Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Milliomosok klubja - megdolgoztak érte

Négyszáz állami vezető juttatásait hozta nyilvánosságra hétfőn a Miniszterelnöki Hivatal. Kedvcsinálóul az iratok böngészéséhez: Kóka például 2008-ban tárgyhavi szabadságmegváltás jogcímén: 4.6 milliót vett fel, Gál J. Zoltán 4.7 milliót, de ő kapott eseti juttatásként hozzá még 7.5 milliót. Draskovics 8 millióval búcsúzott a pénzügyminisztériumtól. De ki lehet a 24 milliós Dózsa Csaba?

A listán ABC-rendben, nevek szerint külön kereshető táblázatokban havi bért, jutalmakat, egyéb juttatásokat, például szolgálati autó használatot tüntettek fel. (lásd Kötelezettség című keretes írásunk).

A kisalfold.hu az öt parlamenti párt vezetőjének fizetését is megnézte, hiszen mindannyian töltöttek már be miniszterelnöki, miniszteri vagy államtitkár helyettesi posztot. Érdemes azonban elidőzni a többi vezető tisztségű munkavállaló milliós fizetésén is.

Dávid Ibolya (MDF) igazságügy-miniszterként az Orbán-kormányt erősítette. Állami vezetőként 2000-ben 393 ezer forintot kapott havonta. Ez az összeg 2001-ben 427 ezer forint, 2002-ben már 461 ezer forint volt. Emellett az is kiderül az adatokból, hogy országgyűlési képviselőként is szép összeget vehetett fel 1998 és 2002 között: a kezdeti időszakban (1998) 57 ezer forintot, minisztersége végén már 82 ezer forintot. A demokrata fórum vezetője miniszterként 2000-ben 670 ezer, egy évvel később kétmillió 330 ezer forint jutalomnak is örülhetett.

Gyurcsány Ferenc (MSZP) mindössze nyilatkozatot tett, így csak az derül ki, hogy mennyit adózott Magyarország jelenlegi miniszterelnöke 2007-ben. Szomorúak is vagyunk, hogy a kormányfő bevételeiről nincsenek pontos adatok, annak ellenére, hogy nem veszi fel parlamenti fizetését.

Kóka János (SZDSZ) három évet húzott le a gazdasági tárca élén. Havi fizetése szép summa, már 2004-ben egymillió forint fölött keresett havonta. Igaz, ez az összeg 2007 végére mindössze körülbelül 130 ezer forinttal emelkedett, de mi ezzel is kiegyeznénk. Kóka János 2007-ben közel 5 millió forintot jutalmat vehetett fel. Sajnáljuk kicsit, hogy a táblázatban nem szerepel a jutalom indoklása.
Kóka János idén, szabadságmegváltás jogcímén máris felvett 4.6 milliót, s megkapta a 13. havi illetményének felét is.

Semjén Zsolt (KDNP) 2000 júniusa és 2002 májusa között egyházi kapcsolatok helyettes államtitkára volt a kulturális tárcánál. Ne lepődjünk meg: egy helyettes államtitkár is jól keresett az ezredforduló környékén. A kereszténydemokrata politikus 370 ezer és félmillió forint között vitt haza havonta. Jutalma a jól végzett munkáért 2000-ben másfélmillió forint volt, egy évvel később közel hétszázezer forint.

Orbán Viktor (FIDESZ) alig keresett jobban, mint Semjén Zsolt. Az adatok szerint 2000-ben 591 ezer forintot havonta, míg 2002-ben százezerrel többet. Jutalmat nem kapott. Országgyűlési képviselőként tiszteletdíja megegyezik Dávid Ibolyáéval.


S a többi
Kókánál szerencsésebb az Egészségügyi Minisztérium egy korábbi helyettes államtitkára, Dózsa Csaba, aki bevallása szerint alig 2006-ban nem egészen egy évi közszolgálat után 24 millióval keresett új munkahelyet: 14 millió forintos végkielégítést, 6 millió forint felmentési időre járó juttatást kapott, több mint 800 ezer forintos havi fizetése után és még 3,6 millió forintért megváltották szabadságát. Jobban járt, mint Draskovics Tibor, aki mikor leváltották a pénzügyminiszteri pozícióból alig több mint 8 millió forintos végkielégítéssel távozott. 

