnak indultak a vízfolyások. Kivéve a főfolyó Kalonda–Nógrádszakál közötti, valamint az Ipolytölgyestől a torkolatig tartó szakasza, ahol éppen tetőzik a folyó.

Olvasóink írták

  • 1. Kudara 2010. május 16. 20:06
    „Borzalmas milyen idő van... :((((((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros riasztás: erős vihar, hatalmas esővel

Erős vihar és hatalmas eső várható vasárnap a Dunántúlon, a széllökések sebessége 110 kilométer/óra is lehet. Az ország többi részén valamivel csendesebb időre számíthatunk. Tovább olvasom