Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Megújul a bagimajori szélmalom - Galéria

A szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, valamint kialakítanak egy fotólabort a malom mellett található, korábban iskolaként működő kúria jobb szárnyában, hiszen a környék vonzza a fotósokat.
Megújul az 1800-as évek közepén épült bagimajori szélmalom, a rekonstrukció a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintból valósul meg - közölte Kengyel polgármestere az MTI-vel.

Nagy Szilárd elmondta: a kivitelezés az idén tavasszal kezdődik és a károsodás mértékétől függ a beruházás befejezésének időpontja. A támogatási szerződést megkötötték, február közepén írják ki a közbeszerzési eljárást - számolt be.

Az elnyert összegből a szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, valamint kialakítanak egy fotólabort a malom mellett található, korábban iskolaként működő kúria jobb szárnyában, hiszen a környék vonzza a fotósokat.
Fotó: MTI/Mészáros János
Fotó: MTI/Mészáros János
A romossá vált egykori mázsaházat lebontják - közölte. A településvezető elmondta: a turisztikai nevezetességnek számító szélmalom mellett található egy 300 hektáros halastó, valamint az esztergomi bazilika "kicsinyített másaként" emlegetett bagimajori kiskápolna.

Nagy Szilárd felidézte, hogy 2018 elején egy ideig nem volt látogatható a szélmalom, mert az épület fő tartógerendája eltört.

A statikai vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a többi gerenda biztonságosan tartja az épületet, így megnyitották az épületet a látogatók előtt.
Fotók: MTI/Mészáros János
A polgármester megemlítette, hogy öt éve a malom lapátjai is károsodtak, így az épület "megérett" a felújításra.

Az 1850 körül, dombra épült bagimajori szélmalom tizenöt méter magas téglaépület, amelyet az 1960-as években felújítottak és alkotóházként használták. A malom belseje négy szintre tagolódik, a kúpalakú tető zsindelyfedeles. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkát és bort lopott - visszajárt a lakatlan ingatlanba az alkoholért

Pálinkát és bort lopott - visszajárt a lakatlan ingatlanba az alkoholért
Lebukott, de szomjas nem maradt a tolvaj. Tovább olvasom