Borókai Gábor, az Orbán-kormány szóvivője 2000-2002-ig havonta 420 ezer forintot keresett, ám például 2001-ben a 13. havi fizetése bruttó több mint négymillió forint volt. 2002-ben több mint kétmillió forintot kapott 13. havi fizetésként, de még ugyanabban az évben egymillió forintért váltották meg bent maradt szabadságát.

Gál J. Zoltán, aki a mostani ciklusban politikai államtitkárként dolgozott, aztán a civil szférába távozott, idei szabadságát 4,7 millió forintért váltották meg és eseti juttatásként felvehetett 7,5 millió forintot.

Ha viszont a már említett Dózsa Csabához hasonló szerencsésre bukkannak, feltétlenül osszák meg azt velünk itt a kommentek közt. A kormányszóvivő szerint amúgy a lista napról napra tovább bővül.

(Az adatok bruttó összegek.)

Kötelezettség

A közzétételi kötelezettség a 2000. június 3-át követően, a miniszterelnöki, a miniszteri, az államtitkári, a szakállamtitkári, a politikai államtitkári, a közigazgatási, a címzetes államtitkári valamint a helyettes államtitkári tisztséget betöltő személyek javadalmazására vonatkozik.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. magyar2008 2008. május 28. 14:29
  „Hogy mit adtak el:

  http://debrecen-megmaradas.hu/content/view/1574/75/”
 • 54. FODOR IMRE 2008. május 24. 15:06
  „EMBERTÁRSAIM.EZEK A MEGÉLHETÉSI /POLITIKUSOK/,SOHA SEMMIÉRT NEM DOLGOZNAK-TAK MEG.NEKŰNK AZÉRT NINCS MERT NEKIK VAN.NEM KELL NEKŰNK ENNYI INGYENÉLŐ PARAZITA./386/
  NEKŰNK CSAK ADDIG NYALNAK AMIG BEJUTNAK A FEHÉRHÁZBA,
  /DISZNO OL/.SOHA NEM LESZ 1 BOHOC SEM AKI A SZAVAZOK ÉS AZ
  ORSZÁGÉRDEKEIT TARTANÁ SZEMELŐTT,SOHA NEM LESZ ITT /EURO/
  FIZETŐ ESZKŐZ.GERINCTELEN PONDRO MIND.ÉN GYŰLŐLŐM AZ
  ŐSSZES INGYENÉLŐTT./SZEBB JŐVŐT/.FIDOKA.”
 • 53. Joe UK 2008. május 23. 11:48
  „enan: ne azert ne legyenek megvesztegethetok mert nagy a fizetesuk... Mivel igy csak a megvesztegetesre szant osszeg nagysagan vitatkozunk, azaz csak emeljuk a korrupcios penzeket.

  Azert ne legyen megvesztegetheto mert van erkolcse es nem azert megy a parlamentbe hogy megszedje magat hanem azert mert valoban az orszag erdekeit kivanja szolgalni.

