Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Merénylet áldozatai lettek a magyar tűzszerészek

A magyar tűzszerészeket tőrbe csalták, ők voltak a merénylők célpontjai. Erre a megállapításra jutott a tragédiák hátterét vizsgáló katonai szakértő csoport.
Jól előkészített, nagyobb csapat által végrehajtott merényletek áldozata lett az afganisztáni NATO-misszió keretében szolgálatot teljesítő magyar alakulat két tűzszerésze - erre a megállapításra jutott a tragédiák hátterét vizsgáló katonai szakértő csoport. A vizsgálat előzetes jelentését szerdán ismertette az Országgyűlés Honvédelmi bizottságával Szekeres Imre honvédelmi miniszter és több katonai vezető, köztük Havril András vezérkari főnök. A történtek ellenére sem vetődött fel a kormányban és a katonai vezetőkben, hogy visszahívják Afganisztánból a magyar katonákat, netán a tűzszerészeket.

A magyar tűzszerészeket tőrbe csalták, ők voltak a merénylők célpontjai - hangsúlyozta Havril András a zárt ülés utáni sajtótájékoztatón. Június 10-én Kovács Gyula posztumusz hadnagy egy profin elkészített, távirányítással működésbe hozott bombának esett áldozatul, míg július 12-én Nemes Krisztián posztumusz őrnagy egy hagyományos taposóakna felrobbanásakor hunyt el, amelyet egy csalinak földbeásott robbanószerkezet közelében helyeztek el a merénylők.

A vezérkari főnök hangsúlyozta, hogy Nemes Krisztián azért nem viselt védőfelszerelést, mert nem is készült hatástalanítani a bombát, hanem parancsnokként csak a körülményeket derítette fel, és ekkor robbant fel a rejtett taposóakna.

A magyar katonai vizsgálat megállapította azt is, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen romlott a biztonsági helyzet Afganisztánban. A NATO által a déli országrészben végrehajtott műveletek következtében a lázadók és terroristák észak felé terjesztették ki működésüket, arra területre is, ahol a körülbelül 200 magyar katona fenntartja a tartományi újjáépítési csoportot. A nyugati szövetségeseknek most már sokkal több áldozatuk van Afganisztánban, mint Irakban. A lázadók megváltozott harcmodorának egyik eleme az, hogy az összes nyugati nemzeti alakulat mellett működő tűzszerészekre külön is vadásznak.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt emelte ki a bizottsági ülésen elhangzottakból, hogy mind az öt parlamenti párt támogatja a magyar missziós vállalás folytatását. Lázár János, a bizottság fideszes elnöke ezzel egyetértett, hangsúlyozta azonban, hogy 2002-ben nem az Országgyűlés, hanem a kormány engedélyével mennek külföldre szolgálni magyar egységek. Mindez azt jelenti, hogy a kormány felelőssége megteremteni az ilyen missziók teljesítésének feltételeit - tette hozzá Lázár János. A bizottság célja nem az volt, hogy a magyar katonák esetleges visszahívásáról tárgyaljanak, így ez szóba sem került az ülésen - mondta a testület ellenzéki elnöke.

Lázár János elmondta még, hogy a bizottság azt a választ kapta: minden feltétel adott a küldetés folytatásához, és nincs szükség a magyar honvédség missziós stratégiájának felülvizsgálatára. A fideszes politikus mindazonáltal úgy gondolja, hogy a történtek után bőven van tennivalója a kormánynak és a vezérkarnak egyaránt. Az afganisztáni biztonsági helyzetet látva valószínűsíthető, hogy nem ez volt az utolsó két magyar áldozat - mondta Lázár János, aki felajánlotta a Fidesz nevében, hogy akár a költségvetés módosításával is adhassanak több pénzt a magyar csapatnak, működési feltételeik javítására.

