Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Még mindig habzik a Rába - szigorítanának

Szigorúbb jogi szabályozást sürget a hazai folyók szennyezése kapcsán Olajos Péter Európai Parlamenti képviselő. A "lex-Rába" június 18-án kerül az EP elé, és várhatóan ősszel dönt róla az EP és az Európa Tanács.
Ha elfogadják a javaslatot, több mint 40 veszélyes anyag kerül szigorúbb besorolásba, és 20-50 százalékkal emelik bizonyos vegyszerek határértékét - az EU valamennyi tagországában.

A közvélekedéssel ellentétben, a régóta húzódó egyeztetések és ultimátumok ellenére a Rába továbbra is habzik. Az immár hét éve fennálló problémát csak a jogszabályok szigorításával lehet eredményesen kezelni - közölte az MDF-es EP képviselő.

A javaslatcsomag alapján a határon átnyúló folyók és tavak esetében kiterjesztenék az együttműködési kényszert az engedélyeztetésre, illetve a monitoringra és a gyárak által kibocsátott szennyezést is bármikor ellenőrizhetnék a hatóságok. Szigorodna a naftalin származékok és más rákkeltő anyagok besorolása, az emissziós szemléletet pedig az imisszió váltaná fel. A jogszabály alapja eddig az volt, hogy egy üzem milyen mértékben szennyezheti a környező vizeket, az imissziós szemlélettel azonban nem ez válik elsődlegessé, hanem az, hogy az adott folyó mekkora környezetterhelést visel el összesen - mondta Olajos Péter.

A tervezet tavaly ősszel került először az EP elé, amely el is fogadta azt. Az Európa Tanács azonban nem támogatta a javaslatot, illetve kivette belőle a legfontosabb paragrafusokat - a legveszélyesebb kategóriába sorolt vegyszerek több mint felét például visszaminősítette a második kategóriába. A környezetükért felelősséget érző képviselők remélik, hogy szeptemberben, az új francia elnökség ideje alatt az ET is elfogadja a szigorításokat - mondta Olajos Péter. Az MDF-es EP képviselő tarthatatlannak látja a jelenlegi szabályozást, ezért még az Európai Parlament június 18-i döntése előtt levélben fordul a tagországok miniszterelnökeihez, illetve környezetvédelmi minisztereihez.

A lex-Rába 2009-ben lépne életbe és mind a 27 tagországra, illetve azok ipari létesítményeire kötelező érvényű lenne.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. június 09. 09:14
    „Nem is csoda, hogy még mindig "habzik a Rába"! Minek is tennék rendbe,ha egyszer a halak megfogadták Gyucsány mondását! Ellehet menni tessék- ellehet menni! Hát el is mentek! De már több mint egy évtizede! Győr azóta már a szennyvizek városa lett! Persze a horgászjegyek árát az emelk Csupán megszokásból , meret másnak az árát is eleli is emelik! Horgászt bemutatóba a sajtó meg a Holt -Marcalnál fotóz, mert máshol nem talál!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz szándékosan torzítja a valóságot

A Csepeli Szennyvíztisztító is feketelistára kerülhet, ha Orbán Viktor valamennyi elképzelése… Tovább olvasom