  Ezert en SEMMIFELE juttatast (vagy kb. a mindenkori minimalbernek megfelelot) adnek csak a parlamenti politikusoknak. Akkor valoban nem erne meg (annyira) a fehergalleros gazembereknek a kepviseloi szek.
  A kapcsolati es informacios toke az igazan szamottevo ugyis, ne tartsanak igenyt meg az ilyen-olyan juttatasokra is.”
 • 52. tamo75 2008. május 22. 07:30
  „Te mocskos állat mikor tűnsz már el a színről?”
 • 51. Nana23 2008. május 20. 13:59
  „Mi az az eseti juttatas? Fejtse mar ki bovebben vki.
  Azt meg mire fel? Kiakaszto...
  Nem erdekel mennyi a fizetesuk ha, nem sumakolnak a szabadsaggal es nem kapnak vegkielegitest, plane ha roszul vegeztek a dolguk... Csak csinaljak jol, ugy hiszem kellenne tudas is a poziciok mogott... Azt is elfogadom hogy aki megteheti mutyizik, csak az nem mindegy hogyha a gyartat mutyizza el a sajat es a tobbiek feje felol vagy az ingyen italt...
  A legjobb torveny az lenne, ha a politikusaink a vagyonukkal felelnenek az orszag helyzeteert es aki hazudik es kiderul azt orokre eltiltanak... Ez a legszebb almom, hogy felelossegre is vonjak oket :) De sajna soha nem fog erre sor kerulni, mert minden politikusnak vaj van a fejen...”
 • 50. matriné 2008. május 15. 13:33
  „A tolvajok sosem üldöztetik magukat, sőt az értelemesebbjeik kasztba tömörűlve jogot alkotnak meguknak a gazdagodásukra és törvénybe kreáltassák! A naiv polgár meg les mint a "jani a moziba". Akinek nincs félnivalója nem veszi magát körbe testőrökkel! Ők parancsolnak a bűnüldözésnek! Így nem is várható, hogy az ország lakóinak a kifosztói a törvényszék elé kerüljenek!Kivéve, ha zsidó vicceket gyártanak és adnak közre mint a kasztjukban a Zuschlag és a bandája banda!”
 • 49. SPARTACUS 2008. május 15. 13:19
  „Nem a nagy összegel van baj amit a Parlament megszavazott saját magának, hanem azzal, hogy nem tudtak az elmult 20 év alatt sok jót felmutatni. - Munkanélküliség, alacony bérek, nincs magyar ipar, a mezögazdaságot is nem sokára odajut. Minden külföldi kézre került már lassan.... és még lehetne sorolni.
  Ehhez hozzájárul a nagy elszegényedés - az ország lakóinak legalább 60%-a kevés pénzböl tengödik. Azokról akik valamilyen uton hajléktalanok lettek nem is beszélek - ök a kukákból élnek..
  Egy ilyen elszegényedésbe hajszolt ország kormányának nem lehet valami nagy dicsöség lenni.
  Éppen ezért nem jár a sok pénz annak, aki ezt produkálta az elmult évek során és éppen ezért olyan felháboritó ez.
  Javaslom, hogy a nagy pénzeket csak látható jó eredmények után fizessék ki mint jutalom. Ha nincs jó eredmény nem jár jutalom sem.
  Ezt persze törvénybe kellene hozni pontosan azoknak akik csak a saját zsebükre gondolnak.”
 • 48. marex 2008. május 15. 12:55
  „A cikk címe azt mondja,hogy megdolgoztak érte. Az én véleményem pedig az, hogy bennünket dolgoztattak meg, és Ők gazdagodtak.”
 • 47. matriné 2008. május 15. 11:21
  „"Kapuvári" ami késik nem is olyan biztos, hogy múlik! Szerintem nem véletlenűl őriztetik magukat az illetékesek!”
 • 46. pan.cser 2008. május 14. 23:33
  „Kedves Blizzard! Ezek nagy összegek, igen nagyok, olyannyira, hogy erősen ingerlik a lakosságot. De ha azt tudnák még, hogy ezen felül még mennyi "mutyi" jön hozzá törvényesen, na ettőll lennének igazán kiakadva. Egy vezető, sőt kisebb vezető politikusnak jelenleg is számos forrásból csorog a zsebébe a pénz. Aztán a különböző kapcsolati tőkével szerzett kiváltságok sem elhanyagolhatók. Mondjuk az, hogy hal úri kedvem úgy kívánja felhúzok egy épületet csak úgy, állami erdőben. Kapcsolati tőke révén elintézem, hogy ne kelljen lebontani, büntetés meg pláne nem lehet, hanem kötök utólag szerződést a céggel, hogy bérlem a területet. Meg mernék esküdni, hogy a vége az lesz, hogy potya pénzért az erdei terület magántulajdonba kerül, persz minden törvényes lesz. Ez persze csak egy kis morzsa, az alibi állások tucatjait lehetne emlegetni, az egykori Kisz vezér nem régen még a kenyeret süttette, ma meg a szakmájához fényévnyi távolságra lévő állami céget felügyeli. Sokszor arra gondolok amit a néhai Antal József mondott: "tetszettek volna forradalmat csinálni!" Persze tudom az sem lett volna jó, de azért valami népi ellenőrzés megkívántatik. Azzal meg nem értek egyet, hogy azért kell a sok pénz, hogy ne legyenek korruptak!”
 • 45. enan 2008. május 14. 22:55
  „A versenyszféra pénzei mindig nagyobbak, mint a közszféra bérei.
  Hogy ne legyenek zsarolhatók és megvesztegethetők--ezért nem sok a fizetésük.
  Nem is rablás ahhoz a befektetett tanuláshoz képest, amivel rendelkezni kell annak, aki vezető lehet.
  Hiába dolgozunk kenyérgőzzel rengeteget, ha nem találjuk ki, hogy mi legyen az eladható termék. Pénz az ötlettel és annak termékre váltásával lehet keresni.
  Ehhez vezető kell.