Olvasóink írták

 • 16. tisza 2008. július 26. 16:59
  „Merénylet áldozatai lettek? Akkor ezt azt jelenti, hogy már nem is kell a felelősöket megkeresni?”
 • 15. cucus 2008. július 25. 19:18
  „Ha a NATO-ban vállaltunk kötelezettségeket, akkor miért nem tartják be a NATO előírásokat? Ha betartották volna, akkor most nem lenne két halott magyar katona.”
 • 14. Írástudatlan. 2008. július 25. 10:17
  „1 VÉLEMÉNY!Te biztosan valami fiatalka hozzászolló lehetsz és ezért írsz butaságokat!Én látod vóltam katona 2.-hosszú évig!Na az vólt a kötelező!Próbáltam vóln be nem vonúlni úgy lecsuktak vóln hogy még a falakat is rám rozsdásodott vólna!Most tisztázzunk valamit és pedig.Ezek a mostani katonák úgynevezett zsóldosok.Ez éppen olyan munka mint például a kőműves,szobafestő,autószerelő stb.Csak ők sokkal többet kockáztatnak igaz sokkal több pénzért is.De egy a lényeg hogy ma már nem kötelező a katonaság!Aki pedig válalta és ráadásul elment idegen elleséges területre és ne talán ott hagyja afogát,eszt ő a saját felelőségére teszi.Ezt úgy hívják hogy munkaköri veszélyesség!De mint tudjuk minden mukakőrnek meg van a maga veszélyessége.A világbékéről meg annyit hogy éppen így hívják fel a Magyarok a teroristák figyelmét hogy bele avatkoznak az ő magánügyeibe!Úgy hogy kedveském te nagyon el vagy tévedve.Remélem hogy segíthettem!”
 • 13. együttérző 2008. július 23. 22:47
  „Nagyon sajnálom őket, de tudhatták ez egy vezsélyes munkakör.
  Ők ezt vállalták,én a villanyszerelést mind a ketten egyszer tévedhetünk!Őket mint irják törbe csalták,sajnos ez ellen nincs mod felkészülni,és az a pokolgép pediglen ott van amit hatástalanitani kell,vagy az "áll" bombát!Mégegyszer nagyon sajnálom Őket őszinte részvétem a családjának!!
  /ui:Nekem is három fiam van/”
 • 12. sevenof9 2008. július 23. 22:39
  „Egyebkent az olyan katonas,hogy csak ugy egy hulye parancsnok odasetal megnezni a bombat. Azt hittem,hogy tudataban vannak,hogy a harcteren balettoznak plusz nem puszipajtasokkal vannak korbeveve. Agyatlan mind,szerintem kuldjuk ki a teljes vezetest es utana szonyegbombazas.”
 • 11. 1 vélemény 2008. július 23. 22:02
  „Kolompár Rómeó ! Kénytelen vagyok egyetérteni veled.De akár hogy nézzük ilyen tűzszerészekre mindég szükség lesz,és ezt bizony meg kell fizetni,mert ez nem kőműves munka !”
 • 10. infiel 2008. július 23. 21:51
  „Ebben a dologban legalább nincs megtévesztés, mindenki láthatja a egy gyékényen árul a polgári jobb és a burzsoá szoci.”
 • 9. Kolompár Rómeó 2008. július 23. 21:24
  „1 vélemény: világbéke a nagy fenét. Az a szépségkirálynők dolga. Kemény pénz.
  Pénz az amerikaiaknak (akit szolgál az egész háborúskodás) és persze jóval kevesebb, de pénz a szerencsétleneknek, akik remélik, hogy megússzák és a családot egy olyan pályára tudják állítani, hogy valamennyire nyugodt lehessen.

  Én persze, hogy nem mentem volna ki és le a kalappal, aki ilyenre adja a fejét. És borzasztó tragédia, nem tudom, én hogy dolgoznék fel egy ilyen családon belül...

