Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Mentőhelikopter-bázis lehet Jakabszálláson

Mentőhelikopter-bázisnak ajánlotta saját repülőterét egy jakabszállás férfi. A használatért ráadásul a mentőszolgálatnak fitzetni sem kellene.
A mentőhelikopterek akár ideiglenesen, akár véglegesen is használhatnák a repülőteret, ahol minden adott az üzemeltetéshez. A felajánlásról szóló levelet a tulajdonos napokban juttatta el az egészségügyi tárcának, választ azonban egyelőre nem kapott.

A légimentés két éve húzódik a Dél-alföldön. A bázis Szentesre került, a szaktárca szerint a pénz megvan a felépítésére, tavasszal kezdik is a munkát.

A tulajdonos szerint a jakabszállási repülőtéren minden szükséges technikai és kiszolgálói háttér adott, akár azonnal leszállhatna az első mentőhelikopter.

Csík Imre, a repülőtér tulajdonosa a Független Hírügynökségnek elmondta: a repülőtér mindig alkalmas a fel- és leszállásra, van rádió, telefon, üzemanyag, étterem, szálloda, és olyan hangár, ahol tárolhatnák a helikoptert.

A tulajdonos szerint a repülőtér földrajzi fekvése is kedvező, ezzel azonban a légimentők nem értenek egyet. Ha Jakabszálláson lenne a bázis, Békés megyében nem tudnák biztosítani a 15 percen belüli kiérkezést.

A lefedettségi körök elhelyezkedése egy gondos tervezőmunka alapján alakult ki, tudjuk, hogy 8 helikopterrel 7 állandó bázist tudunk üzemeltetni, ezeket a köröket ha bemozdítjuk, akár keleti-nyugati, észak-déli irányba, akkor jelentősen eltorzulna a rendszer, így Szentes mellett más repülőtér nem alkalmas a feladatra - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Túri Péter, az OMSZ Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója.

A légimentés Dél-alföldi bázisa két éves huzavona után került Szentesre, először idén szeptemberre, majd év végére ígérték a bázis megépítését. Most úgy tudni, tavasszal elkezdődik a munka, és nyáron már leszállhat az első mentőhelikopter Szentesen is.

Olvasóink írták

  • 1. doki 2007. december 09. 23:16
    „Miértnem lehet elfogadni egy karitativ,önzetlen megoldást,legalább is ameddig a szentesi végre elkészül.Egyébként a tizenötperces elérést felejtsük már el.Lásd
    a tegnapi pesti esetet.Nagyon ritkán lehet,egyszerűen fizikai okból ezeket az iróasztal mellett hozott "álomperces"odaérési időket.egyébként is a légimentés csak akkor lehet eredményes,ha a földi OMSZ emberei már stabilizálták az állapotot.Egy 35 éve dolgozó háziorvos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyetlen kutyakínzás Kecskeméten

Kegyetlenül megkínzott kutyát találtak az M5 autópálya kecskeméti elkerülő szakaszán autósok. Az… Tovább olvasom