  Sajnos ez is a rendszerváltás--szocializmusból--kapitalizmusba való átmenet - meg nem magyarázott, el nem fogadtatott sőt irigykedésre alaklmat adó megnyilvánulása.”
 • 44. Lévai István 2008. május 14. 22:44
  „" ... és ki száz és százezreket rabol, bírája lészen annak, kit a szükség garast rabolni kényszerít". /Katona József: Bánk bán/- szegény gazdagok, ha időm lesz mondok értük egy imát.”
 • 43. patron 2008. május 14. 22:21
  „Mi a bajod a tényekkel, kolléga?

  "Idegen"nel egyetértek.”
 • 42. Korrekt 2008. május 14. 21:55
  „....nos, abban nyugodtak lehettek, hogy itt nyugaton:) is épp igy viszik pénzeket és a lelépéseknél hatalmas összegeket vesznek fel.

  Én meg is adnám nekik csak végezzék rendesen a munkájukat, mertr nem ezen a pár millión múlik.

  De viszont ha sokat srájkoltok, akkor tönreteszitek még azt is ami van,.”
 • 41. didi 2008. május 14. 21:39
  „digokat=dolgokat”
 • 40. didi 2008. május 14. 21:37
  „30.-hoz.

  Patron! Megint csak kiemelsz olyan digokat, ami neked tetszik.
  A plussz 2,3 milliot elfelejtetted”
 • 39. maci52 2008. május 14. 20:59
  „Kínában az ilyeneket a stadionban tarkón lövik.”
 • 38. orgona 2008. május 14. 19:00
  „Miliomosok klubjaba en is szivesen belepnek,de nincs tökem!”
 • 37. idegen 2008. május 14. 18:29
  „Ugy kell nektek.Ha a vasutasok,vagy a BKV,vagy bár ki más sztrájkol ,rögtön lehurrogjátok.Akkor nem csipi a szemeteket,hogy ez a sok tetü ilyen sok pénzt lenyul.Tölünk nyugatabbra ha valaki csődbe juttat egy céget,az 60 év börtönt kap nem 60 millió végkielégittést. És az nagy külömbség.”
 • 36. Kapuvári 2008. május 14. 18:17
  „Loptak,lopnak,lopni fognak!köztörvényes lopás,amit csinálnak!(politikai oldaltól függetlenül).zuschlag modell,kóka-biznisz, gyurcsány-cégek!ez megy,meg a mutyizás!nem hiába ürült ki az államkassza!és rajtunk akarják visszaspórolni az ellopott pénzt!és lopnak tőlünk is, gyerekes családoktól,öregektől, becsülettel dolgozóktól!egy normális országban már ácsolnák a bitófákat!”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizottság támogatta Szabó Pál miniszteri kinevezését

A Gazdasági és informatikai bizottság szerdai ülésén a kormánypárti szocialista képviselők 14 igen,… Tovább olvasom