  Amúgy a vizsgálatot végzők rendkívül kemény munkát végeztek, megérdemlik a pénzünket ezért a sommás megállapításért és következtetésért. Remélem, sok hasonló újítást fognak még eszközölni az érdekünkben...”
 • 8. valaki2 2008. július 23. 21:20
  „1 vélemény
  Válllalás
  Én is sajnálom őket, de valahol itthon is az az ács vagy villannyszerelő az is vállalja a veszélyt vagy nem? Minden szakmának meg vannak a veszélyei, az itthoni munka szerinted akkor semmit nem ér aki esetleg éppen érted dolgozik? Valahol csak ők vllalták valamiért, mint ahogy még az itthon dolgozók is vállalják, hogy neked és családodnak is jobb legyen! Szégyelled az itthoni munkát? Hol élsz akkor?”
 • 7. 1 vélemény 2008. július 23. 20:51
  „Én sajnálom őket valaki 2 !
  Emberek voltak,fiatalok.Ezt a feladatot is el kell végezni v.kinek.Nem törlöm,mint te "kötelező volt kimenni ? vállalta ? "írtad.
  Gondolj azokra a tűzszerészekre is,akik itthon hatástalanítják a háború után talált bombákat.Bele gondolni is rossz mit érezhet ő meg a családja ilyenkor ! Erre most kérdezed talán,hogy kötelező volt,vállalta ? Mert ugye te sem csinálnád helyette,gondolom,bármit fizetnének !”
 • 6. valaki2 2008. július 23. 20:39
  „1 vélemény!
  Te milyen katona voltál, ha voltál?
  Te kimennél helyette? Ki vállalta? Vállalnni mernéd hellyette? Világ béke? Ha én vállalnám és kimentem volna hellyette akkor tehol vagy? Minden ember valami valamiért vállal és ha vállalja akkor tisztában kell lenni neki a következményeivel! Kár érte! Gondolkozz!”
 • 5. S.G. 2008. július 23. 20:08
  „Részvétem...Az egyik hibázott, óvatlan volt. Ugye arról nincs szó, hogy direkt magyarokat küldtek csalinak a NATO parancsnokok? Sajnos a katonaságnál benne van a pakliban (főleg a tűzszerészeknél), hogy pl nem agyvérzésben fognak meghalni 80 évesen :( Igen,ezért vállalják hogy igen magas fizetésért és az adrenalin szint emelkedéséért cserébe kockáztatják testi épségüket, konkrétan az életüket :( Sajnos mára már sokakból hiányzik a honszeretete... ezért nem kifejezetten a hon-védelmét választják (ha egyáltalán ilyen hierarchikus szervezeten belül van md választani...) Mindenesetre amíg éltek, nem volt hiábavalaó az életük, tettek valamit... pl újabb 10 áldozatot mentettek meg :(”
 • 4. 1 vélemény 2008. július 23. 20:07
  „valaki 2 !
  Te kimentél volna helyette ? Mert ugye valakiknek a világ békéjére is figyelni kell,mert akkor nem biztos,hogy nyugodtan alhatnál!
  Sok a terrorista,akik, netán a te városod sem kerülné ki, ha úgy hozná a sors.Katona voltál,tudhatnád.”
 • 3. valaki 2 2008. július 23. 19:48
  „Kötelező volt kimenni? nekem annak idején kötelező volt katonának elmenni és még az mellett amikor háborúztunk, kijelentették van bizonyos százalékú veszteség is. Itthon magyarországon. Erröl valószínű többen is tudnának beszélni. Sajnáljuk, hogy így sikerült neki, de ez nem volt kötelező! Vállalta?”
 • 2. megjegyzem 2008. július 23. 19:44
  „Nagyon sajnálom a két családot,hogy fiatalon vesztették el hozzátartozóikat.Nagy tragédia.Részvétem.”
 • 1. zoltanz 2008. július 23. 19:28
  „Missziózni itthon is volna mit, semmi keresnivalónk nincs ott, jöjjenek haza a katonák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vizsgát akarnak a Gyurcsány fiával érettségizők szülei

Az érettségi vizsga megismétlését követelik azok a szülők, akiknek gyermekei - véleményük szerint -… Tovább olvasom