Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Megszüntette a magyar vízumkényszert Kanada

Kanada megszüntette a vízumkényszert a magyar állampolgárok számára - tájékoztatta szombaton a Független Hírügynökséget Göncz Kinga külügyminiszter.
Az ottawai döntés értelmében március 2-tól kezdve beutazási engedély nélkül mehetnek Kanadába a magyar állampolgárok három hónapnál rövidebb időre, de ezen időszak alatt nem vállalhatnak munkát Kanadában. A három hónapnál hosszabb tartózkodáshoz ezentúl is vízum kell.Göncz Kinga közleményben üdvözölte a kanadai vízumkényszer eltörlését, méltatta a kanadai kormányzat bizalmát.

Kiemelte, hogy a vízummentesség kedvezőbb feltételeket nyit a civil kapcsolatok fenntartására és elmélyítésére. A magyar diplomácia évek óta küzdött a vízummentesség visszaállításáért. Megfigyelők feltételezik, hogy a kanadai vízumkényszer eltörlése után Magyarország jobb pozícióból tárgyalhat az Egyesült Államokkal is a vízum megszüntetéséről.

Göncz Kinga külügyminiszter közleménye kéri a magyar utazókat, hogy körültekintően tájékozódjanak a kanadai tartózkodás szabályairól, és minden esetben tartsák be a vízummentes beutazásra vonatkozó előírásokat. "Bizonyos vagyok abban, hogy állampolgáraink a jogok és a kötelezettségek ismeretében, felelősséggel fognak élni a kanadai vízummentes beutazás lehetőségével" - áll a külügyminiszter közleményében. A dokumentum utalást tesz arra, hogy a magyar hatóságok együttműködést ígértek Kanadának az illegálisan ott tartózkodók hazatelepítésében.

"A magyar kormány vállalja, hogy elmélyíti együttműködését a kanadai hatóságokkal konzuli és rendészeti ügyekben a felmerülő kérdések gyors és szakszerű megoldása érdekében" - fogalmaz Göncz Kinga közleménye.

"A vízummentes utazás fontos érték, amelyet a kormány és az utazók csak közösen őrizhetnek meg" - emeli ki a magyar külügyminiszter. Megfigyelők szerint a külügyminiszter közleménye arra utal: ha újból sokan próbálnának illegális letelepedési szándékkal kiutazni, akkor a magyar hatóságok felvilágosítási kampánnyal próbálják majd fékezni a kiutazásokat. Kanada 2001-ben állította vissza a vízumkényszert Magyarország és több más egykori kommunista állam polgárai számára, miután tömegesen jelentek ott meg a bevándorolni szándékozók. Magyarországgal együtt vasárnaptól Lengyelország, Litvánia és Szlovákia állampolgárai is szabadon utazhatnak Kanadába. A cseheknek és a letteknek már októberben, az észteknek és a szlovénoknak még korábban eltörölte Kanada a vízumkényszert.

Olvasóink írták

 • 5. Cseter János 2008. március 03. 11:46
  „Szerintem az is elég lehhe, ha közhírré tennék az, hogy már nem kell még KISZ titkárnak sem lenni, hogy nyugatra disszidáljanak! Habár nekik már itt is "Amerika" van! Persze, ha azt is hozzátnnénk, hogy Kanadában van a" Menyország" ez is megtenné a telhetetleneknél a hatást! Persze szerintem szibériába egy kis "málenki-robot" sokkal jobban nállna nekik!”
 • 4. Cseter János 2008. március 03. 09:36
  „Szerintem az is elég lehhe, ha közhírré tennék az, hogy már nem kell még KISZ titkárnak sem lenni, hogy nyugatra disszidáljanak! Habár nekik már itt is "Amerika" van! Persze, ha azt is hozzátnnénk, hogy Kanadában van a" Menyország" ez is megtenné a telhetetleneknél a hatást! Persze szerintem szibériába egy kis "málenki-robot" sokkal jobban nállna nekik!”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. március 03. 09:12
  „Magam ellen beszélek, de remélem, hogy az ingyenes megélhetőségre pályázó őssvéd magyar állampolgárok újból felkerekednek. Egyrészt ez jó lenne, másrészt meg lehet, hogy ebben az esetben újra bevezetnék a vízumkényszert, mert szaremberekre kint sincsen szükség...”
 • 2. mani mani 2008. március 02. 11:45
  „Ha még pénzünk is lenne hozzá utaznánk is,de a minimál bérünkből?A külhonban le kell hogy tagadjuk,mert a hasukat fogják a röhögéstől az emberek,hogy ennyi pénzből élünk. Szivesen cserélnék Göncz Kinga asszonnyal hogyan tudná beosztani a mi fizetésünket legalább két hónapig.Mi fogyna el hamarabb a türelme vagy a pénze, vagy mindkettő egyszerre? Ő is csak úgy mehetne Canadába mint mi,sehogy!Jóllehet,hogy ezt sem a mi számunkra találták ki,hát igen................”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2008. március 01. 20:24
  „Végre! Nemcsak a canadaiak jöhetnek vizummentesen Magyarországra, hanem mi is oda. Ez így fer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a Dél-Alföldre is a vihar

Megérkezett a Dél-Alföldre is a vihar, jégesővel és 55-60 km/órás széllel. Bács-Kiskun megyében… Tovább olvasom