Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Megdöbbentette a szolgáltatókat a távközlési adó

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone arra kéri a kormányt, vonja vissza az erről szóló jelenlegi törvényjavaslatot.
A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone hétfőn közös sajtóközleményben adott hangot megdöbbenésének a szektort sújtó "újabb különadó" miatt. Arra kérik a kormányt, vonja vissza a távközlési adóról szóló jelenlegi törvényjavaslatot, és iparági egyeztetések után egy új, fenntartható javaslatot nyújtson be.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben megjegyzik: az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit, és csak a távközlési társaságokat sújtja. Emlékeztetnek arra, hogy az Országgyűlés elé benyújtott távközlési adójavaslat a teher megfizetésére a szolgáltatókat kötelezi, noha - mint írják - az iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat, és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt. Ezzel, a tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot a kabinet - írják.

Kifejtik: a három távközlési társaság az elmúlt hetekben mindent megtett az egyeztetések sikere érdekében, így elfogadhatatlannak tartják ezt az eljárást és értetlenül állnak "az újabb különadó" előtt. Úgy vélik: "az újabb különadó" vesztese Magyarország, a magyar távközlési ügyfelek és a magyar vállalkozások, mivel az adó visszaveti egy húzóágazat, a távközlési szolgáltatások fejlődését Magyarországon.

A távközlési cégek hangsúlyozzák, megértik az ország és a költségvetés nehéz helyzetét, de nem tartják célravezetőnek egy "újabb különadó" kivetését. Magyarországon jelenleg a távközlési szolgáltatást az európai átlagnál jóval magasabb terhek sújtják: az uniós átlagnál magasabb frekvencia- és koncessziós díj, 27 százalékos áfa, különadó és most egy újabb, percalapú adó is terhelné a távközlési szolgáltatásokat.

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország ezért arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot annak az ígéretnek a szellemében, hogy 2013-tól kivezetik az ágazati különadókat - áll a közleményben.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a Széll Kálmán Terv 2.0-ban lévő intézkedésekhez tartozó javaslatokat, közöttük a távközlési adóról szólót. A 2012. július 1-jétől hatályosuló elképzelések szerint az indított hívások havonta 10 perc adómentességet élveznek. Az ezen felüli időtartamra hívásonként és megkezdett percenként 2 forintot, illetve minden küldött üzenet után is 2 forintot kell fizetnie a szolgáltatónak. Az adó összege havonta a magánszemélyek hívószámáról indított hívások, küldött üzenetek után legfeljebb 700 forint lehet, a nem magánszemély előfizetőhöz, és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén pedig maximum 2.500 forint. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága általános vitára alkalmasnak tartotta a javaslatot. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára az ülésen elmondta, hogy a különböző kedvezmények miatt az adóból évi 44,4 milliárd forint bevétel várható a korábban tervezett 52 milliárd forinttal szemben.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. május 14. 21:56
    „Megdöbbentő hogy megdöbbentek !”
  • 1. klj-54 2012. május 14. 18:54
    „Van olyan balfácán aki ennek a kormánynak bármit elhisz?
    Én már azt sem hiszem el, ha köszön a kormányfő:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Literenként 5 forinttal csökken a benzin és a gázolaj ára

A mostani változással a benzin átlagára literenként 426, a gázolajé pedig 427 forint lesz. Tovább olvasom